Hyppää sisältöön

Suomalainen kaksostutkimus vahvisti jo aiemmin epäillyn: tupakointi aiheuttaa tappavaa aivoverenvuotoa

Tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa suoran yhteyden lukinkalvonalaisen verenvuodon ja tupakoinnin välillä.

Lähikuvassa silhuettina henkilö polttaa tupakkaa.
Tupakointi selittää tutkimuksen mukaan sen, miksi kaksosparista toinen sairastuu, mutta toinen ei. Kuvituskuva. Kuva: Nella Nuora / Yle
Johannes Blom

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan tupakointi aiheuttaa todennäköisesti suuren osan erittäin vaarallisista lukinkalvonalaisista verenvuodoista.

Tutkimuksessa pääteltiin, että juuri tupakointi selittää sen, miksi kaksosista toinen sairastuu kuolettavaan aivoverenvuotoon, mutta toinen ei.

Vaikka hoidot ovat vuosien aikana kehittyneet, on sairaus edelleen tappavin aivoverenkiertohäiriö. Sen saaneista potilaista jopa puolet kuolee ensimmäisten kuukausien aikana.

Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan monet aikaisemmatkin tutkimukset ovat raportoineet, että tupakointi liittyy kohonneeseen riskiin.

Yksikään ei ole pystynyt kuitenkaan osoittamaan aiemmin suoraa yhteyttä.

Tutkimus julkaistiin vastikään Stroke-tiedelehdessä. Seurantatutkimuksen aineistona käytettiin tarkkoja elintapatietoja jopa yli 13 000 kaksosparista.

Historiallinen ja erittäin merkittävä löydös

Julkaisun päätutkijan Ilari Rautalinin mukaan löydös on historiallinen ja erittäin merkittävä. Rautalin on Helsingin yliopiston lääketieteen kandidaatti sekä tohtoriopiskelija.

Tutkimusryhmän ja -julkaisun kaksi muuta jäsentä ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan neurokirurgi Miikka Korja sekä Helsingin yliopiston geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio.

Kaprio ja Korja sanovat yliopiston tiedotteessa, että kaksostutkimus on hyvä väline tupakoinnin aiheuttamien terveyshaittojen tutkimiseen, sillä kliinisen kokeen tekeminen vaatisi terveiden ihmisten altistamista tupakoinnille.

Se olisi ymmärrettävästi tutkimusetiikan vastaista.

Tutkijoiden mukaan tappavan aivoverenvuodon riskin voi minimoida sillä, että lopettaa tupakoinnin tai ei aloita sitä missään vaiheessa.

Lue myös:

Uusi tutkimus: Pitkään sauhuttaneilla miehillä selvästi suurempi riski hampaiden menetykseen kuin tupakoimattomilla

Uusi tutkimus: tupakointi alkuraskaudessa vaikuttaa vauvan aivojen kokoon ja koko loppuelämän terveyteen peruuttamattomasti

Suosittelemme sinulle