Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

SM-liigan hallitus esittää seuroille poikkeustoimia koronakaudelle – sarjasta ei voisi pudota, vaikka talous ajaisi keskeyttämään pelit

SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan osakaskokouksessa esitetään poikkeuspykälää osakassopimukseen. Liigaseurojen tulevaisuus halutaan turvata koronakriisistä huolimatta.

Pelicans, logo
Lahtelainen Pelicans on käynyt jo kahdet yt-neuvottelut koronapandemian puhkeamisen jälkeen. Kuva: Tomi Natri/All Over Press
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka koronaviruksen torjunnan aiheuttamat rajoitukset ja niistä seuraavat talousvaikeudet keskeyttäisivät SM-liigan seuran toiminnan tulevalla kaudella, sarjassa voi jatkaa normaalisti kaudella 2021-2022.

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltusen mukaan hallitus esittää poikkeusta liigaseurojen osakassopimukseen lokakuun alussa pidettävässä osakaskokouksessa.

Sarjakauden on määrä käynnistyä 1. lokakuuta.

– Joiltakin seuroilta voi jäädä kausi kesken. Eli ajautuu taloudellisesti niin vaikeaan paikkaan, ettei pysty viemään kautta läpi. Siinä tilanteessa olemme sitä mieltä, että emme tule rankaisemaan seuraa, vaan se tulee saamaan oikeuden osallistua liigaan seuraavalla kaudella.

– Tämä tulee osakaskokouksen päätettäväksi tässä lähiaikoina.

Hiltunen uskoo, että esitys myös menee läpi.

– Sen verran olen jutellut liigaseurojen kanssa tuossa, että olen luottavainen, että liigaseurat tulevat myöskin yhteisöllisyyttä näyttämään kaikkia seuroja kohtaan, hän vakuuttaa.

Hiltusen mukaan seura tai seurat, jotka joutuvat vaikeuksiin kesken kauden, voivat poikkeuspykälän takia käytännössä ajaa toimintansa ja kulunsa alas. Toisin sanoen nähtäisiin lisää lomautuksia.

– Suurimmat kuluthan seuroilla ovat palkkakulut. Varmasti neuvotellaan uudelleen yhteistyökumppanien kanssa, että voidaanko sopimukset siirtää seuraavaan kauteen osittain tai kokonaan ja neuvotellaan niiden kanssa, jotka ovat maksaneet kausikortin, että voidaanko ne jatkaa tulevalle kaudelle.

– Liigan osalta halutaan varmistaa, ettei seurojen tarvitse olla siitä huolissaan, että sen kautta menettää lopullisesti liigapaikkansa.

Hiltunen ei pelkää, että esitys antaisi taloutensa kanssa tälläkin hetkellä painiville seuroille luvan yksinkertaisesti odotella tulevan kauden alkua. Moraalikadon uhka tuntuu kuitenkin ilmeiseltä.

– Kyllä siinä sellaiset säännöt tulee olemaan, että pitää olla selkeästi tästä tilanteesta tuleva asia. Että sitä ei voi hyväksikäyttää noin vain kuka tahansa, Hiltunen toteaa.

– Meillä juuri alkaa seuraavalle kaudelle 2021-2022 lisenssiprosessi tässä lokakuun loppuun mennessä, kaikki tiedot pitää olla taas toimitettu. Eli meillä on hyvin verrannollinen data olemassa, mitä viime kauden jälkeen toissa kauden ja tämän kauden jälkeen on tapahtunut, missä mennään. Näemme myös mitkä asiat riippuvat koronasta ja mitkä jostain muusta.

Lue myös:

Pelicansin toiset yt-neuvottelut päättyivät – neljä irtisanotaan

Pelaajayhdistykseltä vahva viesti: liigapelaajat tinkineet jo merkittävästi palkoistaan

Koronatartunnoista huolimatta jääkiekon SM-liiga aiotaan aloittaa aikataulun mukaan – seuroissa korostetaan kaikkien vastuuta: "Tässä on monen ihmisen elanto kyseessä"

Suosittelemme sinulle