Hyppää sisältöön

Tietokoneella vanhaan virheeseen ei voi palata – Sir Elwoodin Juha Lehti kirjoittaa kappaleet vanhoilla, mekaanisilla kirjoituskoneilla

Laulaja-lauluntekijä Juha Lehti omistaa ainakin 14 vanhaa kirjoituskonetta.

"Vähän kuin kitaroissakin, jos joku kirjoituskone on palvellut minua uskollisesti, se on pakko säästää"
"Vähän kuin kitaroissakin, jos joku kirjoituskone on palvellut minua uskollisesti, se on pakko säästää"

Ajan kuluminen on keskeinen teema Sir Elwoodin hiljaisten värien uudella albumilla. Levyä työstettiin hitaasti, harkiten ja tinkimättömästi. Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut yhtyeen laulaja-lauluntekijä Juha Lehti kertoi, että kaikkinensa levyä kasattiin neljä vuotta ja alusta asti periaatteena oli riisua kaikki ylimääräinen.

– Heti ensimmäisestä äänityksestä lähtien me sovimme, että autotunet ja clickit jää pois, Lehti viittaa teknisiin ohjelmiin, joilla ääntä voi parantaa ja editoida.

Bändi halusi, että soittimet kuulostavat juuri siltä kuin niiden kuuluukin kuulostaa.

– Otetaan esimerkiksi harppu, joka on hiljainen soitin. Kun sen soittoa äänitetään, voit jopa kuulla sormien osumisen kieleen tai soittajan hengityksen. Kuulija ei ehkä huomaa sitä kaikkea, mutta sen voi aistia, että henkilö, joka soittaa sitä harppua, on todella läsnä, Lehti avaa.

Vanhan arvostaminen näkyy konkreettisesti myös Lehden tavassa kirjoittaa kappaleita. Hän nimittäin naputtelee lyriikkaa vanhoilla kirjoituskoneilla, joita hänelle on kertynyt ainakin 14 kappaletta.

–Yksi konekirjoituskoneen hienous on se, että kun on kynä vieressä, niin voit vetää yli ja kirjoittaa siihen päälle ja kuitenkin vanha virhe jää sinne alle muistiin.

– Kun yritin tietokoneella kirjoittaa ja deletoin tekstiä pois, niin se ei jää siihen enää. Tuossa kun kirjoitan kirjoituskoneella, niin näen, mitä olin ajatellut tekstissä ensimmäisellä kirjoituskerralla.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta:

Suosittelemme sinulle