Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yksi ominaisuus tekee Armand Duplantisista, 20, kaikkien aikojen seiväshyppääjän – suomalaisvalmentajalta hurja arvio, mihin ruotsalaisihme vielä pystyy

Armand Duplantis on nyt seiväshypyn kaikkien aikojen tilastoykkönen niin sisä- kuin ulkoradoilla.

Armand Duplantis kuvassa
Armand Duplantis taivutti seiväshypyn kaikkien aikojen ulkoratatuloksen Roomassa. Kuva: Getty Images
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalainen Armand Duplantis on nousemassa yleisurheilumaailman seuratuimmaksi supertähdeksi. Duplantis ylitti Rooman Timanttiliigassa tuloksen 615 ja passitti näin ukrainalaisen Sergei Bubkan lähes 30 vuoden takaisen ulkoratojen ennätyksen historian lehdille.

Duplantis taivutti jo viime talvena hallissa seiväshypyn virallisen maailmanennätyksen 618. Glasgow'n ennätyshyppy syntyi niin vaivattomasti, että voidaan vain arvailla, miten korkealle "Mondo" Duplantis saattaa seiväsennätykset vielä hilata.

– Duplantisin halliennätys (618) oli niin korkea hyppy, että siinä jopa 625 olisi voinut ylittyä. Uskon, että Duplantiksella on mahdollisuudet hypätä 625–630, kunhan vain kelit ovat hyvät ja mies vireessä, seiväsvalmentaja Jarno Koivunen arvioi.

Koivusen mukaan Duplantisin ylivoimainen vahvuus muihin verrattuna on kuopalletulovauhti.

– Hän pystyy juoksemaan seipään kanssa kuopalle 10 sekuntimetrin vauhtia. Energiamäärä nousee niin suureksi, että muilla ei ole häntä vastaan mitään jakoa, Koivunen taustoitti.

Jo neljävuotiaana alkanut seiväshyppyura takaa sen, että Duplantisin tekninen varmuus on täysin omaa luokkaansa.

– Hyppyjä on tullut jo nuoremmalla iällä niin valtavat määrät, että lajivoima ja taitavuus ovat kehittyneet äärimmäisen hyviksi. Mitä kovempaa tulee kuopalle, niin sitä vaikeampaahan hyppyä on pitää hallinnassa, Koivunen muistutti.

Mutta muutoksiakin on tapahtunut vielä viime vuosinakin.

– Duplantisin ponnistuspaikka oli vielä kaksi tai kolme vuotta sitten 3,5 metrin päässä kuopan takareunasta. Nykyään ponnistuspaikka on neljän metrin päässä kuopasta. Tämä muutos on antanut hänelle lisää tilaa ja lähtökorkeutta, Koivunen vertaili.

Armand Duplantis kuvassa
Armand Duplantis on noussut häkellyttävän kovaksi seiväshyppääjäksi. Kuva: Getty Images

Jatkuvaa vertailua Sergei Bubkaan

20-vuotiasta Duplantisia verrataan jatkuvasti Bubkaan. Koivunen mietti, mitkä ovat miesten väliset suuremmat erot.

– Bubka oli lihaksikkaampi. Hänen hyppäämisensä perustui kauempaa ponnistamiseen ja vielä vapaampaan maastalähtöön. Bubka oli oman aikansa ykkönen lähestymisnopeuksissa ja nyt Duplantis on ensimmäinen, joka on kyennyt samaan vauhtiin.

Duplantisia valmentavat hänen vanhempansa Greg ja Helena Duplantis, mutta he olivat kotonaan Yhdysvalloissa samaan aikaan kun Roomassa kilpailtiin torstaina. Duplantis kysyikin ennätyshyppyynsä neuvoja entiseltä ME-mieheltä Renaud Lavillenielta, uutisoi Aftonbladet-lehti.

– Kysyin, että vaihtaisinko seivästä ennen 615:n hyppyjä. Hän (Lavillenie) vastasi, että jatka sillä mikä minulla oli. Se riittää, Duplantis kertoi Aftonbladetille.

Seiväshypyssä on nykyisin vain yksi virallinen maailmanennätys, joka kattaa niin sisä- kuin ulkoradoilla hypätyt tulokset. Koivunen ei pidä tästä linjauksesta.

– Mielestäni ympäristö ulkona on niin erilainen kuin sisällä. Sisällä olosuhteet ovat koko ajan samat, mutta jos ulos osuu kevyt myötätuuli, niin ulkona on vielä parempi hypätä kuin hallissa, Koivunen pohdiskeli.

Lue myös:

Nyt jysähti! Ruotsin seivästähti Armand Duplantis rikkoi ulkokenttien maagisen ennätyksen tuloksella 615

Armand Duplantis halusi tehdä selväksi, kuka on kaikkien aikojen ykkönen – näin seiväslegenda Sergei Bubka onnitteli ennätysmiestä

Annimari Korte juoksi kauden huonoimman aikansa Rooman Timanttiliigassa ja jäi viimeiselle sijalle: "Olisin valmis lopettamaan kauden tähän"

Suosittelemme sinulle