Hyppää sisältöön

Kiristääkö kirkko linjaansa sateenkaariparien vihkimisestä KHO:n päätöksen takia? Tätä pelkää varoituksen saanut pappi, Helsingissä asiaa selvitetään

Oulussa työskentelevä pastori Árpád Kovács ei aio muuttaa toimintaansa varoituksista huolimatta.

Árpád Kovácsin mukaan sateenkaariparien vihkimisessä on kyse omantunnonasiasta. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Tekijät

Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi perjantaina päätöksen (siirryt toiseen palveluun) niin sanotussa sateenkaaripapin tapauksessa. Sen mukaan tuomiokapitulilla oli oikeus antaa varoitus papille, joka vihki samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon. KHO kumosi näin hallinto-oikeuden aiemman päätöksen.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli oli päättänyt lokakuussa 2017 antaa Oulussa työskentelevälle pastori Árpád Kovácsille kirkkolain mukaisen kirjallisen varoituksen, koska tämän katsottiin toimineen vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta.

Kovács kommentoi Ylelle, että hän ei täysin ymmärrä oikeuden ratkaisua. Hänen nähdäkseen sateenkaariparien vihkimisessä on kyse omantunnonasiasta.

Hän kuitenkin muistuttaa, että oikeuden päätös koski sitä, saiko tuomiokapituli antaa hänelle varoitusta vai ei. Se ei koskenut sitä, onko homoparien vihkiminen oikeutettua.

– Tämä on hallinnollinen päätös. Tämä ei ole päätös siitä, mitä kirkko tekee tulevaisuudessa.

Kovács kuitenkin pelkää, että homoparien vihkimistä vastustavat voivat nähdä päätöksen myös laajemmin.

– Valitettavasti tämä antaa tietyille piispoille mahdollisuuden piiloutua pelkurimaisesti päätöksen taakse. Toivottavasti vanhoilliset eivät nyt riehaannu ja rupea jakelemaan oikealle ja vasemmalle kaiken maailman varoituksia.

Oulun hiippakunnan lakimiesasessori Mari Aallon mukaa KHO:n päätös selkeyttää kirkon tilannetta. Piispainkokous käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan lokakuussa. Aalto arvelee, että siellä voidaan linjata, onko päätöksellä seurauksia kirkossa.

– Tämä prosessi on ollut kesken kauan. Avioliittolain muuttamisen jälkeen tämä oikeudenpäätös selvensi sen, että kirkolla on edelleen oikeus päättää vihkimisen edellytyksistä kirkossa.

Kovács ei aio muuttaa toimintaansa varoituksista huolimatta. Hän on saanut nyt KHO:ssa käsitellyn varoituksen lisäksi myös huomautuksen tänä kesänä. Huomautus liittyi siihen, että Kovács on mukana Oulun anarkistiliitossa, joka oli jakanut Facebookiin kuvan rynnäkkökiväärillä varustautuneesta hahmosta. Huomautus liittyi myös siihen, että Kovács oli Ylen haastattelussa vuonna 2017 sanonut olevansa 95-prosenttisesti agnostikko ja 5-prosenttisesti ateisti.

– En ole varma onko se oikein, että papeille jaetaan varoituksia, koska he toimivat omatuntonsa mukaan. Siinä tapauksessa saavat jaella minulle vaikka minkä näköisiä varoituksia, vaikka potkuja, koska minun omatuntoni ei anna periksi.

Helsingin hiippakunnan piispa Laajasalo: keskiössä ovat ihmiset

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo toteaa, että lähiaikoina selviää, kuinka KHO:n tuore päätös vaikuttaa hiippakunnassa. Helsingissä papit ovat voineet vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja ilman seuraamuksia.

– Tutustumme KHO:n päätökseen ja mietimme sen vaikuttavuutta. Tässä on hyvä erottaa kaksi eri asiaa: se, minkä katsotaan olevan mahdollista ja se, millaisia sanktioita mistäkin tulee.

Mahdollisuus vihkiä sateenkaaripareja ilman seuraamuksia on perustunut Helsingissä siihen, että tilanteen on katsottu olevan juridisesti epäselvä. KHO:n päätös muuttaa nyt tilannetta.

Laajasalon mukaan keskiössä ovat kuitenkin koko ajan ihmiset, jotka kaipaavat vihkimistä. Hänen mukaansa KHO:n päätöksen tuoma juridinen selkeys painottaa sitä, että keskustelu on palautettava varsinaiseen asiaan: kysymykseen kirkon avioliittokäsityksestä.

– Selvää on, ettei ole mitään järkeä, että tämän kysymyksen kanssa kompastumme. Ja vieläpä niin, että ihmiset arvioivat suhdettaan kirkkoon pelkästään tämän asian kautta. Ratkaisu siis tarvitaan.

– Uskallan sanoa näin: tilanne on hyvin selkeä sekä yhdenvertaisuuden että kirkon ykseyden kannalta. Tavalla tai toisella on päästävä siihen tilanteeseen, että voimme vihkiä kaikki parit, sanoo Laajasalo.

Voit keskustella aiheesta 19.9. kello 23:een saakka!

Juttua on korjattu 18.9. kello 14.24: Juttuun on korjattu, että Kovács sanoi vuonna 2017 Ylelle olevansa 95-prosenttisesti agnostikko ja 5-prosenttisesti ateisti. Alun perin jutussa luki virheellisesti, että Kovács olisi sanonut jutussa olevansa ateisti.

Lue myös:

KHO: Tuomiokapituli sai antaa varoituksen papille, joka vihki samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon

Tasa-arvoinen avioliittolaki täytti kolme vuotta, sateenkaaripapeista meneillään neljä oikeusjuttua – arkkipiispa Luoma: "Määrä tuntuu aika vähäiseltä"

Anarkistipappi Árpád Kovács sai kirjallisen huomautuksen piispalta, mutta haluaa jatkaa kansainvälisen työn pastorina ja anarkistiliitossa

Oulussa työskentelevä pastori on mukana äärivasemmistolaisessa liitossa, joka jakoi somessa asekuvan – poliisi seuraa toimintaa

Suosittelemme sinulle