Hyppää sisältöön

Ympäristöministeri Krista Mikkonen haluaa valkoposkihanhille omat pellot jo ensi kevääksi

Voit katsoa Ykkösaamun suorana kello 10.05 alkaen

Krista Mikkonen
Ympäristöministeri Krista Mikkonen Ykkösaamun vieraana

Tänä syksynä valkoposkihanhia voi karkottaa ensi kertaa myös ampumalla. Poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkotukseen voi hakea Varsinais-Suomen ELYltä. Vaikka EU:n lintudirektiivi suojaa valkoposkihanhea, lupia karkotukseen jopa ampumalla voi saada, jos muilla keinoilla ei voida välttää kohtuuttomia satovahinkoja.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan valkoposkihanhille varatut levähdysalueet on yksi keino ehkäistä haittoja.

– On tärkeää, että kevääksi saadaan jo perustettua hanhille tarkoitettuja alueita, joilla linnut voivat pysähtyä ja ruokailla. Siten ne jättäisivät muut pellot rauhaan ja satovahinkoja voidaan ehkäistä, sanoo Mikkonen.

Ampumalla karkotus ei ole metsästämistä

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji, eikä sitä saa metsästää. Niiden karkottamiseen ampumalla voi saada poikkeusluvan, mutta se ei ole metsästämistä.

Aikainen viime kevät sai linnut varhain matkaan ja sitten kylmät ilmat pysäyttivät ne normaalia pidemmäksi ajaksi Itä-Suomeen. Tämän vuoksi tuhotkin olivat harvinaisen suuret.

Valkoposkihanhien karkottamisesta ampumalla ei ole vielä kokemuksia. Niitä on koetettu karkottaa monella muulla keinolla, esimerkiksi laservalotykit ovat osoittautuneet toimiviksi.

– Vasta tämä syksy on ensimmäinen, jolle on haettu ja saatu poikkeuslupia lintujen ampumalla karkottamiseen satovahinkojen estämiseksi. Tänä syksynä tullaan siis ensimmäistä kertaa valkoposkihanhien karkotusta tekemään ampumalla, kertoo ympäristöministeri.

Suomeen tulee uusi yritystuki vähähiilisemmäksi muuttuvalle teollisuudelle

Nykyinen päästökauppakompensaatiokausi päättyy EU:ssa ja Suomessa tämän vuoden lopussa. Viimeinen maksatus tämän vuoden päästöhintojen perusteella tehdään ensi vuonna.

Uudelle kaudelle komissio on uudistamassa valtiontukisääntöjään, joita odotetaan julki näinä päivinä. Ennakkotietojen mukaan tulossa on vaateita rahan kohdistamiseen puhtaan sähkön ostoon tai energiatehokkuuteen.

– Budjettiriihessä teimme päätöksen luopua päästökauppakompensaatiosta. Sen tilalle luodaan uusi yrityksille suunnattu tuki, joka aidosti kannustaa kehittämään toimintaa ilmastoystävälliseen suuntaan kuten prosessien sähköistämiseen, energiatehokkuuden parantamiseen tai muihin päästövähennystoimiin, kertoo ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Tavoitteena on parantaa teollisuuden kilpailukykyä ja ottaa kestävyysloikka vähähiilisyyteen

Teollisuus teki kesällä omia tiekarttoja siirtymisessä vähähiilisyyteen. Niissä korostui tuotantoprosessien sähköistäminen. Ympäristöministeri Mikkonen oli tyytyväinen tiekarttoihin.

– Tämä tiekarttatyö ylitti odotukset: niistä löytyi mittava päästövähennyspotentiaali. Uuden sähköistämistuen avulla autetaan teollisuutta päästövähennysten saavuttamisessa ja uudistumisessa. On selvää, että kun haluamme parantaa Suomen kilpailukykyä pitkällä aikavälillä, teollisuuden ja koko elinkeinoelämän on otettava kestävyysloikka kohti vähähiilisyyttä.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen on Yle TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina klo 10.05.

Lue lisää

Viljelijät saavat ampua valkoposkihanhia pelloiltaan – ely-keskus myönsi täksi syksyksi 3 555 poikkeuslupaa

Lunastaako hallitus suuret ilmastolupauksensa? Tällaisista ratkaisuista hallitus sopi budjettiriihessä

Suosittelemme sinulle