Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut – Toimi 40 vuotta tuomarina, selätti syövän kolmesti

Ginsburg kuoli haimasyöpään perjantaina. Hän oli 87-vuotias. Hänet tunnettiin naisten oikeuksien esitaistelijana.

Ruth Bader Ginsburg Kuva: Tannen Maury / EPA
Markus Heikkilä

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ginsburg kuoli haimasyöpään perjantaina. Hän oli 87-vuotias. Korkeimman oikeuden tiedotteen mukaan Ginsburg kuoli kotonaan Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa perheensä ympäröimänä.

– Kansakuntamme on menettänyt historiallisesti merkittävän juristin. Me korkeimmassa oikeudessa olemme menettäneet rakkaan kollegan. Tänään me suremme, mutta varmoina siitä, että tulevaisuuden sukupolvet tulevat muistamaan Ruth Bader Ginsburgin kuten me tunsimme hänet: Väsymättömänä ja peräänantamattomana oikeuden esitaistelijana, korkeimman oikeuden puheenjohtaja John G. Roberts sanoi tiedotteessa.

Bader Ginsburgin syöpä uusiutui heinäkuussa, jolloin hän kertoi olleensa kemoterapiahoidossa maksassaan olevan syövän vuoksi. Aiemmin häntä on hoidettu keuhkoissa, haimassa ja paksusuolessa olleiden syöpäkasvainten takia.

Bader Ginsburg lukeutui korkeimman oikeuden liberaalisiipeen. Hänen jaksamistaan tehtävässä on jännitetty vapaamielisten yhdysvaltalaisten parissa, sillä presidentti Donald Trump tulee esittämään hänen korvaajakseen konservatiivista tuomaria. Näin ollen konservatiivejä tulee edustamaan korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista kuusi.

Naisten asialla miesten maailmassa

Ruth Bader Ginsburg syntyi 15.3.1933 New Yorkin Brooklynissä. Hän valmistui hallintotieteiden kandidaatiksi Cornellin yliopistosta New Yorkissa, opiskeli lakia ensin Harvardissa ja valmistui lopulta Columbian yliopistosta muutettuaan takaisin New Yorkiin miehensä Martin D. Ginsburgin saatua sieltä töitä.

Tarinan mukaan Harvardin yliopiston dekaani oli kutsunut Bader Ginsburgin ja vuosikurssinsa muut kahdeksan naista illalliselle ja kysynyt heiltä, miksi he ovat Harvardissa viemässä miesten opiskelupaikkoja. Vuosikurssilla oli noin 500 miestä. Bader Ginsburg oppi olemaan sisukas ja periksiantamaton nainen miesten maailmassa.

Hän opetti lakia ensin Rutgersin yliopiston professorina 1963–72 ja Columbian yliopiston professorina 1972–80. Columbian aikoina hän myös toimi tutkijana Stanfordin yliopistossa käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa.

Hän oli perustamassa kansalaisjärjestö ACLU:n (American Civil Liberties Union) naisten oikeuksien hanketta WRP:tä (Women's Right Project) vuonna 1972. Hanke antaa tukea ja apua köyhille, värillisille ja maahanmuuttajanaisille sekä sukupuolisen syrjinnän kohteeksi joutuneille. WRP kertoo työskentelevänsä tasa-arvon puolesta yhteiskunnan jokaisella osa-alueella.

Bader Ginsburg toimi ACLU:n johtotehtävissä vuosina 1973–80. Hänet nimitettiin Yhdysvaltain vetoomustuomioistuimeen Washington D.C:n alueelle 1980.

Presidentti Bill Clinton nimitti Bader Ginsburgin korkeimman oikeuden tuomariksi vuonna 1993. Hän oli nimitettäessä historian toinen nainen korkeimman oikeuden tuomarina.

Ruth Bader Ginsburgin ura tuomarina kesti 40 vuotta. Hän on tehnyt pysyvän vaikutuksen paitsi amerikkalaiseen oikeusjärjestelmään, myös henkilökulttuuriin. Kaksi vuotta sitten ilmestyneessä dokumentissa nimeltä R.B.G. kuvatiin Ginsburgin pitkä tie feministijuristista internet-idoliksi, josta on tehty lukemattomia meemejä, kuten "Can’t Spell Truth Without Ruth".

Nuoret fanit ottavat R.B.G.-tatuointeja, keräävät mukeja ja kulkevat t-paidoissa, joissa on tuomarin vakavat kasvot. Hänet tunnettiin myös lempinimellä Notorius R.B.G., joka viittasi edesmenneeseen rap-artistiin Notorius B.I.G:hen.

Ruth Bader Ginsburg ehti selättää syövän kolme kertaa viimeisen 20 vuoden aikana.

Lue myös:

Kulttuuricocktail: Ruth Bader Ginsburg murtautui miehisen maailman huipulle – Oikeuden puolesta -elokuva kertoo legendaarisen tuomarin tarinan (15.3.2019)

Suosittelemme sinulle