Hyppää sisältöön

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Valko-Venäjän poliisia kidutuksesta – satoja naisia pidätetty tänään Minskissä

Ihmisoikeusjärjestön keräämät todistajanlausunnot kertovat raiskaamisella uhkaamisesta ja etälamauttimien käytöstä.

Valko-Venäjän poliisit ovat lauantainakin ottaneet kiinni rauhanomaisia mielenosoittajia kovin ottein. Kuva: EPA

Mellakkapoliisi on ottanut lauantaina kiinni yli 300 naista Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä järjestetyissä mielenosoituksissa.

Mielenosoitukset presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan ovat jatkuneet mittavina elokuussa pidettyjen vaalien jälkeen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan naisten marssilla on ollut mukana ainakin parituhatta osanottajaa.

Mielenosoituksia seuraava vapaa toimittaja Hanna Liubakova kertoi Twitterissä, että punavalkoisia lippuja ja värejä kantaneet mielenosoittajat yrittivät paikoin estää turvallisuusjoukkoja viemästä marssin osanottajia mukanaan.

Toisen tapahtumia seuranneen toimittajan Franak Viacorkan mukaan poliisin toiminta olisi ollut kovaotteisempaa kuin aiemmin.

Lauantaina Minskissä pidätettiin satoja naisia. Kuva: EPA

"Järjestelmällistä kidutusta"

Valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestön edustaja syyttää maan viranomaisia kiinniotettujen mielenosoittajien järjestelmällisestä kidutuksesta.

– Kyse ei ole parista kolmesta yksittäisestä poliisista vaan sitä tapahtuu kaikkialla, ei vain Minskissä vaan maan kaikissa osissa, ihmisoikeusjärjestö Vjasnan varapuheenjohtaja Valjantsin Stefanovitš sanoo ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle.

Protestien yhteydessä on otettu kiinni tuhansia ihmisiä. Yksistään viime viikonloppuna sadat ihmiset joutuivat kiinniotetuiksi.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet kiinniotettujen mielenosoittajien järjestelmällisestä kiduttamisesta. Kuvan naiset otettiin kiinni lauantaina Minskissä. Kuva: EPA

"Poliisi voi tehdä mitä vain"

Stefanovitš kertoo, että Vjasna on koonnut todistuksia yli 500 ihmiseltä, jotka turvallisuuskoneisto on ottanut kiinni.

Poliisin, erikoisjoukko Omonin ja sotilaspoliisin hoteisiin otetut ovat kertoneet, miten heitä on kidutettu etälamauttimilla ja miten suuria ihmisjoukkoja on sullottu pieniin selleihin ilman ruokaa ja juomaa.

Ihmisiä on peloteltu raiskauksilla, ja useita on pidetty polvillaan alastomina asfaltilla tuntien ajan, Stefanovitš kuvailee.

Ainakin yksi nainen ja yksi mies ovat kertoneet asianajajan välityksellä, että heidät on raiskattu kumipampulla.

Vjasna on perustettu vuonna 1996. Sen keskuspaikka on Minskissä, mutta aluetoimistoja on myös useilla muilla paikkakunnilla Valko-Venäjällä.

Viranomaisten kovista otteista huolimatta lauantaina Minskissä järjestetty naistenmarssi keräsi suuren osanottajajoukon. Kuva: EPA

Satunnainen ohikulkijakin kelpaa uhriksi

Myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kerännyt tietoja kidutuksesta.

Järjestön mukaan kidutetuksi ovat joutuneet muutkin kuin mielenosoitusten osanottajat.

Jo se, että henkilö on ollut ulkona iltakuuden jälkeen, on riittänyt poliisille perusteeksi epäillä tätä opposition kannattajaksi, kertoo 30-vuotias it-alalla työskentelevä Ales.

Lue myös:

Victoria ja Denis joivat kidutuksen jälkeen viskiä ja söivät saslikia – Vihkisormus jäi miliisille mutta vallankumous on sen arvoista: "Valko-Venäjä ei ole enää yhden kahjon vanhuksen maa"

Valko-Venäjä uhkaa Eurooppaa vastatoimilla – suurlähettiläs keskeytti useita kertoja YK:lle puhuneen oppositiojohtajan

EU:n parlamentti ei tunnusta Aljaksandr Lukašenkaa Valko-Venäjän presidentiksi

Putin Sotšin neuvotteluista: Valko-Venäjän saatava hoitaa itse omat ongelmansa, Lukašenka on maan laillinen johtaja

Valko-Venäjän poliisi otti kovin ottein kiinni kymmeniä naisia mielenosoituksissa

Suosittelemme sinulle