Hyppää sisältöön

Trump antoi siunauksensa Tiktok-sopimukselle – "Siitä tulee fantastinen"

Oraclen lisäksi TikTokin yhdeksi suuromistajaksi on tulossa kauppaketju Walmart.

Kuva: Alex Plavevski / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo hyväksyvänsä sopimuksen, jonka myötä Tiktok voi jatkaa toimintaa Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Trump kertoi, että kiinalaisen ByteDancen ja yhdysvaltalaisen Oraclen välinen sopimus on saanut "hänen siunauksensa". Oraclen lisäksi Tiktokin yhdeksi suuromistajaksi on tulossa kauppaketju Walmart.

– Uskon, että siitä tulee fantastinen sopimus. Jos he saavat sen aikaiseksi, niin se on mahtavaa. Jos eivät, niin sekin on ok, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinan tulee vielä hyväksyä sopimus omalta osaltaan. Tiktok kertoo valmistelleensa Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen ohjelmistoyhtiö Oraclen ja vähittäistavaraketju Walmartin kanssa.

Tiktokin mukaan Oraclen on määrä toimia jatkossa Yhdysvalloissa viestisovelluksen teknologisena yhteistyökumppanina, kun taas Walmart olisi Tiktokin kaupallinen yhteistyökumppani.

Tiktokin on määrä toimia Yhdysvalloissa erillisenä yhtiönä, ja Oracle, Walmart sekä muutamat muut sijoittajat tulevat toimimaan yhtiön vähemmistöomistajina. Reuters uutisoi torstaina, että uuden yhtiön, nimeltään Tiktok Global, johtoportaasta suurin osa tulee olemaan yhdysvaltalaisia. Lisäksi yhtiön hallituksessa tulee istumaan turvallisuusasiantuntija.

Trumpin mukaan Tiktok tulee olemaan täysin Oraclen ja Walmartin hallinnassa. Hänen mukaansa uuden sopimuksen myötä tulee myös syntymään 25 000 uutta työpaikkaa.

"Sataprosenttisen turvallinen"

Yhdysvallat on pitänyt sovellusta turvallisuusuhkana ja väittänyt Kiinan käyttävän sitä muun muassa teollisuusvakoiluun. Presidentti Trump allekirjoitti elokuussa asetuksen, jonka mukaan ByteDancen tulee myydä Yhdysvaltain-toimintonsa amerikkalaiselle yritykselle. Muussa tapauksessa yhdysvaltalaisilta kielletään liiketoimet yrityksen kanssa.

– Turvallisuus tulee olemaan sataprosenttista, Trump sanoi lauantaina.

Tiktok-sovellusta on ladattu Yhdysvalloissa yli 175 miljoonaa kertaa ja Euroopassa se ylitti CNBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan 100 miljoonan latauskerran rajapyykin tiistaina.

Yhdysvaltain kauppaministeriö kertoi lykkäävänsä Tiktokin latauskieltoa ainakin viikolla. Aiemmin se oli määrännyt, että tänään sunnuntai-iltana sekä Googlen että Applen verkkokaupoista ei enää saisi ladattua videopalvelua Yhdysvalloissa.

Sen sijaan kiinalaisen Tencentin omistama viesti- ja maksusovellus Wechat menee latauskieltoon sunnuntaista lähtien. Wechat on Kiinassa erittäin laajasti käytetty sovellus. Yhdysvalloissa sillä on liki 20 miljoonaa käyttäjää.

Kiina uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla

Kiina näpäytti lauantaina Yhdysvaltoja ilmoittaen ottaneensa käyttöön mekanismin, jolla se voi rajoittaa ulkomaisten yritysten toimintaa. Kiinan kauppaministeriön mukaan päätös voi koskea yrityksiä, mutta myös organisaatioita ja ihmisiä.

Pakotteisiin voidaan ryhtyä, jos jokin toiminta vahingoittaa Kiinan turvallisuutta tai rikkoo kansainvälisiä kauppasääntöjä. Tällöin Kiina voisi määrätä sakkoja, liiketoiminnan ja investointien rajoituksia sekä maahantulorajoituksia.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ovat kiristäneet viime aikoina juuri Tiktokiin ja Wechatiin liittyvät kiistat. Tiktok on kiistänyt Yhdysvaltain vakoilusyytökset. Kiinan mukaan kyse taas on poliittisesta ajojahdista.

Kiina itse on vuosien ajan estänyt tai rajoittanut suurien yhdysvaltalaisten teknologia-alan toimijoiden, kuten Facebookin, Twitterin ja Googlen, toimintaa Kiinan alueella.

Sovelluksiin liittyvät kiellot ovat herättäneet huolta myös Yhdysvalloissa. Arvostelijoiden mukaan sovellusten turvallisuusriskeistä ei ole selkeää tietoa, ja toisaalta he ovat huolissaan siitä, pysyykö Trumpin hallinto perustuslain takaaman sananvapauden puitteissa. Kieltoa arvostellaan myös siitä, että se rapauttaa internetin yhtenäisyyttä.

Suosittelemme sinulle