Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nuori slovenialainen sai syntymäpäivälahjan etukäteen – Pogacar kirjoitti historiaa Ranskan ympäriajossa

Tadej Pogacarista tuli ensimmäinen slovenialainen pyöräilyn Ranskan ympäriajon voittaja.

Tadej Pogacar
Tadej Pogacar sai tuulettaa Pariisissa uransa ensimmäistä Ranskan ympäriajon voittoa. Kuva: Getty Images
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tadej Pogacar nappasi Ranskan ympäriajon johtajan keltaisen paidan ylleen kiertueen viimeistä edellisellä etapilla ja sinetöi uransa ensimmäisen Grand Tour -kisan voiton sunnuntaina. 122 kilometrin mittainen 21. tasamaaetappi Mantes-la-Joliesta Pariisiin oli kokonaiskilpailun kannalta vain seremoniallinen. Sen voittoon polki Sam Bennett, joka nappasi Tourin parhaan kirimiehen vihreän paidan.

Pogacarin voittomarginaali kokonaiskilpailussa oli 59 sekuntia maanmieheensä Primoz Rogliciin. Roglic kantoi johtavan keltaista paitaa 11 päivää, mutta joutui antautumaan Pogacarille lauantain henkilökohtaisessa aika-ajossa. Kolmanneksi sijoittui Australian 35-vuotias konkari Richie Porte, joka jäi Pogacarista kolme ja puoli minuuttia.

Edellisen kerran saman maan ajajat ovat valloittaneet Tourin kaksi ensimmäistä sijaa vuonna 2012, jolloin kärkisijat valloittivat Ison-Britannian Bradley Wiggins ja Chris Froome.

Maanantaina 22 vuotta täyttävä Pogacar keräsi tämän vuoden ympäriajosta melkoisen paitakokoelman. Hän voitti kokonaiskilpailun lisäksi alle 25-vuotiaiden kilpailijoiden sarjan eli valkoisen paidan sekä parhaan mäkiajajan pallopaidan.

– Tämä on uskomaton tunne seistä täällä Pariisissa korkeimmalla korokkeella. Nämä ovat olleet mahtavat kolme viikkoa, uskomaton matka, UAE Emirates -tallin polkija sanoi.

Pogacar voitti ympäriajossa kolme etappia ja nuorukaisen otteet ensimmäisessä ympäriajossaan häikäisivät myös kilpakumppanit.

– Emme osanneet odottaa tätä, myönsi Roglicin Jumbo-Visman tallikaveri Tom Dumoulin.

Pogacarista tuli toiseksi nuorin Tour-voittaja ympäriajon 117-vuotisessa historiassa. Vuonna 1904 ympäriajon voittanut Henri Cornet oli voittaessaan 19 vuotta ja 11 kuukautta vanha.

Ranskan ympäriajo jouduttiin siirtämään keskikesästä syksyyn koronaviruspandemian takia ja kiertueella oli käytössä tiukat turvatoimenpiteet sekä erityisjärjestelyitä. Kiertueen aikana yhdenkään ajajan koronavirustesti ei ollut positiivinen, sen sijaan Tourin johtaja Christian Prudhommella ja muutamalla tallien henkilöstöön kuuluvalla todettiin koronavirus.

Lue myös:

Ranskan ympäriajossa hämmästyttävä ratkaisu – nuori Pogacar nousi loistavalla aika-ajolla voittoon

Ranskan ympäriajon hallitseva mestari vetäytyy tämän vuoden kisasta

Suosittelemme