Hyppää sisältöön

Trumpin aikeet nimittää uusi korkeimman oikeuden tuomari sai jo toisen vastustajan omista riveistä – Senaatin äänestys voisi mennä tiukaksi

Republikaaneilla on 53–47 enemmistö Yhdysvaltain senaatissa.

Susan Collins, Donald Trump ja Lisa Murkowski istuivat saman pöydän ääressä kesäkuussa 2017. Collins ja Murkowski sanovat vastustavansa uuden korkeimman oikeuden tuomarin nimittämistä ennen vaaleja. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Markus Heikkilä

Alaskan republikaanisenaattori Lisa Murkowski ilmoitti sunnuntaina vastustavansa sitä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nimeäisi uuden tuomarin korkeimpaan oikeuteen, kertovat uutistoimistot.

– Viikkojen ajan olen sanonut, että en tue korkeimman oikeuden paikan täyttämistä näin lähellä vaalipäivää. Valitettavasti se, mikä oli aiemmin vain hypoteettista, on nyt todellisuutta. Mielipiteeni ei kuitenkaan ole muuttunut, Murkowski sanoi NBC Newsille (siirryt toiseen palveluun).

Murkowskin lisäksi Mainen senaattori Susan Collins sanoi lauantaina paikallista aikaa, että vasta tulevien presidentinvaalien voittajan tulisi valita seuraaja perjantaina kuolleelle korkeimman oikeuden tuomarille Ruth Bader Ginsburgille.

Trump on sanonut, että hän aikoo nimittää Ginsburgin seuraajan jo mahdollisesti alkavalla viikolla. Hän sanoi, että todennäköisesti nimitettävä tulee olemaan nainen.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on vannonut sen puolesta, että Trumpin nimeämästä tuomarista tullaan äänestämään senaatissa ennen presidentinvaalipäivää 3. marraskuuta. Yhdysvalloissa presidentti nimeää korkeimman oikeuden tuomarit, mutta senaatin tulee vielä vahvistaa nimitys.

Republikaaneilla on 53–47 enemmistö senaatissa. Jos Murkowski ja Collins lipeävät rivistä, tilanne on korkeimman oikeuden tuomarin suhteen enää 51–49. Mikäli äänet menisivät tasan 50–50, varapresidentti Mike Pencen ääni ratkaisisi vahvistusäänestyksessä.

Uutistoimisto AP:n mukaan senaatilla pitää kiirettä, jos se aikoo täyttää korkeimman oikeuden tuomarin paikan. Vaikka aikataulun suhteen ei ole mitään kiveen hakattuja sääntöjä, ovat nimeämiset kestäneet yleensä noin pari kuukautta aikaa. Tosin edesmennyt Ruth Bader Ginsburg nimettiin vain 42 päivässä. Presidentinvaaleihin on nyt 43 päivää aikaa.

Trumpin viimeksi nimittämän korkeimman oikeuden tuomarin Brett Kavanaugh'n kohdalla aikaa meni yli kolme kuukautta.

Biden: Nimeäminen on raakaa poliittista vallankäyttöä

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kehottaa senaattia olemaan täyttämättä Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen vapautunutta tuomarin virkaa. Biden sanoi, että Trumpin pyrkimys nimittää tuomari Ruth Bader Ginsburgin seuraaja nopeasti on "raakaa poliittista vallankäyttöä".

Biden sanoi, että nimityksessä tulee kuulla äänestäjien mielipide ja valinta tulee siten tehdä vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen.

Biden sanoi, että jos hän voittaa vaalit, tulee Trumpin nimeämä tuomariehdokas vetää pois.

Lue lisää:

Trump aikoo nimittää korkeimpaan oikeuteen naisen – ja mahdollisimman pian

Ginsburgin kuoleman ajankohta oli dramaattinen, sanoo tutkija: "Arvoliberaalien amerikkalaisten kannalta aivan katastrofi"

Kirjeenvaihtajalta: Ruth Bader Ginsburgin kuolema vie Yhdysvaltoja konservatiivisempaan suuntaan jopa vuosikymmeniksi eteenpäin

Ruth Bader Ginsburgin seuraajasta taistellaan jo – republikaanit haluavat omansa korkeimpaan oikeuteen mahdollisimman pian

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut – Toimi 40 vuotta tuomarina, selätti syövän kolmesti

Suosittelemme sinulle