Hyppää sisältöön

Maailman rikkain prosentti aiheuttaa kaksi kertaa niin paljon ilmastopäästöjä kuin ihmiskunnan vähävaraisin puolisko

Rikkain kymmenesosa ihmisistä, johon moni suomalainenkin kuuluu, tuottaa yli puolet maailman kaikista päästöistä.

Helsingin Kolmen sepän patsas ja köyhä lapsi kantamassa jätettä. Kuva: AOP ja EPA
Yrjö Kokkonen

Yksi prosentti maailman ihmisistä aiheuttaa jopa kaksi kertaa niin paljon ilmastopäästöjä kuin koko vähävaraisin puolisko ihmiskunnasta.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam on julkaissut aiheesta laajan tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun). Sen tekemisessä on ollut mukana myös Tukholman ympäristöinstituutti.

Tutkimus koskee ajanjaksoa 1990 – 2015, jolloin koronaepidemia ei vielä ollut puhjennut.

Oxfamin mukaan maailman ilmastopäästöt kasvoivat kyseisenä 25 vuoden ajanjaksona 60 prosenttia. Maailman rikkaimman prosentin päästöt kasvoivat kuitenkin kolme kertaa enemmän kuin köyhimmän puoliskon.

– Maapallon hiilibudjetti [enimmäismäärä hiilidioksidipäästöjä joita ilmaston kannalta olisi varaa aiheuttaa] tuhlataan jo ennestään rikkaiden maiden kasvavaan kulutukseen sen sijaan, että sillä edistettäisiin inhimillistä kehitystä, sanoi Oxfam Internationalin tutkimusjohtaja Tim Gore The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Jos suuntaa ei käännetä, ensi vuosikymmenellä pelkästään ihmiskunnan rikkaimman kymmenesosan päästöt riittävät nostamaan ilmakehän lämpötilaa ratkaisevana pidetyn 1,5 asteen teollistymista edeltävään aikaan verrattuna, vaikka koko muu maapallo lopettaisi omat päästönsä kokonaan, ilmenee Oxfamin raportista.

Raportin mukaan ihmiskunnan rikkaimpaan kymmeneen prosenttiin pääsee, jos ansaitsee vuodessa 35 000 dollaria, eli noin 30 000 euroa. Suomalaisista on siten mukana noin 40 prosenttia, kertovat Tilastokeskuksen luvut (siirryt toiseen palveluun) vuodelta 2018.

Ihmiskunnan rikkaimman prosentin vuositulot ylittävät 100 000 dollaria vuodessa.

Oxfamin mielestä on epäreilua, että rikkaiden harrastama kulutus jatkaa kasvuaan. Järjestön mielestä kaikkien tulisi nyt keskittää voimansa päästöttömän elämäntavan ja energian kehittämiseen.

Järjestön johtaja Tim Gore kohdistaa syyttävän sormensa erityisesti tarpeettomia päästöjä aiheuttavaan liikkumiseen, kuten suuripäästöisiin autoihin ja turhaan lentämiseen.

Järjestö esittää veroja paljon päästöjä aiheuttavalle luksus-elämälle, kuten esimerkiksi usein lomalentoja tekeville ihmisille.

– Kyse ei ole perheistä, jotka käyvät kerran vuodessa lomalla, vaan niistä, jotka tekevät pitkiä lentoja joka kuukausi - jotka ovat melko pieni ryhmä, Gore sanoo.

Kumpi on tärkeämpi, korona vai ilmasto?

Monikansallinen yritysten sosiaalisen vastuun kysymyksissä neuvova yritys Globescan on tehnyt tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa 27 maan asukkailta on kysytty koronaepidemian ja ilmastonmuutoksen suhteellisesta tärkeydestä. Suomi ei ole tutkimuksessa mukana.

Yleisesti ottaen ilmastonmuutoksen merkitys tunnetaan eri maissa yhä laajemmin. Kaikista vastaajista keskimäärin noin 90 prosenttia piti ilmastonmuutosta joko melko tai erittäin vakavana asiana.

Muutaman vuoden aikana ihmisten käsitys ilmastonmuutoksesta on muuttunut nopeasti vakavampaan suuntaan, yhtiö kertoo. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 60 prosenttia piti ilmastonmuutosta melko tai erittäin vakavana asiana vuonna 2014. Tämän vuoden kesäkuussa tehdyssä kyselyssä osuus oli noussut 81 prosenttiin, vaikka maan johto on jatkuvasti vähätellyt asiaa.

Kun vastaajilta kysyttiin, tulisiko ilmastonmuutokseen puuttua yhtä päättäväisesti kuin koronapandemiaan, vastauksissa tuli eroja riippuen siitä, olivatko vastaajat rikkaassa vai köyhässä maassa.

Köyhien maiden vastaajat olivat selvästi nopeiden toimien kannalla, mutta rikkaammissa maissa tarve koettiin vähäisemmäksi.

Esimerkiksi Keniassa, Meksikossa, Argentiinassa, Turkissa ja Nigeriassa yli 70 prosenttia vastaajista kannatti tehokkaita ilmastotoimia. Japanissa, Ruotsissa, Australiassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa tätä mieltä oli vain 45 prosenttia vastaajista.

Suosittelemme sinulle