Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Surffilaudan pitkä reissu: Havaijilaismiehen lauta päätyi 8000 kilometrin päähän filippiiniläisopettajalle, joka alkoi opetella surffaamista

Sosiaalisen median kautta selvisi, että yli kaksi vuotta kateissa ollut lauta oli päätynyt kauas.

Kuvassa surffaaja, jonka asussa on punaista ja sinistä. Meressä on suuri aalto.
Kadonnut surffilaita oli tarkoitettu isoihin aaltoihin. Tämä kuva on Havaijilla helmikuussa järjestetyistä kilpailuista. Kuva: AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Havaijilainen surffaaja Doug Falter kadotti lautansa suuressa aallossa Waimean lahdessa. Kului yli kaksi vuotta ennen kuin hän sai sosiaalisen median kautta tietoonsa, että lauta oli päätynyt yli 8 000 kilometrin päähän Filippiineille.

Saranganin saaressa opettajana työskentelevä Giovanne Branzuela oli ostanut laudan ja alkanut opetella sillä surffaamista. Laudan erikoisesta matkasta kirjoittaa The Guardian-lehti.

Alunperin kalastaja löysi laudan merestä kaksi vuotta sitten ja myi sen Branzuelan naapurille muutaman dollarin hintaan. Kalastaja oletti, että lauta oli pudonnut mereen joltakin jahdilta. Falter kadotti lautansa puoli vuotta aikaisemmin.

Branzuela puolestaan osti laudan naapuriltaan 2 000 pesolla eli noin 35 eurolla. Branzuela oli haaveillut surffaamisen opettelemisesta ja halusi siksi ostaa laudan.

Havaijilta matkanneen surffilaudan Filippiineillä ostanut Giovanne Branzuela kuvassa vasemmalla.

Omistaja selvisi somen avulla

Merimatka oli jättänyt lautaan jälkensä ja muuttanut sen värin vaalean ruskeaksi. Laudan tekijän, havaijilaisen Lyle Carlsonin nimi oli kuitenkin edelleen nähtävissä.

Branzuela etsi Carlsonin Facebookista ja lähetti tälle kuvan laudasta. Carlson jakoi kuvan Instagramissa ja merkitsi siihen Doug Falterin.

– Selvisi, että lauta oli peräisin Havaijilta. En voinut uskoa asiaa. Unelmanani on ollut oppia surffaamaan ja surffata suurten aaltojen päällä, Branzuela kertoi The Guardianille.

Hän ja laudan alkuperäinen omistaja Doag Falter ovat keskustelleet Facebookissa ja Falter suunnittelee vierailevansa Saranganin saaressa, kun koronarajoitukset joskus tulevaisuudessa ovat ohi.

– Kun näin kuvan laudasta, en ensin uskonut asiaa. Luulin sitä pilaksi. En uskonut, että lauta löytyisi enää koskaan, Falter sanoi The Guardianille.

Doug Falter poseerasi lautansa kanssa Havaijilla vuonna 2015. Giovanne Branzuela kuvautti itsensä saman laudan kanssa Filippiineillä tänä vuonna.

Filippiineiltä löytynyt lauta merkitsee Falterille paljon, koska sillä hän on surffannut korkeimmilla aalloillaan. Lauta oli myös tehty vartavasten Falterille.

Branzuela on luvannut luovuttaa laudan takaisin havaijilaiselle. Falter aikoo antaa vastineeksi aloittelijoille tarkoitetun laudan ja oppitunteja surffaamisessa.

Ennen kuin hän pääsee matkustamaan Filippiineille, hän kerää rahaa Branzuelan koululle. Falterin mukaan laudan tarina saa ansaitsemansa päätöksen, kun hän pääsee matkustamaan Saranganin saareen.

Lisää aiheesta:

Aila-myrsky sai lainelautailijat liikkeelle – surffari: "Joka kerta täytyy miettiä, ettei mereltä välttämättä tulla takaisin"

Suosittelemme