Hyppää sisältöön

Jälkihien asiantuntijaraati nosti esiin mielenkiintoisen yksityiskohdan seivästähti Armand Duplantiksesta: "Hänellä on yksi etu, jota kaikilla seiväshyppääjillä ei ole"

Duplantiksen lisäksi keskustelua riitti Jälkihiessä Tadej Pogacarin huimasta etappaivoitosta ja Lamine Diackin tuomiosta.

Armand Duplantisin MM-hyppy, yleisurheilukorruptio, Ranskan ympäriajon nuori voittaja
Armand Duplantisin MM-hyppy, yleisurheilukorruptio, Ranskan ympäriajon nuori voittaja
Ella Rantalainen

Ylen aamun Jälkihien urheiluasiantuntijaraadin teemoina olivat nuoret menestyjät sekä korruptio. Viime viikon puhuttavimmista urheiluaiheista keskustelivat urheiluasiantuntijat Bror-Erik Wallenius, Juha Valvio sekä Juha Kanerva.

Nuori ruotsalainen seiväshyppytähti Armand Duplantis, 20, säväytti yleisurheilumaailmaa torstaina hyppäämällä uuden ulkokenttien maailmanennätyksen. Duplantis asetti uudeksi ennätykseksi korkeuden 615 ja rikkoi ukrainalaisen seiväshyppylegenda Sergei Bubkan ennätyksen 614, joka on hypätty jo vuonna 1994.

– Onhan se ihan älytöntä, että Bubkan ennätys meni vasta nyt. Duplantis ei ole täyttänyt vielä 21-vuottakaan ja on superlahjakas. Minulle aina seiväshyppy on ollut kaikista yleisurheilulajeista kaikista vaativin, koska se vaatii voimaa, vaatii tekniikkaa ja nopeutta ja ajoitusta, Valvio huomauttaa.

Duplantis on ollut kuluneella kisakaudella täysin omaa luokkaansa, sillä vielä toistaiseksi kukaan ei ole häntä pystynyt voittamaan tänä vuonna. Tämän lisäksi Duplantiksella on nimissään myös sisäratojen ME, joka on 618.

Asiantuntijoiden mukaan Duplantiksen menestyksen yhtenä avaimena on monipuolinen urheilulajitausta, mutta Wallenius nostaa esille myös toisen mielenkiintoisen anekdootin Duplantiksen taustoista.

– Hänellä on yksi etu, jota kaikilla seiväshyppääjillä ei ole, eikä muidenkaan lajien ennätysmiehillä: hänen isänsä on ohjelmoinut hänet ennätysmieheksi. Armand sai ensimmäisen seipäänsä jo neljävuotiaana. Hänet ohjattu siihen niin pienestä iästä kun ikinä voi.

Keskustelun keskiöön nousi myös Duplantiksen uran tulevaisuus: kuinka pitkälle ruotsalaiskomeetta jatkaa uraansa, kun kaikki mahdollinen on jo nuorella iällä saavutettu.

– Bubka hyppäsi 80-luvun aikana, jolloin rahaa ei vielä yleisurheilussa juurikaan pyörinyt, hänen piti urheilla vähän pidempään, jotta hän ehti kerätä kunnon tilin. Duplatis pystyy tekemään saman rahamäärän ja vielä hemmetin paljon lyhyemmässä ajassa, hän voi huoletta ehkä lopettaakin 24–25-vuotiaana, Juha Kanerva pohti.

– Yhä nuoremmat ja nuoremmat ovat niitä menestyjiä, Valvio komppaa.

Duplantis ei ollut suinkaan viime viikon ainoa urheilijanuori, joka onnistui säväyttämään. Sunnuntaina Tadej Pogacarista tuli ensimmäinen slovenialainen pyöräilyn Ranskan ympäriajon voittaja. Pogacar polki voittoon viimeistä edellisellä etapilla ja sinetöi uransa ensimmäisen Grand Tour -kisan voiton.

– Hän lähti minuutin takamatkalta kisaan johtaneeseen Primoz Rogliciin ja päihitti tämän aika-ajojen mestarin kahdella minuutilla, häkellyttävä suoritus, Wallenius tuumasi.

Kanerva nosti esiin myös mahdolliset spekulaatiot dopingista kestävyysurheilussa.

– Pogacarin tallin ympärillä liikkuu porukkaa, joilla on doping-tausta. Kyllähän epäilyt ovat varsin vahvoja, kun kärkiajajat ajavat nyt lähes samoja aikoja, kun pahimmalla epo-kaudella. Moneta asiantuntijat miettivät, miten tämä on mahdollista.

Näiden lisäksi ohjelmassa keskusteltiin myös IAAF:n entisen puheenjohtaja Lamine Diackin saamasta neljän vuoden vankeusrangaistuksesta. Diackin tuomio tuli 23 venäläisurheilijan positiivisten dopingtestitulosten peittelystä tai rangaistusten viivyttelystä rahaa vastaan.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Lue myös:

"Minulla jäi vähän sellainen kuva, että kukaan ei puhunut ihan totta, ei KHL, Jokerit tai Venäjä" – Jälkihiki pui Jokereiden tilannetta

Armand Duplantis halusi tehdä selväksi, kuka on kaikkien aikojen ykkönen – näin seiväslegenda Sergei Bubka onnitteli ennätysmiestä

Nuori slovenialainen sai syntymäpäivälahjan etukäteen – Pogacar kirjoitti historiaa Ranskan ympäriajossa

Suosittelemme sinulle