Jätehuollon asiakkaiden piittaamattomuus ohjeista on aiheuttanut useita vaaratilanteita alan työntekijöille Lapissa.
Ylä-Lapissa jäteautonkuljettajat ovat suorastaan jatkuvassa hälytystilassa tyhjentäessään jätesäiliöitä ja pikakontteja. Lapeco Oy:n jäteauton kuljettajat ovat kokeneet räjähdyksen, auton syttymisen palamaan ja jopa jäteaseman palon. Syynä on se, että ihmiset jättävät jätesäiliöihin ja -asemille melkein mitä vain.
– Täältähän löytyy kaikkea mahdollista, akkuja, moottoripyörän runkoja, öljyä, bensaa ja kaikkea mitä varastoista voi löytyä. Nyt on viimeisen kahden viikon aikana jäteauton perä syttynyt palamaan, mutta se onneksi saatiin sammutettua, toteaa jäteauton kuljettaja Tomi Karjalainen.
Jätehuoltoyhtiö Lapecon toimitusjohtaja Osmo Aikio vahvistaa vaaratilanteet: vuonna 2019 oli räjähdys jäteauton puristimessa ja tänä vuonna kaksi vaaratilannetta puristimessa olleen jätteen seassa tuleen leimahtaneesta tavarasta.
Jätehuoltoyhtiö Lapeco on kuntien omistama yhtiö, joka toimii Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muonio, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.
Savupommi ja bensatankki keräysastiassa
Vaarallisia aineita kertyy esimerkiksi remonttihommista. Jätteitä ei viitsitä viedä viralliselle lajitteluasemalle, vaan ongelmajätteet nakataan ohi mennessä jätesäiliöihin tavallisen roskan seassa.
Jäteautolla tyhjennettävästä syvästä jätesäiliöstä, molokista, on löytynyt perämoottori polttoainetankkeineen, jopa savupommi ja panoksia.
Jäteauton kuljettaja Tomi Karjalaisen mielestä jokainen vaaratilanne on liikaa. Hän ei halua työmaansa muuttuvan taistelukentäksi pommien paukkuessa konteissa ja bensan räjähdellessä jäteauton perässä.
Akut ja muut vaaralliset jätteet hän haluaisi nähdä niille varatuissa paikoissa tästä eteenpäin.
– En tiedä onko tällainen vastuuton toiminta yleistynyt, mutta on sitä tapahtunut ja tulee tapahtumaan jatkossakin, jos ei roskien lajittelu muutu, Tomi Karjalainen ennustaa.
Suurin osa asiakkaista toimii tietysti ohjeiden mukaan ja tunnollisesti. Yhdeksänkymmentä prosenttia asiakkaista saa Aikiolta synninpäästön.
– Sitten on se kymmenen prosenttia väestä, jotka ei piittaa mitään säännöistä. Tuodaan jätettä ja jätetään se jäteaseman ulkopuolelle.
Piittaamattomuudelle ei riitä ymmärrystä
Jätteiden lajittelu vaatii toki viitseliäisyyttä, mutta tavoittamamme jätehuollon asiakkaat ovat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin.
Eija Ojanlatva tuli Inarista asti tuomaan jätekuorman Ivaloon. Molokkiin sujahti palavat roskat, muovit olivat erillisissä pusseissa ja ne viedään toisaalle.
– Tässä vielä lajittelen apteekkitavarat, vanhat lääkkeet ja sellaiset, ne viedään omaan paikkaansa apteekkiin, kertoo Ojanlatva.
Hän lajittelee roskansa mielellään ja on tehnyt jo kauan. Erityisen kiitoksen saa uusi muovinkeräyspiste. Sinne menee tavaraa paljon. Ojanlatvalla ei riitä ymmärrystä välinpitämättömyydelle.
– En voi käsittää sitä, että tuodaan roskat keräyspisteelle ja nakataan ne pihalle, jos molokit ja kontit ovat täynnä, Ojanlatva tuhahtaa.
Markku Jokela saapui muovilastin kanssa keräyspisteelle. Hänkin on tyytyväinen roskien lajittelija. Muovin määrä kotitalousjätteestä yllätti hänet. Jokelan laskujen mukaan yli 60 prosenttia roskista on muovia. Onkin hyvä, että se saadaan nyt kerättyä talteen.
– Yksi asia vain häiritsee. Joskus muovinkeräyskontti on täynnä ja porukka jättää muovit sen viereen. Siinä sitten linnut ja muut hajottavat ja levittävät ne ympäriinsä. Voisi ehkä ajatella tyhjentämistä useammin, esittää Markku Jokela.