Jokerin venäläisomistajien ja heidän rahaliikenteensä epäselvyyksiin liittyvät paljastukset eivät yllättäneet Transparency Finland -yhdistyksen entistä puheenjohtajaa Jaakko Korhosta.
Yhdistyksen tarkoitus on edistää läpinäkyvyyttä ja ehkäistä korruptiota. Korhonen vieraili Yle Radio Yhden Ykkösaamussa.
Korhosen mukaan Oleg Deripaskan ja Vladimir Potaninin tai heidän yhtiöidensä rahaliikenteen epäilyistä on ollut tietoa jo pitkään. Ylen tutkivan journalismin MOT-ohjelman eilen esiin tuomat tiedot kuitenkin paljastavat, että kyseessä on ollut kymmenien miljardien arvosta rahaa.
– Tässä saatiin luvut, kuviot sinänsä on tiedetty. Entiset omistajat ovat jopa kommentoineet niitä ja halunneet päästä eroon, että voivat toimia politiikassa, Korhonen sanoo.
Entisellä omistajalla hän viittaa Harry "Hjallis" Harkimoon, joka myi loputkin Jokerien omistuksesta nykyiselle pääomistajalle Jari Kurrille vuosi sitten toukokuussa.
Harkimo valittiin eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa. Harkimo on nykyään Liike Nytin ainoa kansanedustaja, aiemmin hän oli kokoomuksen riveissä.
MOT-ohjelman toimittajan Jyri Hännisen mukaan Harkimon asema kansanedustajana ja Jokerien pääomistajana on ollut hyvin erikoinen. Osa Jokerien aiemmista venäläisomistajista oli Yhdysvaltain talouspakotteiden alaisina.
– Itse olen ajatellut, että jos vaikka Ruotsin parlamentin jäsen olisi saanut rahaa oligarkeilta, joiden yleisesti katsotaan olevan Venäjän presidentin lähellä olevia tahoja, niin luulen, että siellä media olisi vielä enemmän ollut seuran kimpussa ja tutkinut kaikki taustat.
Korhonen on pöyristynyt siitä, miten Jokerien taustalla on voitu häärätä ilman laajempaa huomiota median tai viranomaisten taholta.
– En ymmärrä, miten voimme näin rähmällään tämän asian kanssa. Menee täysin yli.
MOT-ohjelma teki eilen ensimmäiset julkistukset niin sanotusta Pankkien paperit tietovuodosta. Vuoto sisältää yli 2 100 pankkien Yhdysvaltain viranomaisille tekemää ilmoitusta epäilyttävästä rahaliikenteestä.
Epäilyttävistä tilisiirroista viranomaisille raportoiminen ei välttämättä tarkoita, että niihin liittyisi rahanpesua tai muuta rikollista toimintaa. Pankkien velvollisuus on ilmoittaa epäilyttävistä rahansiirroista ja osa ilmoituksista johtaa myös rahanpesututkintaan.
Juttua muokattu 6.10. klo 10.12. Täydennetty tieto siitä, että epäilyttävistä tilisiirroista raportoiminen ei välttämättä tarkoita, että niihin liittyisi rahanpesua, mutta osa ilmoituksista johtaa myös rahanpesututkintaan. Muokattu ingressiä.
Lue lisää: