Yhdysvaltain hallinto uhkasi vielä viikonloppuna poistaa Tiktok-sovelluksen Applen ja Googlen sovelluskaupoista Yhdysvalloissa. Toisin kuitenkin kävi, sillä rajoitteita on toistaiseksi päätetty lykätä (siirryt toiseen palveluun) viikolla.
Syynä rajoitusten lykkäämiselle oli neuvotteluiden eteneminen Tiktokin omistusjärjestelyistä Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltain preisdentti Donald Trump kertoi lauantaina, että on antanut siunauksensa Tiktokin omistavan kiinalaisen ByteDance-yhtiön ja yhdysvaltalaisten Oracle ja Walmart -yhtiöiden neuvotteluille.
Yhdysvalloissa toimivan Tiktokin taustalla olisi jatkossa näiden yritysten yhdessä muodostama yhtiö TikTok Global.
Saavatko amerikkalaiset edelleen käyttää Tiktokia?
Kyllä saavat.
Yhdysvaltain hallinto siirsi rajoitteita viikolla eteenpäin. Uusi päivämäärä rajoitteiden voimaan astumiselle on sunnuntai 27. syyskuuta.
Jos omistusneuvotteluissa saavutetaan sopimus, voi olla, että rajoituksia ei nähdä tai ne ovat lievempiä. Tämä ei ole kuitenkaan vielä varmaa.
Häviääkö Tiktokista suosittuja amerikkalaisia käyttäjiä?
Toistaiseksi näyttäisi siltä, että ei.
Mikäli rajoitukset olisivat tulleet voimaan viime sunnuntaina, olisi Tiktokia silti pystynyt käyttämään Yhdysvalloissa ainakin hetken aikaa.
Sovellusta ei olisi kuitenkaan voinut enää ladata Applen tai Googlen sovelluskaupoista.
Vaikuttaako omistusjärjestely suomalaisiin käyttäjiin?
Tähän on tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään varmaa, mutta todennäköisesti ei.
Suomessa ja EU:ssa on toiminnassa edelleen kiinalaisen ByteDance-yhtiön omistama Tiktok, kun Yhdysvalloissa toimisi Oracle, Walmart ja ByteDance -yhtiöiden omistama TikTok Global.
Kummankin yhtiön omistamat Tiktok-sovellukset toimivat kuitenkin näillä näkymin yhdessä.
Miksi Yhdysvallat haluaa rajoittaa Tiktokin toimintaa?
Yhdysvallat on perustellut rajoituksia kansallisella turvallisuudella, sillä se on epäillyt Kiinan hallinnon vakoilevan esimerkiksi Yhdysvaltain teollisuutta sovelluksen avulla.
Yhdysvaltain hallinto on myös epäillyt ByteDance-yhtiön tekevän yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa. Yhtiö on kiistänyt väitteet.
Yhdysvaltain ja Kiinan Tiktok-nokittelussa on kuitenkin kyse myös politiikasta. Tiktok-kiista on linjassa presidentti Trumpin yrityksissä haastaa Kiinan taloutta ja yrityksiä.
Keskustelu on avoinna 22.9. klo 23 asti.
Lisää aiheesta:
Trump antoi siunauksensa Tiktok-sopimukselle – "Siitä tulee fantastinen"
Tuomari pysäytti kiinalaisomisteisen WeChatin käytön vaikeuttamisen Yhdysvalloissa