Hyppää sisältöön

Ministerit Lintilä ja Haatainen Suomen kaivoskumppanin rahanpesukohusta: Tärkeintä varmistaa vastuullinen toiminta, Trafigurasta uusi selvitys

Trafigurasta on tehty Yhdysvalloissa lukuisia rahanpesuilmoituksia. Näin ministerit vastasivat Ylen kysymyksiin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja työministeri Tuula Haatainen kommentoivat Trafiguran tilannetta tänään Ylelle. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva, Roni Lehti / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) ovat kommentoineet ensimmäistä kertaa julkisuudessa Suomen valtion kaivoskumppanista Trafigurasta eilen paljastuneita uusia tietoja.

Ylen MOT-ohjelma paljasti eilen, että uuden tietovuoden mukaan pankit ovat tehneet Trafigura-yhtiöstä lukuisia rahanpesuilmoituksia Yhdysvalloissa.

Ilmoitukset on tehty Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alaiselle rahanpesua valvovalle yksikölle. Ilmoitukset ovat koskeneet Trafigura-yhtiöön liittyviä kymmenien miljardien eurojen arvoisia epäilyttäviä tilisiirtoja.

Trafigura on kaivosyhtiö Terrafamen merkittävä osakas ja rahoittaja. Terrafamen omistajaohjaus kuuluu nykyisin työministeri Tuula Haataiselle.

Yle esitti seuraavat kysymykset Haataiselle ja Lintilälle. Haatainen vastasi kysymyksiin maanantaina alkuillasta. Lintilä vastasi kysymyksiin aiemmin päivällä Oulussa.

Miksi Trafigura valittiin Terrafamen osaomistajaksi vuonna 2017? Millainen selvitys silloin tehtiin Trafigurasta?

Haatainen: Minä olen vastannut Suomen Malminjalostus Oy:n ohjauksesta vasta viime joulukuusta lähtien. Nämä Trafiguran taustat on minun käsitykseni mukaan tuolloin (vuonna 2017) selvitetty huolellisuusperiaatteita noudattaen Suomen Malminjalostus Oy:n toimesta. Tämä on se tieto, mikä minulla on.

Lintilä: Trafiguran osalta tehtiin ulkopuolisen tarkastajan selvitys niin laajana kuin voitiin. Minulle esiteltiin se selvitys virkavastuulla. Siinä ei ollut mitään sellaista, joka olisi vaikuttanut siihen, että Trafigura ei pystyisi olemaan mukana.

Ryhdytäänkö nyt tuota vuoden 2017 selvitystä tarkastelemaan uudella tavalla?

Haatainen: Varmasti omistajaohjausyksikkö käy nyt nämä kaikki asiat läpi.

Lintilä: Uskon, että omistajaohjausyksikkö käy sen selvityksen läpi.

Millainen mainehaitta tästä on tullut Suomelle?

Haatainen: Valtio on taho, jota voi ja sitä pitääkin arvostella. Itse en lähtisi nyt arvioimaan mahdollista mainehaittaa, koska nyt vasta perehdytään esiin nostettuihin asioihin.

Lintilä: En ala sitä arvoida, millainen mainehaitta siitä tulee tai on tullut.

Mihin toimiin Suomen valtio ryhtyy nyt?

Haatainen: Ministeriössä omistajaohjausyksikkö perehtyy tähän asiakokonaisuuteen perusteellisesti. Omistajaohjausyksikkö käy tätä läpi. Selvityksen tarkkaa aikataulua en pysty sanomaan. Valtio-omistajan tärkein intressi on tietenkin varmistaa, että Terrafamen toiminta on vastuullista ja kestävällä pohjalla. Tästä ei pidä olla mitään epäselvyyttä,

Lintilä: Nyt on ilman muuta syytä selvittää, mitä on tapahtunut. Sitä omistajaohjausyksikkö nyt tekee. Minulla ei ole ainakaan vielä mitään tietoja edes näistä epäilyistä, jotka olivat julkisuudessa. Nämä kaikki tiedot olivat Ylen (uutisoimia), ja Yle ei ole niitä ainakaan minulle kertonut. Tietysti nyt odotetaan myös tietoja siitä, että mitä kaikkinensa nämä ilmiannot pitävät sisällään. Ovatko ne aiheellisia ja mihin toimenpiteisiin ne vaikuttavat. Ja sen jälkeen on varmaan syytä arvioida, millainen mainehaitta on mahdollisesti tullut.

Ministeri Haataiselta kysyttiin lisäksi seuraavat kysymykset:

Voiko valtio jatkaa toimintaa Trafiguran kanssa?

Valtiolla on nyt Suomen Malminjalostus Oy:n kautta sitovat sopimukset kaikkien näiden Terrafamen omistajien kautta. Näiden sopimusten sisältöön eivät vaikuta nyt nämä esiin nousseet kysymykset. Tältä osin tässä on kysymys oikeudellisesta asiasta, ja näistä sopimuksista on pidettävä kiinni. Mutta kuten sanoin, tätä koko kysymystä tullaan käymään ministeriössä läpi.

Onko Trafigura herättänyt epäilyksiä vuoden 2017 jälkeen?

Suomen Malminjalostus Oy:n mukaan yhteistyö Trafiguran ja Terrafamen välillä on sujunut hyvin. Minulle ei ole ainakaan muuta informoitu.

Kuinka huolestuttavia nämä tiedot ovat?

Tällaiset uutiset ovat aina ikäviä. Ne täytyy huolellisesti käydä läpi. Mitään epäselvyyksiä ei pidä mihinkään suuntaan jäädä.

Vuonna 2017 vakuutettiin, että Trafiguran taustat on tarkistettu

Trafigura on kansainvälinen raaka-ainejätti, jolla on toimintaa kymmenissä maissa.

Trafigurasta tuli Suomen valtion kaivoskumppani, kaivosyhtiö Terrafamen merkittävä osakas ja rahoittaja vuonna 2017. Trafigura omistaa kaivosyhtiöstä noin 30 prosenttia ja Suomen valtio noin 70 prosenttia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä toimi elinkeinoministerinä myös vuonna 2017.

Lintilä vakuutti tuolloin, että valtio oli tarkastanut uuden yhtiökumppaninsa taustat. Selvityksessä oli Lintilän mukaan käytetty myös ulkopuolista konsulttia, jonka nimeä ministeri ei suostunut kertomaan liikesalaisuuteen vedoten.

Lintilä ei halunnut eilen sunnuntaina kommentoida Trafigurasta esille tulleita uusia tietoja. Yle kysyi kuitenkin Lintilältä selvityksestä, joka Terrafamesta tehtiin vuonna 2017. Lintilä vastasi sanomalla, että "minä en muista koko tarkastusta".

Yle on uutisoinut Trafigura-yhtiön epäilyttävistä taustoista jo vuonna 2017.

Uutisjutuissa on esimerkiksi kerrottu, että yhtiö on liitetty aiemmin useisiin korruptio- tai ympäristöskandaaleihin. Yle myös kertoi, että yhtiö on junaillut korruptiosta syytetyn angolalaisen kenraalin liiketoimia. Trafiguran johto on myös perustanut satoja yhtiöitä veroparatiisiin.

Terrafamen pääomistaja kommentoi tänään, etteivät uudet epäselvyydet vaikuta Terrafamen toimintaan.

Juttua täydennetty kello 17. Ministeri Haataisen kommentit lisätty juttuun.

Lue myös:

Terrafamen pääomistaja: Paljastuneet epäilyt eivät vaikuta yhtiöön – vakuuttaa, että Trafiguran taustat tarkistettiin huolella

Uusi tietovuoto: Suomen valtion kaivoskumppanista lukuisia rahanpesuilmoituksia – Terrafamen osakas ollut vuosia pankkien erityistarkkailussa

Valtion Terrafame-kumppani junaili angolalaisen kenraalin liiketoimia – vahvoja epäilyjä korruptiosta

Terrafamen uuden herran taskuissa on öljyä, metalleja ja vaarallista jätettä

Suosittelemme sinulle