Vantaan kaupunki on päättänyt testata niin sanottujen koronakoirien käyttöä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Toimintatavasta saatiin lisätietoa tänään tiistaina, kun koirien toimintaa esiteltiin lehdistötilaisuudessa lentoaseman tuloaulassa.
- Katso lähetys koirien toiminnasta jutun pääkuvaa klikkaamalla. Toimittajana Nina Svahn, kuvaajana Matti Myller.
Vantaan kaupunki on vastuussa Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysturvallisuudesta, ja se on viranomaisena päättänyt ottaa koronakoirat käyttöön koronatapausten löytämiseksi lentoasemalta.
Suunnitelman mukaan kokeilu lentoasemalla aloitetaan tällä viikolla neljällä koiralla, jotka tulevat haistelemaan näytteitä lentoasemalla. Työssä aloittavat Kössi, Miina, ET ja Valo, jotka ovat keskenään eri rotuisia.
Niitä kuitenkin yhdistää se, että ne ovat kaikki persoja ruoalle, ja siitä on hyötyä koulutusvaiheessa: koirat oppivat tunnistamaan koronan sitä paremmin mitä enemmän herkkuja on tarjolla koulutusvaiheessa.
Lentokenttä on kuitenkin haastava työpaikka.
– Suurin piirtein kuusi koiraa on pudonnut pois koulutuksesta. Ne eivät soveltuneet ihan tällaiseen paikkaan, missä on näin paljon hälinää, eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistosta kertoo.
Hielm-Björkman vetää koronakoiratutkimusta Helsingin yliopistolla.
Neljä koiraa pian tositoimissa
Osallistuminen koirien avulla tapahtuvaan testaukseen on tällä hetkellä vapaaehdoista. Testaukseen voivat hakeutua kaikki matkustajat ja lentoaseman henkilökunta.
– Ilomielin kaikki matkustajat tulkaa tänne. Tämä on vaivaton, kivuton ja kaikin puolin miellyttävä, Hielm-Björkman kuvailee.
Kun matkustaja tulee lentoasemalla koronakoirien näytteenantopisteelle, hän astuu pieneen, sermeillä rajattuun tilaan, jossa hän ottaa annettujen ohjeiden mukaisesti itsestään ihopyyhintänäytteen ja pudottaa sen siihen varattuun astiaan.
Koira ja sen ohjaaja odottavat seinämän takana, jossa koira haistelee annetun näytteen. Tällä tavoin huomioidaan muun muassa allergiset matkustajat ja huolehditaan siitä, että ohjaajat eivät altistu koronalle.
– Koko toimenpide on ohi minuutissa, Hielm-Björkman kertoo.
Näytteenantopisteessä ei kerätä henkilötietoja. Jos tulos on positiivinen, matkustaja ohjataan HUSin terveysinfopisteelle jatko-ohjeita varten.
Koronavirus helppo haistaa
Koronaviruksen on havaittu olevan koirille helppo haju, joten koirien kouluttaminen on verrattain nopeaa ja tulokset hyviä.
Koirat myös havaitsevat koronaviruksen huomattavasti pienemmästä virusmäärästä kuin yleisesti käytettävät PCR-testit. Käytännössä koira siis pystyy tunnistamaan koronaviruksen ihmisestä aikaisemmin kuin laboratoriotestit.
– Koiralla on monta miljoonaa vuotta kehitystyötä tuossa nenävärkissä, että vaikka meidän laboratoriotestit ovat hyviä, niin ne eivät pääse lähellekään sitä, mitä koirat haistaa, eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistosta kuvailee.
Virka-asema selvityksen alla
Koronakoirien virka-asema on vielä selvityksen alla, joten pilotissa käytetään siviilikoiria virkakoirien sijaan.
Viralliseen koronatestaukseen virkakoirien avulla voidaan siirtyä, kun lakimuutos mahdollistaa sen. Koirien kouluttamisesta ja toiminnasta vastaa Wise Nose -yhdistys.
Pilotointi lentokentällä kestää neljä kuukautta.
– Kun pilotointi on onnistunut, niin aivan varmasti koirat saavat viranomaisstatuksen. Samaan tyyliin varmasti haistelevat ja testaavat matkustajia kuin huumekoirat tekevät omaa työtänsä, apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö Vantaan kaupungilta kertoo.
Pilotoinnin kustannukset maksaa valtio.
– Vantaan kaupunki ei ota kustannuksia kontolleen. Tämä on sovittu valtionvarainministeriön ja STM:n valmiusjohdon kanssa, Aronkytö kertoo.
Kokeilu kiinnostaa myös maailmalla, Aronkytö kertoo.
– Aika monta kyselyä on tullut eri lentokenttien terveysturvallisuusviranomaisilta, että mitä tämä tarkoittaa. Onko tämä se tapa, jolla tulevaisuudessa rajat saadaan pidettyä auki?
Aiheesta lisää: