Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Korkein oikeus: Väkivaltainen uusnatsijärjestö PVL ei nauti sananvapauden suojaa, joten se on lakkautettava

PVL:n jäseniä on tuomittu lukuisista vakavista väkivallanteoista, ja KKO:n mukaan sen toiminta oli pääasiassa laitonta.

Uusnatsimielenosoitus Helsingissä
PVL:n mielenosoitus Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2017. Kuva: Dan Granqvist / Yle
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein oikeus on määrännyt uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi. Nyt kaikki kolme oikeusastetta ovat päätyneet samaan lopputulokseen.

Korkein oikeus oli jo aiemmin määrännyt PVL:n väliaikaiseen toimintakieltoon.

Korkeimman oikeuden mukaan rekisteröimätön Pohjoismainen vastarintaliike -yhdistys toimi olennaisesti vastoin lakia, minkä vuoksi se oli lakkautettava. Kanteen järjestön lakkauttamiseksi nosti Poliisihallitus maaliskuussa 2017.

Suomessa on viimeksi määrätty yhdistys lakkautettavaksi 1970-luvulla. Tuolloin kyseessä olivat Pekka Siitoimen natsijärjestöt, jotka lakkautettiin Pariisin rauhansopimuksen vastaisena.

PVL on jo aiemmin lakannut toimimasta julkisesti entisellä nimellään. Tosiasiassa järjestön jäsenet ovat kuitenkin jatkaneet uusnatsistista toimintaansa eri yhteyksissä. Ainakin osa järjestön jäsenistä toimii tällä hetkellä nimellä Kohti vapautta.

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa se epäilee liikettä laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta. Asia on parhaillaan syyteharkinnassa.

Rangaistus laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta on sakko.

Tavoitteet perustuslain vastaisia

KKO:n tuomion mukaan yhdistyksen tavoitteet ovat perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen kansanvaltaisen yhteiskunnan perusteiden ja niiden tausta-arvojen vastaisia. Yhdistyksen verkkosivuilla julkaistut kirjoitukset kohdistuivat eri kansanryhmiin tavalla, joka oli katsottava kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

Oikeus myös katsoi, että yhdistyksen toimintaan liittyvä väkivalta oli katsottava osaksi yhdistyksen toimintaa.

KKO:n mukaan yhdistyksen lainvastainen toiminta loukkasi tai pyrki loukkaamaan perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia. Lainvastaiset toimintatavat olivat oikeuden mukaan merkittävä osa yhdistyksen toimintaa. Muunlaista toimintaa sillä oli vain vähän.

Yhdistyksen hallituksen jäsenet vetosivat oikeudessa yhdistymisvapauteen ja sananvapauteen.

KKO:n mukaan yhdistyksen toiminta oli näiden oikeuksien väärinkäyttöä, koska yhdistyksen tavoitteena oli kansanvaltaisten rakenteiden kumoaminen tai muiden perus- ja ihmisoikeuksien olennainen vähentäminen. Yhdistyksen tavoitteet ja toiminta eivät siksi saa KKO:n mukaan yhdistymisvapauden tai sananvapauden suojaa.

Avointa väkivaltaa

Valvontakamerakuvaa Asema-aukion pahoinpitelystä

Järjestön retoriikkaan on kuulunut jatkuva vihapuhe esimerkiksi ulkomaalaistaustaisista ja juutalaisista. Järjestö myös hyväksyy avoimesti väkivallan käytön ja käyttää väkivaltaa myös itse.

PVL on kiistänyt Poliisihallituksen väitteet ja sanonut toimivansa sananvapauden rajoissa.

Sekä Pirkanmaan käräjäoikeus että Turun hovioikeus ovat aiemmin katsoneet, että järjestö tulee lakkauttaa.

Pohjoismaista vastarintaliikettä avustanut asianajaja Tommi Koivistoinen sanoo, että korkeimman oikeuden päätös ei tullut yllätyksenä, koska käräjäoikeus ja hovioikeus olivat jo aiemmin päätyneet samalle kannalle.

PVL:n jäseniä on tuomittu lukuisista vakavista väkivallanteoista, joista ehkä tunnetuin on Helsingin Asema-aukiolla tapahtunut pahoinpitely syyskuussa 2016.

Järjestön jäsen Jesse Torniainen pahoinpiteli tuolloin ohikulkijan hyppypotkulla. Uhri kuoli myöhemmin sairaalassa, mutta oikeus katsoi, että syy-yhteys potkuun jäi näyttämättä toteen.

Torniainen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ehdottomaan vankeuteen.

Poliisihallituksen lakkauttamiskanteessa todetaan, että Torniaisen tueksi järjestettiin teon jälkeen keräys ja hänet palkittiin "rohkeudesta ja uskollisuudesta". Palkitsemistilaisuudessa yleisö osoitti hänelle suosiotaan.

Päivitys: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty julkaisun jälkeen tietoa ja jonka rakennetta on muokattu.

Lue lisää:

Vuodetut viestit paljastavat: Natsijärjestö PVL yritti kosiskella isoa yleisöä ja käänsi samalla selän kaikista radikaaleimmille seuraajilleen

Yle selvitti: Uusnatsit valmistautuvat järjestönsä lakkauttamiseen kulisseissa – puoluesuunnitelmia, hyväntekeväisyyttä ja yhteistyötä odinien kanssa

Miehet, jotka johtavat natsiliikettä

Poliisi epäilee: PVL jatkanut toimintaansa Kohti vapautta -liikkeen nimissä toimintakiellosta huolimatta

Suosittelemme sinulle