Hyppää sisältöön

Vantaalle louhitaan maailman suurin lämpövarasto, turpeen käyttö lopetetaan ja jätevoimalaa laajennetaan – fossiiliset polttoaineet jäävät pois vuonna 2026

Merkittävin osa kohti fossiilittomuutta on maan alle Kuninkaalaan rakennettava lämpöenergian kausivarasto.

Vantaan Energian Martinlaakson voimalaitos käyttää polttoaineinaan kivihiiltä, metsähaketta ja turvetta. Vantaan Energia teki viime syksynä päätöksen luopua kivihiilestä vuonna 2022. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Vantaan Energia ilmoittaa luopuvansa fossiilisista polttoaineista vuonna 2026. Ripeän aikataulun mahdollistavat jätteiden käsittelystä syntyvän hukkaenergian hyödyntäminen, lämmön kausivarastointi sekä geotermisen maalämmön ja aurinkoenergian käyttö.

Merkittävin osa noin 200 miljoonan euron investointisuunnitelmaa on Kuninkaalaan louhittava noin miljoonan kuutiometrin kokoinen lämpövarasto.

– Se on noin viisi kertaa suurempi kuin mikään nykyinen maailmassa oleva lämpövarasto. Luolan tilavuus on miljoona kuutiota ja se tuottaa lähes 100 gigawattituntia energiaa, mikä vastaa keskikokoisen suomalaisen kaupungin energiantarvetta vuodessa, kertoo tuotantojohtaja Kalle Patomeri Vantaan Energiasta.

Tällä hetkellä heinäkuun lämmöntarve Vantaalla on noin viidesosa siitä, mitä se on tammikuussa, kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

– Lämpövarasto on ratkaisu, jolla saadaan tasoitettua näitä eroja. Samalla pystytään hyödyntämään entistä tehokkaammin aurinkoenergiaa ja erilaisia ylijäämälämpöjä.

Luolassa hyödynnetään useita uudenlaisia innovaatiota. Esimerkiksi Oulussa jo olevassa ja Helsingissä rakenteilla olevissa luolavarastoissa säilytetään noin sata-asteista vettä, mutta Vantaan varaston vesi tulee olemaan noin 140-asteista.

– Kun mennään korkeisiin lämpötiloihin, siellä on myös enemmän energiaa. Tällä tavoin akkujen energiatiheys saadaan noin kaksi kertaa paremmaksi kuin muilla ratkaisuilla, Patomeri kertoo.

Luolan ja sen sisällä olevan vesialtaan painestus on suunniteltu niin, että vesi pysyy sopivassa paineessa eikä pääse haihtumaan taivaan tuuliin.

– Kaikki maailman maanalaiset kaasuvarastot on suunniteltu samalla tavalla, mutta tähän tarkoitukseen tätä ratkaisua ei ole kukaan keksinyt vielä käyttää.

Useita hankkeita, jotka korvaa fossiiliset polttoaineet

Vantaan Energia teki viime syksynä päätöksen luopua kivihiilestä vuonna 2022. Nyt lanseerattavan Fossiiliton 2026 -hankkeen myötä Vantaan Energia luopuu kokonaan fossiilisista polttoaineista Vantaan alueella vuoteen 2026 mennessä.

Yhtiö vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä projekti kerrallaan. Kuninkaalan lämpövaraston ohella toinen merkittävä uudishanke on keväällä käynnistynyt Vantaan jätevoimalan laajennus.

Laajennus mahdollistaa kotitalouksien sekajätteen lisäksi kaupan ja teollisuuden energiajätteen hyödyntämisen yhä laajemmassa mittakaavassa vuonna 2022. Nykyisin näitä jätteitä viedään ulkomaille, lähinnä Puolaan, Saksaan, Ruotsiin sekä Viroon.

Lähivuosina tehtävien, fossiilisista polttoaineista luopumiseen tähtäävien investointien kustannukset Vantaalla ovat noin 200 miljoonaa euroa.

– Merkittäviä summia, mutta niillä saadaan myös merkittäviä vaikutuksia, Toivonen tiivistää.

– Ja tarkoitus on että hinnat asiakkaille eivät nouse. Se on ollut kaiken suunnittelun lähtökohta, lisää Patomeri.

Lue lisää:

Uraauurtavan geolämpölaitoksen poraukset alkoivat Vantaalla, ja pian se tuo kesän lämpöä talveen – minuutin animaatio näyttää, miten laitos toimii

Suosittelemme sinulle