Hyppää sisältöön

Äitiyspakkauksia jaetaan jo 60 maassa – tavarat voivat tulla laatikossa, pussissa tai vaikka ämpärissä

Kansainvälinen tutkijaryhmä löysi yhteensä 91 erilaista äitiyspakkausta eri puolilta maailmaa.

Vauva laatikossa.
Skotlannin äitiyspakkaus vuodelta 2017. Skotlannissa pakkaus jaetaan kaikille vauvaa odottaville perheille. Kuva: Skotlannin hallitus
Kaisa Uusitalo

Äitiyspakkaus ei ole enää vain suomalainen juttu, sillä erilaisia ei-kaupallisia äitiyspakkauksia löytyy yhteensä 91 erilaista 60:stä eri maasta.

Monessa maassa äitiyspakkausten jakamisen innoittajana on kuitenkin ollut Suomen malli, ja tarvikkeet on usein jopa pakattu samanlaiseen laatikkoon kuin Suomessa.

Asiaa on selvittänyt Tampereen yliopiston globaalin terveyden tutkijaryhmä, joka haastatteli yhteensä 29 erilaisen äitiyspakkausohjelman vastuuhenkilöitä. Tutkimuksella (siirryt toiseen palveluun)selvitettiin äitiyspakkausten sisältöjä, rahoituksen ja jakamisen organisointia sekä pakkausten tavoitteita eri puolilla maailmaa.

Äitiyspakkauksen saamisen ehdot vaihtelevat

Tutkimuksen mukaan maailman äitiyspakkaukset heijastavat usein kunkin alueen erityispiirteitä. Esimerkiksi hyttysverkko on pakkauksen vakiosisältö monilla alueilla, joissa hyttyset levittävät malariaa tai muita tauteja.

Tavarat annetaan äideille esimerkiksi puisessa laatikossa, punotussa korissa, pussissa tai jopa ämpärissä. Selvityksen mukaan monet äitiyspakkausohjelmat ovat pienempiä kuin Suomessa ja ne voivat olla esimerkiksi kansalaisjärjestöjen ylläpitämiä.

Eroja on myös siinä, kenelle äitiyspakkaus kuuluu. Esimerkiksi Intiassa pakkauksen saavat vähävaraiset äidit ja Jordaniassa pakolaisäidit.

Monilla alueilla pakkauksen saamisen ehtona on, että äiti käy raskaudenaikaisissa terveystarkastuksissa tai tulee sairaalaan tai klinikalle synnyttämään. Äitiyspakkauksia jaetaan usein tilaisuuksissa, joissa vanhemmat saavat vertaistukea ja tietoa raskaudesta ja lapsenhoidosta.

– Moni tietääkin, että äitiyspakkaus annetaan kaikille vauvaa odottaville perheille Skotlannissa. Kattava äitiyspakkausohjelma on myös Chilessä, missä äitiyspakkaus annetaan kaikille, jotka synnyttävät julkisvaroin ylläpidetyssä sairaalassa, kertoo hankkeesta vastaava tutkijatohtori Annariina Koivu tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan äitiyspakkaus on lähes aina osa laajempaa ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä hyvinvointia, edistää terveyttä tai vähentää eriarvoisuutta. Monet näistä ohjelmista ovat uusia eivätkä ole vielä vakiinnuttaneet asemaansa tai rahoituksen jatkumista.

Lue myös:

Tässä on uusi äitiyspakkaus – Katso uudet kuosit

Suomalaiskeksinnön hehkutus jatkuu – BBC: Lapset ympäri maailman nukkuvat nyt laatikoissa

Maailmanmainetta niittänyt suomalaiskeksintö on myös turvallinen – Tukes ei löytänyt äitiyspakkausten tuotteista puutteita

Suosittelemme sinulle