Hyppää sisältöön

Aikuisviihdettä, itsetuhoisuutta ja hyväksikäyttöä – Tiktok on poistanut tänä vuonna jo 104 miljoonaa sääntöjen vastaista videota

Videot edustavat alle prosenttia Tiktokiin ladatuista videoista. Usein yhtiö löysi videon ennen käyttäjää.

Tiktokin logo rakennuksessa
Tiktok poistaa palvelustaan videoita, jotka rikkovat sen sääntöjä. Yritys tekee myös faktantarkastusta esimerkiksi vaaleja, ilmastonmuutosta ja pandemiaa käsitteleviin videoihin. Kuva: Mario Tama / AFP
Ulriikka Myöhänen

Tiktok-sovelluksesta on poistettu vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana 104,5 miljoonaa videota, jotka rikkovat palvelun sääntöjä. Bytedance-yhtiön omistama Tiktok kertoo asiasta läpinäkyvyysraportissaan, (siirryt toiseen palveluun) jonka se julkaisi tiistaina.

Raportin mukaan poistetut videot edustavat alle yhtä prosenttia kaikista Tiktokiin ladatuista videoista.

Esimerkiksi harmittomia tanssivideoita sisältävä Tiktok on suosittu myös hyvin nuorten lasten keskuudessa, vaikka sen virallinen ikäraja on 13 vuotta.

Nuori käyttäjäryhmä on herättänyt huolta siitä, millaiseen materiaaliin lapset sovellusta selatessaan törmäävät. Tiktokin raportti tuo hieman helpotusta huolestuneille, sillä sen mukaan yli 96 prosenttia videoista löydettin ennen kuin käyttäjät ehtivät tehdä ilmiannon.

Yhdeksän kymmenestä sääntöjen vastaisesta videosta poistettiin ennen kuin yksikään Tiktok-käyttäjä ehti katsoa sisältöä.

Häiritsevää materiaalia laidasta laitaan

Tiktok-palvelusta poistetuissa videoissa oli monenlaisia häiritseviä elementtejä.

Suurin osa poistetuista videoista sisälsi aikuisten alastomuutta tai seksuaalista kanssakäymistä (30,9 %).

Toiseksi isoin ryhmä oli lasten turvallisuutta rikkova sisältö (22,3 %). Tiktok kertoo, ettei se salli esimerkiksi lasten hyväksikäyttöä tai houkuttelua seksuaalisiin tai rikollisiin tekoihin.

Kolmanneksi eniten (19,6 %) poistetuissa videoissa esiintyi laitonta toimintaa. Näissä videoissa oli mukana myös esimerkiksi sellaisten tuotteiden myyntiä, joiden kauppaaminen on laitonta tai jollain tavoin rajoitettua.

13,4 prosenttia poistetuista videoista sisälsi itsemurhia, itsetuhoisuutta tai muita vaarallisia tekoja. Lisäksi poistetuissa videoissa oli esimerkiksi väkivaltaa, kiusaamista ja vihapuhetta.

Lue lisää: Tiktokissa leviää itsemurhavideo – tässä 1 muistutus ja 4 ohjetta, joita jokaisen tulisi noudattaa kohdatessaan häiritsevää some-sisältöä

Faktantarkistusta ja räätälöintiä

Tiktok aloitti vuoden ensimmäisellä puolikkaalla tekemään faktantarkistuksia esimerkiksi vaaleja, ilmastonmuutosta ja koronavirusta käsitteleviin sisältöihin.

Lisäksi sovelluksessa voi räätälöidä käyttäjälle tarjottavia sisältöjä niin, että ne sopivat paremmin lapselle tai nuorelle.

Yhdysvallat haluaa rajoittaa kiinalaisomisteisen sovelluksen käyttöä maassa. Yhdysvaltain hallinto on epäillyt Bytedance-yhtiön tekevän yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa. Yhtiö on kiistänyt väitteet.

Lue lisää:

Mitä minun Tiktokilleni tapahtuu? Tässä lyhyet vastaukset neljään kysymykseen liittyen Yhdysvaltain Tiktok-rajoituksiin

Tiktok nosti Intiassa köyhiä kuuluisuuteen tavalla, jota keskiluokka kavahti – Sitten Intia pani kiinalaissovelluksen kiinni

Suosittelemme sinulle