Hyppää sisältöön

Sisäministeriön esitys: Viron ja Ruotsin matkailijat karanteeniin maanantaista alkaen

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä vahvistaa, että ministeriö esittää karanteenisuositusta kaikkiin maihin, joiden tautiluku ylittää 25 rajan. Lopullisesti asian päättää hallitus torstaina.

Gamla staden i Tallinn. Gamla torget (Vana turg).
Kuva: Patrick Holmström
STT,
Mikko Pesonen,
Antti Heikinmatti

Viron-matkailuun esitetään maanantaista alkaen karanteenisuositusta.

Syynä on se, että Viron tautitilanne ylittää Suomen asettaman 25 tautitapauksen rajan. Eilen luku oli 30,9.

– Jos lähtee lomamatkalle Tallinnaan, astuu voimaan kahden viikon karanteenisuositus, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä.

Keskustelu Viron-matkailusta käynnistyi eilen, kun Viron ulkoministeri ennakoi Suomen tiukentavan matkailurajoituksia.

– Kyllä hän ihan oikein tulkitsee, kansliapäällikkö Pimiä vahvistaa.

THL tarkastelee eri maiden tautitilannetta kerran viikossa maanantaina. Jos maan koronailmaantuvuusluku ylittää 25, sisäministeriö listaa maan sisärajatarkastuksen piiriin. Käytännössä se tarkoittaa karanteenisuositusta. Hallitus päättää torstain istunnossaan rajoituksista.

Eilen rajan ylittäviä maita oli valtaosa Euroopan maista. THL:n mukaan näillä näkymin maanantaista lähtien liikennevalomallissa vihreänä on vain seitsemän EU/ETA-maata: ilman karanteenia voisi matkustaa Latviasta, Liettuasta, Kyprokselta, Puolasta, San Marinosta, Vatikaanista ja Liechtensteinista.

Ensi maanantaina karanteenisuositus olisi siis tulossa myös muun muassa Ruotsin- ja Norjan-matkailuun. Työssäkäyntiin uudet ohjeistukset eivät vaikuta. Virosta ja Ruotsin raja-alueelta voi jatkossakin käydä töissä Suomessa ilman karanteenia.

– Näistä maista Suomeen voi saapua ainoastaan työmatkan tai muun toimeksiannon perusteella sekä erilaisten perhesyiden takia, Pimiä sanoo.

Rajavartiolaitoksen esikunnan viestintäasiantuntija, everstiluutnantti Ilkka Herranen sanoo, että karanteenisuositusten palauttaminen "mitä ilmeisimmin" tarkoittaisi myös rajavalvonnan palauttamista Ruotsin ja Norjan vastaisille maarajoille.

– On täysin mahdollista, että rajavartijat palaavat rajoille ja valvonta palautetaan. Rajavartiolaitoksella on siihen täysi valmius, Herranen sanoo.

Länsi- ja pohjoisrajoille koronarajoitusten vuoksi rakennettuja rajavalvontajärjestelyjä ehdittiin jo alkaa purkaa, kun matkustus vapautui viime lauantaina. Herrasen mukaan kaikkea ei kuitenkaan ole aiottukaan purkaa, vaan perusvalmius on koko ajan ollut tarkoitus säilyttää.

Lokakuun alusta alkaen kahden viikon karanteenia voi lyhentää esittämällä negatiivisen koronatestin.

Marraskuussa on tarkoitus siirtyä malliin, jossa Suomeen saapuvalta ei-Suomessa asuvalta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos. Se edellyttää kuitenkin lainmuutosta. Samalla luovuttaisiin valtioita koskevista sisärajapäätöksistä.

Juttua korjattu 22.9. kello 14:55: Sisäministeriö esittää karanteenia, lopullisesti asian päättää hallitus torstaina. Lisätty Rajavartiolaitoksen kommentit.

Päivitys 22.9. klo 16.13: Lisätty THL:n arvio siitä, että maanantaina liikennevalomallissa vihreänä olisi neljä EU-maata.

Päivitys 22.9. klo 20.07: Korjattu vihreiden maiden määrä neljästä seitsemäksi.

Sotkeeko karanteeni matkustussuunnitelmasi? Voit keskustella aiheesta 23.9. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle