Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuudesluokkalaista lyötiin ja potkittiin vantaalaisessa alakoulussa – Opetusministeri Andersson: yhteiskunta on epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa

Poliisin mukaan neljä alaikäistä lasta on rikolliseen tekoon epäiltynä.

Nuori hyppii repun päällä.
Kuudesluokkalaisten oppilaiden väkivallanteko tapahtui välitunnilla. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaalaisen koulun pihalla tapahtui viime viikon tiistaina vakava väkivallan teko. Tapauksen tutkintaa johtava rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että tutkinta on edennyt.

– Neljä alaikäistä lasta on nyt rikolliseen tekoon epäiltynä, Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan väkivallan uhriksi joutunutta kanssakoululaista oli muun muassa lyöty ja potkittu koulun pihalla. Julkisuudessa on liikkunut tieto, jonka mukaan yksi pahoinpitelijöistä olisi kuristanut uhria. Poliisi ei ota kantaa kuristamiseen.

Kuudesluokkalaisten oppilaiden väkivallanteko tapahtui välitunnilla Vantaan Kytöpuiston koululla. Koululle kutsuttiin ambulanssi ja väkivallan kohteeksi joutunut oppilas sai ensihoitoa.

– Aina voi olla pientä kärhämää, mutta väkivalta on vakava asia ja katkaistava heti, Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan pahoinpidellyn oppilaan vammat eivät onneksi näyttäisi tässä tapauksessa olevan erityisen vakavia, mutta väkivallan käyttäminen on aina erittäin vakava asia.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, joten asian käsittelyä jatketaan viranomaisten yhteistyönä. Tapauksen selvittelyyn osallistuvat tarpeen mukaan esimerkiksi koulu, sosiaaliviranomaiset ja lastensuojelu.

Kauppinen korostaa vanhempien vastuuta ja toteaa, että koulupäivänä välituntivalvonnan vastuu on koululla.

Ministeri: Yhteiskunta epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) huomauttaa twiitissään, että opetuksen järjestäjillä ja koulun aikuisilla on lakisääteinen velvollisuus turvata oppilaille turvallinen kouluympäristö.

Hänen mukaansa jokainen kiusaamistapaus tarkoittaa, että yhteiskunta on epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa.

Lisäksi Andersson kertoo Twitterissä, että kaikki eduskuntapuolueet aikovat kokoontua yhdessä luomaan ohjelmaa kiusaamisen ehkäisemiseksi.

Anderssonin mukaan hallitus on luomassa koulupsykologeille ja kuraattoreille sitovan mitoituksen, jotta tavoitteeseen päästään.

Keskustelua on jatkettu oppilaiden kanssa

Vantaan kaupungin perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo, että keskustelua on jatkettu asianosaisten oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa tällä viikolla.

Mahdolliset kurinpidolliset toimet voivat vaihdella teon vakavuuden mukaan. Lievin rangaistus on kasvatuskeskustelu ja kovimpana toimena määräaikainen erottaminen koulusta. Kalon mukaan väkivaltaan on luonnollisesti nollatoleranssi.

Vantaalla määräaikaisia erottamisia on vuositasolla 3–5 tapausta. Aiemmat tapaukset ovat liittyneet väkivallantekoihin, tulitikuilla leikkimiseen tai vakaviin uhkauksiin.

– Yleensä ensin varoitetaan, mutta vakavissa tapauksissa voidaan suoraan erottaa määräaikaisesti, Kalo sanoo.

Kalon mukaan asia selvitetään ja hoidetaan perusteellisesti, mutta muutoin koulutyö Vantaan Kytöpuiston koululla jatkuu normaalisti.

Rikoskomisario Simo Kauppinen perää sekä koulun että vanhempien vastuuta.

– Vanhemmilla on ensisijainen vastuu lapsistaan, Kauppinen sanoo.

Lue myös:

Harvinainen väkivallanteko Vantaan Kytöpuiston koulussa - yksi alakoululainen loukkaantui välitunnilla

Suosittelemme sinulle