Hyppää sisältöön

Nuuskakaupat Haaparannalla valmistautuvat asiakkaiden paluuseen – tulli pelkää salakuljetuksen vilkastuvan ja tehostaa valvontaa

Keväällä alkaneet maahantulorajoitukset hiljensivät miljoonabisnestä, mutta eivät sitä täysin tyrehdyttäneet.

Haaparannalle pari vuotta sitten nuuskakaupan avannut Kari Mehtälä ei uskalla vielä arvailla, milloin kauppa voisi palata normaaliksi. Nuuskan myynti muodostaa merkittävän osa Haaparannan kaupan alan liikevaihdosta huonekalujätti Ikean ohella. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Tiinamaija Rantamartti,
Jari Peltoperä

Ruotsin Haaparannan nuuskakaupoissa odotetaan vilkastumista, kun matkustusrajoitukset ainakin tilapäisesti helpottuivat. Samaa uumoillaan tullissa, joka aikoo tehostaa valvontaa länsirajalla pitääkseen mahdollisesti kasvavan salakuljetuksen kurissa.

Kari Mehtälä avasi Nuuskahuuli (Snusläppen) -nimisen kaupan Haaparannalle pari vuotta sitten. Viime kevään koronarajoitukset iskivät kaupankäyntiin kovaa.

– Ensimmäisen kahden kuukauden aikana myynti putosi 80 prosenttia.

Toukokuun puolivälin jälkeen kauppa vähän piristyi, kun suomalaisille valkeni, että heillä on sittenkin oikeus kulkea rajan yli.

Heinäkuussa tuli sitten taas uusi notkahdus, kunnes viime viikonloppuna taas vilkastui. Normaalimyynnistä ei vieläkään voi puhua.

– Aika näyttää kauanko siihen palaaminen kestää. Vaikka rajavartijat ja karanteenit ovat poistuneet, ihmiset ovat silti vielä varovaisia, Mehtälä sanoo.

Koronarajoitusten tulo maaliskuussa iski nuuskanmyyntiin kovaa: myynti putosi jopa 80 prosenttia. Sittemmin elpymistä on tapahtunut, kerrotaan nuuskakaupoista. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Samaa sanoo King of snus -kaupan myymäläpäällikkö Maarit Nyman-Pitkänen: koronarajoituksista huolimatta nuuskaa on myyty suomalaisille koko ajan, vaikkakin normaalia vähemmän.

– Viime päivät ovat olleet paluuta normaaliin. Viime viikonloppuna asiakkaita oli jo saman verran kuin ennen koronaa. Nyt ihmiset tulevat ostamaan myös karkkia ja limsaa. Meidän asiakaskunta on harvoin liikkeellä vain nuuskaostosten merkeissä.

Ruotsiin matkustaminen vapautui karanteenisuosituksesta viime lauantaina. Tällä hetkellä uusia koronatartuntoja on maassa kuitenkin niin paljon, että Ruotsi pudonnee takaisin punaiselle listalle matkustusrajoituksissa.

Se tarkoittaisi sitä, että ensi viikon maanantaista lähtien maassa vierailevilla nuuskanostajiakin koskisi jälleen karanteenisuositus ja rajavartijat ja tarkastuspisteet palaisivat länsirajalle.

Lue lisää: Sisäministeriön esitys: Viron ja Ruotsin matkailijat karanteeniin maanantaista alkaen

Tulli: Länsirajalle jää tehostettu valvonta

Haaparannalla kauppa takoo kokoonsa nähden koko Ruotsin mittakaavassa mieletöntä liikevaihtoa rajakaupan ansiosta. Huonekalujätti Ikea vetää väkeä Suomesta, mutta nuuskakaupat ne vasta vetävätkin.

Jo vuosien ajan monessa mielessä kuumin myyntiartikkeli on ollut juuri nuuska, josta on kehittynyt paitsi miljoonabisnes laillisille kaupoille myös salakuljettajien ansaitsemiskeino.

Tulli arvelee, että laillisen nuuskanoston lisäksi myös laittomien ylilastien tuonti lisääntyy rajoitusten avaamisen myötä. Tulliylitarkastaja Kari Hannun mukaan tavallista tehokkaampaa valvontaa pidetään yllä jatkossakin. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Tulliylitarkastaja Kari Hannu sanoo, että Tulli varautuu nyt nuuskakaupan vilkastumiseen ja myös salakuljetusyrityksiin.

– Teemme tehostettua valvontaa pitkin länsirajaa. Koska henkilöliikenne itärajalla on nyt hiljaista, pidämme sieltä länsirajalle siirretyt tullitarkastajat toistaiseksi vielä töissä täällä.

On selvää, että nuuskakauppa vilkastuu, mutta ensimmäiset päivät maahantulorajoitusten poistumisen jälkeen eivät sitä Kari Hannun mukaan vielä riehaannuttaneet.

– Kyllähän sitä jo ehdittiin miettiä, että kuinkahan vilkkaasti nuuskaa alkaa nyt kulkea rajan yli, mutta vielä ei isompia merkkejä ole näkynyt.

Ylilasteja yritettiin tuoda myös koronarajoitusten aikaan

Tornion tullin mukaan monenlaista nuuskayrittäjää oli liikkeellä myös maahantulorajoitusten aikana. Kuten keväällä jo arveltiin, osa huume- ja nuuskasalakuljetuksista siirtyi myös tavaraliikenteeseen.

– Kyllähän siinä niinkin kävi. Enimmäkseen nuuskatakavarikot olivat suhteellisen pieniä, mutta joukkoon mahtui myös 40–60 kilon eriä ja isoimmat olivat toistasataa kiloa, kertoo Tornion rikostutkintayksikön esimies Tuomo Kunnari.

Nuuskaa yritettiin tuoda paitsi henkilö- ja pakettiautoissa myös veneillä.

Jälkimmäisiä saatiin kiinni lähinnä tarkkaavaisten kansalaisten ansiosta, kun ihmiset olivat alkaneet epäillä kiihtyneen veneilyharrastuksen tarkoitusperiä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 24.9. kello 23 asti.

Lue myös: Nuuskamaisesta nikotiinikorvaustuotteesta tuli miljoonabisnes – Proviisori: sitä käytetään nuuskan korvikkeena, kun rajat ovat kiinni

Suosittelemme sinulle