Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pesisfinaalin katsojalla todettu koronatartunta – lähes 2600 katsojaa istui tiiviissä sumpussa

Kouvolan Pallonlyöjät ja Sotkamon Jymy kohtasivat Kouvolassa sunnuntaina.

Kouvolan pesäpallostadionin yleisöä
Sunnuntain miesten Superpesis-finaalissa oli tiivis tunnelma. Kuva: Sami Malmberg / All Over Pr​ess
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolassa viime sunnuntaina pelatun miesten Superpesiksen finaaliottelun katsojalla on todettu koronavirustartunta, kertoo Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote.

Kouvolan Pallonlyöjien ja Sotkamon Jymyn välisen ottelun yleisöä kehotetaan seuraamaan mahdollisia oireita ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

Kymsoten mukaan katsoja, joka oli koronavirusta tartuttavassa vaiheessa, oli istunut B-katsomossa ja liikkunut alueella myös muualla. Kouvolassa pelatun ottelun katsojamääräksi on ilmoitettu 2580, kun normaalitilanteessa ilman koronaa ottelua olisi seurannut paikan päällä 6000 silmäparia.

– Yleisötapahtumissa jokaisen on erittäin tärkeä noudattaa hygieniaohjeita eli hyvää käsihygieniaa ja vähintään metrin turvavälejä, infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen painottaa Kymsoten tiedotteessa.

B-katsomoja on kaksi

Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtajan Harri Lehdon mukaan stadionilla on kaksi B-katsomoa, jotka ovat erillään toisistaan. Lehto kertoo kysyneensä Kymsotelta, kummassa B-katsomossa tartunnan saanut katsoja oli ollut, mutta Kymsote ei ole hänen mukaansa täsmentänyt asiaa.

Lehto ei halua jossitella sillä, olisiko ottelujärjestelyissä voitu tehdä jotakin toisin.

– Jossittelu on turhaa. Ainoa mitä voi sanoa on se, että aina on tarkoitus tehdä asiat mahdollisimman turvallisesti, koska se on myös seuran etu, Lehto sanoo.

Kouvolan Pallonlyöjien ja Sotkamon Jymyn voitot ovat tällä hetkellä tasan, ja mestaruus on määrä ratkoa tämän viikon lauantaina Sotkamossa.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtajan Petri Pitkärannan mukaan liitto seuraa ja kuuntelee viranomaisten ohjeita yhteistyössä ottelua järjestävän seuran kanssa. Hänen tietojensa mukaan Sotkamon Jymyn tapahtumajärjestäjät käyvät viranomaistahojen kanssa keskustelua ottelutapahtuman vastuullisesta ja turvallisesta järjestämisestä.

Finaaleissa tiivis tunnelma

Yle Urheilu kertoi pesäpallofinaalien tiiviistä tunnelmasta aiemmin tiistaina. Yle Urheilun mukaan Kouvolassa toimittiin ohjeiden mukaan ja yleisö jaettiin omille sisäänkäynneilleen eri katsomoihin. Katsomoiden tiivis tunnelma ja vähäiset turvavälit olivat tästä huolimatta olleet silmiinpistäviä.

KPL:n puheenjohtaja Harri Lehto sanoi Yle Urheilulle, että yleisön valvominen on käytännössä mahdotonta.

– Sääntöjen perusteella toisilleen tutut ihmiset saavat olla katsomossa aivan vierekkäin. Kyllähän valitettavasti aina tiettyihin kohtiin menee enemmän ihmisiä ja jossain muualla on vastaavasti väljempää. Jokainen haluaa katsoa itselleen mieleisessä paikassa, Lehto sanoi.

– Ihmisillä on velvollisuus valita paikka ja ottaa itselleen se tila, jonka katsoo tarvitsevansa. Se oli meidän katsomossa kyllä mahdollista.

Uutista täydennetty Harri Lehdon ja Petri Pitkärannan kommenteilla klo 17.57.

Lue myös: Pesäpallofinaalien katsomoissa hyvin tiivis tunnelma koronasta huolimatta – "Meillä kaikilla on vastuu siitä, miten katsomossa toimitaan"

Suosittelemme sinulle