Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pandemrix-rokotteen mahdollisesti aiheuttaman narkolepsian korvauksista riidellään edelleen – kanteita nostettu oikeudessa

Kuusi narkolepsiaan sairastunutta kokee, että sairastumisen syynä on Pandemrix-rokote. He hakevat nyt korvauksia oikeusteitse.

pandemrix-rokote
Pandemrix-rokotetta käytettiin sikainfluenssaepidemian torjumiseen talvella 2009–2010. Kuvituskuva. Kuva: Boris Roessler / EPA
Pauliina Happo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tapauksissa pyritään osoittamaan syy-yhteys yli kymmenen vuotta sitten tapahtuneen sairastumisen ja sikainfluenssarokote Pandemrixin välille. Syy-yhteyden osoittaminen mahdollistaisi kanteen nostaneille myöhemmin vahingonkorvausten saamisen.

Kanteet Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa. Kyse on vuonna 2009 annettujen Pandemrix-rokotteiden aiheuttamista narkolepsioista. Kanteen ovat nostaneet kuusi lapsena rokotteen saanutta henkilöä, joiden hakemukset ovat tulleet aiemmin hylättyinä lääkevahinkolautakunnasta.

Tällä hetkellä kanteen nostaneet henkilöt ovat 23–37-vuotiaita.

– Seuraavaksi kanteet menevät Lääkevahinkovakuutuspoolin ja heillä on pari kuukautta aikaa vastata näihin kanteisiin, sanoo kantajia edustava varatuomari Joni Siikavirta.

Varsinainen käsittely on vasta ensi vuoden aikana, mikäli asiassa ei päädytä sovitteluun, arvioi Siikavirta.

Korvausvaatimukset ovat kunkin kantajan kohdalla erilaiset. Korvausvaatimukset vaihtelevat 50 000–75 000 euron välillä. Nyt vireillä olevissa oikeudenkäynneissä ratkaistaan kuitenkin vain syy-yhteyskysymys ja haittakorvaukset.

– Kanteissa on esitetty tilapäisestä ja pysyvästä haitasta rahamääräiset korvausvaatimukset, mutta isoin menetyshän ihmisille on useimmiten ansionmenetys, joka on kullakin erilainen. Jos jutut voitetaan, ansionmenetys ja muut menetykset tulevat selvitettäviksi myöhemmin., sanoo Siikavirta.

Lääkevahinkovakuutuspooliin viime vuonna 11 ilmoitusta

Lääkevahinkovakuutuspoolille on tehty viime syksyyn mennessä yli 300 vahinkoilmoitusta, jotka liittyvät Pandemrix-rokotteen aiheuttamiin narkolepsiaepäilyihin. Vuonna 2019 ilmoituksia tehtiin 11. Tänä vuonna ilmoituksia ei ole tullut enää yhtään.

Tehdyistä vahinkoilmoituksista osa on hylätty, koska henkilön oireet ovat alkaneet yli kahden vuoden kuluttua rokotuksesta. Lääkevahinkovakuutuspooli on linjannut, että oireiden ja sairastumisen on tapahduttava kaksi vuotta rokotteen antamisen jälkeen, jotta syy-yhteys voidaan osoittaa ja korvaukset sairastuneelle myöntää.

Lääkevahinkovakuutuspooli on maksanut viime syksyyn mennessä korvauksia yhteensä noin 11 miljoonaa euroa Pandemrix-rokotteen aiheuttamista haittavaikutuksista. Arvio korvausten kokonaismäärästä on 182 miljoonaa euroa.

Lääkevahinkovakuutuspoolin toimitusjohtaja Juha-Pekka Halmeenmäen mukaan uusia vahinkoilmoituksia tuskin enää tulee, sillä vahinkoilmoitukset tulee ilmoittaa kymmenen vuoden kuluttua vahingon sattumisesta ja kymmenen vuotta rokotteen ottamisesta on jo kulunut.

– Isoin osa jo myönnetyistä korvauksista on vielä maksamatta, koska ne tulevat maksuun vasta kun sairastunut on täyttänyt 18-vuotta ja hänen työkykynsä on arvioitu, kertoo Halmeenmäki.

Päivitetty 22.9. klo 17:23: Lisätty arvio korvausten kokonaismäärästä.

Lue myös:

Suurimmalle osalle narkolepsiakorvauksia hakeneista myönteinen päätös

Tutkijat selvittivät, miksi Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiariskiä

Suosittelemme