Hyppää sisältöön

Vanhemmat huolissaan Suomen kouluväkivallasta: "Kenelläkään koulun aikuisella ei ole lupa katsoa pois"

Suomen Vanhempainliiton mukaan jokaisen koulun velvollisuus on huolehtia siitä, että väärinkohtelu ei pääse pitkittymään.

Vantaalla Kytöpuiston peruskoulussa tapahtuneessa vakavassa väkivallanteossa kuudesluokkaista poikaa lyötiin ja potkittiin koulun pihalla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen Vanhempainliitto ry on huolissaan kouluväkivallasta ja kiusaamistapausten hoitamisen laiminlyönneistä Suomen kouluissa.

– Jokainen tapaus on liikaa ja jokaisen tapauksen taustalla on epäonnistuminen kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyssä ja puuttumisessa, Suomen Vanhempainliitto sanoo.

Vanhempainliittoon kuuluu noin 1 300 päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa toimivaa, rekisteröitynyttä vanhempainyhdistystä.

Vantaalla Kytöpuiston peruskoulussa tapahtuneessa vakavassa väkivallanteossa kuudesluokkaista poikaa lyötiin ja potkittiin koulun pihalla. Teosta epäiltyinä on neljä alle 15-vuotiasta lasta.

Koululle kutsuttiin ambulanssi ja väkivallan kohteeksi joutunut oppilas sai ensihoitoa. Tapaus on herättänyt valtakunnallista keskustelua.

Alle 15-vuotiaina Vantaan väkivallanteosta epäillyt eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, vaan mahdolliset rangaistukset jäävät koulun tai huoltajien päätettäväksi.

Suomen Vanhempainliiton kannanoton mukaan (siirryt toiseen palveluun) jokaisen koulun velvollisuus on huolehtia siitä, että väärinkohtelu ei pääse pitkittymään.

– Väkivaltaan on aina puututtava ja siitä täytyy ilmoittaa poliisille. Pitkittyneissä kiusaamistilanteissa tai epäasiallisen toimintakulttuurin synnyttyä koulun aikuiset ja muut viranomaiset eivät voi jäädä pallottelemaan vastuuta.

Vanhempainliiton mukaan rehtorin, johtajan tai opetuksen järjestäjän täytyy ottaa johto käsiinsä, jotta pitkittyneet kiusaamistilanteet saadaan ratkaistua.

– Koulun on myös seurattava, että väärinkohtelu loppuu ja että kaikki tilanteessa mukana olleet saavat tarvittavaa tukea.

Vanhempien huolta pitäisi kuunnella

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan uhria oli kiusattu pitkään. Vanhempainliiton mukaan koulussa jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua havaitsemaansa epäasiallisen käytökseen, kiusaamiseen ja väkivaltaan.

– Kenelläkään koulun aikuisella ei ole lupa katsoa pois. Lapsia ja nuoria täytyy rohkaista ottamaan näkemänsä tai kohtaamansa epäasiallinen käytös tai kiusaaminen puheeksi aikuisten kanssa.

Aikuisten tulisi omalla toiminnallaan osoittaa, että kertominen kannattaa. Lasten ja nuorten tulisi voida luottaa siihen, että aikuiset myös puuttuvat tapauksiin.

Vanhempainliitto muistuttaa, että kouluilla täytyy olla osana koulukohtaista oppilashuoltosuunnitelmaa suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Vanhempainliitto toivoo, että myös kodit otettaisiin mukaan kiusaamisen ehkäisyyn. Liiton mukaan vanhempien huoli pitää ottaa vakavasti.

Lue lisää:

Poliisi Vantaan kouluväkivallasta: Koulujen syytä ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä

Kuudesluokkalaista lyötiin ja potkittiin vantaalaisessa alakoulussa – Opetusministeri Andersson: yhteiskunta on epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa

Suosittelemme sinulle