Hyppää sisältöön

Kuntsin ja Kiasman yhteistyö kantaa hedelmää: Venetsian biennaaliin valmistunut kokonaisuus on nyt esillä Vaasassa

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä on mukana myös närpiöläinen nabbteeri-taiteilijasymbioosi.

Etualalla Sääennuste tulevaisuudessa näyttelyn teos joka esittää suurennettuna pientä merilevää.
Osa Ingela Ihrmanin teoksesta "Suurenmoinen merileväpäivä" Kuntsin modernin taiteen museossa. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE
Sebastian Björklund

Vuonna 2018 Kiasma tilasi taideteoksen Venetsian biennaalin Pohjoismaiseen paviljonkiin.

Yhteistyöprojektin taiteilijoiksi valikoituivat Ingela Ihrman Ruotsista, Ane Graff Norjasta ja Suomesta närpiöläinen nabbteeri-taiteilijasymbioosi eli Janne Nabb ja Maria Teeri.

Nyt Sääennuste tulevaisuudelle -niminen teos on esillä Vaasan modernin taiteen museossa Kuntsissa.

Teoskokonaisuuden saaminen Vaasaan on ollut pitkä prosessi, mutta näyttelypäällikkö Maaria Salo on enemmän kuin tyytyväinen esitellessään teoksia avajaispäivänä.

– Olemme äärimmäisen ylpeitä saadessamme näyttelykokonaisuuden Vaasaan. Varsinkin, kun meidän omat alueelliset taiteilijamme ovat edustaneet Suomea maailmalla osana teosta, Salo toteaa.

Kuntsin modernin taiteen museon näyttelypäällikkö Maaria Salo esittelee "Sääennuste tulevaisuudelle" - näyttelyä
Maaria Salo on innoissaan uusimmasta maailmallakin mainetta saadusta näyttelystä. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Mikroskooppiset asiat suuremmassa mittakaavassa

Näyttelykokonaisuuden punaisena lankana toimivat ne pienet asiat, joiden kanssa elämme symbioosissa – halusimme tai emme. Elävät olennot ovat riippuvaisia tosistaan, ja pikkuhiljaa myrkytämme huomaamatta sekä itsemme ja ympäröivän luonnon.

Näyttely havainnollistaa yksityiskohtia, jotka jäävät usein ihmisiltä huomaamatta. Samalla teokset ovat huikeita esimerkkejä eri materiaalien käyttötavoista.

– Ne ovat vähän niinkuin paloja, jotka ovat ajelehtineet seinän vierille. Teoksen runko muodostuu hiekkasäkeistä, Maria Teeri sanoo.

Nabbteeri, eli taiteilijaduo Janne Nabb ja Maria Teeri lähikuvassa
Taiteilijaduo nabbteeri on yhtä kuin Janne Nabb ja Maria Teeri. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Venetsian biennaali

Sääennuste tulevaisuudelle oli esillä Venetsian biennaalissa vuonna 2019.

Teos valmistettiin paikan päällä taiteilijoiden toimesta. He asuivat ja työskentelivät yhdessä noin kuukauden ajan.

– Kokemus oli erityislaatuinen ja todella mielekäs, useinhan kansalliset näyttelyt ovat yksilöponnistuksia. Tässä työssä oli hienoa, että oli kollektiivisempi lähestymistapa, Teeri sanoo.

Nabbteerin tapa tehdä taidetta on määritellä tila, ja luoda teokset sen ehdoilla. Teosten siirtyessä museogalleriaan, niihin oli tehtävä joitain muutoksia tehtävä. Silti lopputulos on toimiva. Ehkä juuri siksi, että heidän teoksensa on muokattvissa ja elää tilan mukaan.

Nabbteerin osa kokonaisuudesta rakentuu hiekkasäkeistä tehtyjen “kivirakennelmien” varaan. Ympärille on lisätty elementtejä kuten kasveja sekä videoinstallaatioita.

Hiekkaa kivien sisällä ei ole kannettu paikasta toiseen, vaan jokaisen näyttelyn kohdalla hyödynnetään paikallisia materiaaleja. Näin taiteilijat joutuvat työskentelemään teoksen kanssa vielä teoksen valmistumisen jälkeenkin.

Kuntsin tiloissa näyttely hyödyntää myös ympäröivää miljöötä. Tavanomaisuudesta poiketen myös näyttelytilan ikkunoita on avattu siten, että luonnonvalo pääsee sisään ja meri toimii taustana teoksille.

Taiteilijaduo nabbteerin teoksesta osa. Kiviä ja videoteosta Kuntsin museossa.
Osa nabbteerin teosta "Kotikutoisen selkärangattomuuskultin etnografiaa ja muita naapuruuksia". Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Ainutlaatuista herkkua Vaasassa

Janne Nabb ja Maria Teeri ovat tyytyväisiä siitä että näyttelykokonaisuus on nyt Vaasassa, ja saa siten laajemman yleisön.

Teoskokonaisuus kuuluu nyt Kiasman kokoelmiin, joten se on osa kansallisaarretta. Ei ole kuitenkaan varmaa milloin teos seuraavan kerran on nähtävillä.

Myös nabbteerille on harvinaista herkkua että teos kiertää eri näyttelyissä. Vaasassa Sääennuste tulevaisuudelle on esillä aina helmikuun puoleenväliin saakka.

– Meidän koko maailma on tällä hetkellä tulehdustilassa, ei pelkästään yksittäiset ihmiset joten näyttelyn teema on erittäin ajankohtainen, Maaria Salo summaa.

Lue seuraavaksi: Kuntsi ja Kiasma yhteistyöhön

Suosittelemme sinulle