Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Väkivaltatapauksen vuoksi vantaalaista koulua rauhoitetaan vartioinnilla – muissa kouluissa vartiointia ei olla huhuista huolimatta lisäämässä

Koululta on jouduttu viime päivinä käännyttämään ulkopuolisia.

Kytöpuiston koulu Vantaan Havukoskella 21. syyskuuta 2020.
Kytöpuiston koulu Vantaan Havukoskella kuvattiin maanantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Vantaalla Kytöpuiston koululla tapahtui tiistaina 15.9. vakava väkivallanteko, jossa loukkaantui 6.-luokkalainen oppilas.
  • Koululle kutsuttiin ambulanssi ja väkivallanteon kohteeksi joutunut oppilas sai ensihoitoa. Pahoinpidellyn oppilaan fyysiset vammat eivät poliisin tietojen mukaan ole vakavia. Julkisuudessa on liikkunut tieto, jonka mukaan yksi pahoinpitelijöistä olisi kuristanut uhria. Poliisi ei ota kantaa kuristamiseen.
  • Välitunnin aikana tapahtuneesta väkivallasta epäillään neljää alle 15-vuotiasta lasta. Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, joten asian käsittelyä jatketaan viranomaisten yhteistyönä.

Vantaa on lisännyt Kytöpuiston koululle täksi viikoksi vartiointia maanantaina julkisuudessa kerrotun poikkeuksellisen väkivaltatapauksen vuoksi.

Kouluisännän töitä tekevä vartija on normaalisti koululla vain osan päivästä. Tällä hetkellä paikalla on koko ajan vähintään yksi vartija.

– Kyseessä on ennaltaehkäisevä toimenpide. Järjestyshäiriöitä ei ole ollut. Tarvittaessa vartijoiden lisäämistä tehdään, jos on jonkin erikoinen tilanne, sanoo Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Vartioinnin lisäämisellä pyritään myös takaamaan, että koulussa pystytään työskentelemään ilman ulkopuolisten henkilöiden aiheuttamaa häiriötä. Viime päivinä koululla on käynyt toimittajien lisäksi muitakin kansalaisia.

– Jotkut kuntalaiset ovat halunneet tulla kertomaan oman mielipiteensä, miten pitää toimia ja tehdä. Vartija on kehottanut heitä sopimaan rehtorin kanssa sähköpostilla tapaamisen. Kouluhan on avoin paikka ja sinne voi tulla, jos asiasta sopii etukäteen.

Ulkopuolisten kutsumattomien vieraiden saapuminen kouluun on hyvin harvinaista. Kalo muistelee, että esimerkiksi noin kymmenen vuotta sitten, kun Vantaan koulut olivat viimeksi isommin mediassa, vastaavanlaista ei tapahtunut.

Noin 430 oppilaan Kytöpuiston koulussa Koivukylässä työskentelevät opettajat ja oppilaat kokevat tilanteen hyvin raskaana.

– Minulla olisi toive, että koulu saisi tehdä laadukasta ja hyvää opetustyötään rauhassa. Tilanne aiheuttaa ihan ylimääräistä kuormaa.

Vartija korvasi kouluisännän jo muutama vuosi sitten

Perusopetuksen johtaja Kalo oikaisee julkisuudessa olleen väitteen siitä, että Vantaa olisi lisäämässä vartiointia kouluissa. Väärinkäsitys on syntynyt ilmeisesti eilen julkaistusta työpaikkailmoituksesta, jonka mukaan Vantaa hakee vartijoita kouluihin.

– Rekrytoimme uusia työntekijöitä eläköitymisen tai muun luonnollisen poistuman vuoksi. Emme ole lisäämässä vartiointia.

Kaupunki on käyttänyt vartijoita kaikissa kouluissa jo usean vuoden ajan. Kyseisellä nimekkäällä tehdään nykyään kouluisännän ja vahtimestarin töitä.

– Nimike piti vaihtaa siksi, että kaupungin omistaman ulkopuolisen yrityksen työntekijä voisi katsoa valvontakameratallenteita. Siihen tarvitaan vartijan pätevyys, kertoo perusopetuksen johtaja Kalo.

Juttua korjattu 23.9.2020 klo 13.10 Poistettu lause: "...vartiointia lisättiin Vantaalla viimeksi ehkä kymmenen vuotta sitten." Lisätty tekstiin: "Ulkopuolisten kutsumattomien vieraiden saapuminen kouluun on hyvin harvinaista. Kalo muistelee, että esimerkiksi noin kymmenen vuotta sitten, kun Vantaan koulut olivat viimeksi isommin mediassa, vastaavanlaista ei tapahtunut."

Lue lisää:

Harvinainen väkivallanteko Vantaan Kytöpuiston koulussa – yksi alakoululainen loukkaantui välitunnilla

Kuudesluokkalaista lyötiin ja potkittiin vantaalaisessa alakoulussa – Opetusministeri Andersson: yhteiskunta on epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa

Poliisi Vantaan kouluväkivallasta: Koulujen syytä ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä

Vanhemmat huolissaan Suomen kouluväkivallasta: "Kenelläkään koulun aikuisella ei ole lupa katsoa pois"

Suosittelemme sinulle