Hyppää sisältöön

Kommentti: Menestys puhuu historiaa tehneen Tommi Mäkisen puolesta – Toyota teki silti täysin ymmärrettävän ratkaisun

Uutinen Toyotan rallitoiminnan uudelleenjärjestelystä kuulostaa dramaattisemmalta kuin mitä se oikeasti onkaan, kirjoittaa Yle Urheilun Micke Suopuro.

Mäkinen
Tommi Mäkinen työskentelee jatkossa Toyotan moottoriurheilupuolen neuvonantajana. Pestissään puuppolalainen työskentelee entistä lähemmin Toyotan konsernin pääjohtajan Akio Toyodan (oik.) kanssa. Kuva: Tomi Hänninen
Micke Suopuro

Yle Urheilun kaiken MM-rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

"Tommi Mäkinen sivuun, kun Toyota ottaa haltuun WRC-projektin (siirryt toiseen palveluun)."

Vapaasti suomennettu uutisotsikko hätkähdytti, aivan kuten itse uutinenkin. Toyotan MM-ralliprojektin veturia ja tallipäällikköä ei enää nähdä vuodenvaihteen jälkeen tutussa roolissaan, vaan hän aloittaa Toyotan moottoriurheilupuolen neuvonantajana.

Vastuu yhtiön MM-rallitoiminnasta siirtyy samalla Kölniin Toyotan moottoriurheiluyksikön alle. Tähän asti WRC-projektista on vastannut Mäkisen oma yritys "aika lailla vapaalla mandaatilla", kuten Yle Urheilun ralliasiantuntija Miikka Anttila asian ilmaisi.

Kuvion äkillinen muuttaminen kuulostaa dramaattiselta. Siitä olisi helppo vedellä mutkia suoriksi suuntaan tai toiseen. Siksi on hyvä hengähtää hetken aikaa pohtimalla sitä, kuinka looginen näinkin suurelta kuulostava päätös Toyotalta on.

Ensinnäkin Toyotan Kölnin yksikkö ei ole mikä tahansa nyrkkipaja. Kyse on satoja ihmisiä vuosikymmeniä työllistäneestä tytäryhtiöstä, joka vastasi muun muassa Toyotan F1-tallin toiminnasta. Tällä hetkellä yksikön käsissä on muun muassa Toyotan rataprojekti WEC-sarjassa. Rallin osalta saksalaiset ovat tällä hetkellä vastuussa WRC-auton moottorin kehitystyöstä ja kasaamisesta. Tietotaito on yhä käypää, sillä kaudesta 2022 eteenpäin alkavalla hybridiaikakaudella moni asia muuttuu, mutta moottorit säilyvät sääntöjen puitteissa samana.

Jari-Matti Latvala (oik.) juhli voittoa Ruotsissa yhdessä kartturinsa Miikka Anttilan (vas.) ja tallipäällikkö Tommi Mäkisen kanssa.
Toyotan uusi WRC-toiminta sai Tommi Mäkisen alaisuudessa lentävän alun, kun Jari-Matti Latvala juhli Ruotsin MM-rallin voittoa vasta tallin toisessa kilpailussa. Kuva: EPA/Micke Fransson/TT SWEDEN OUT

Päätöksen myötä Toyotan rallitoiminta palaa juurilleen. Yksikön nimi on vaihtunut vuosien saatossa, mutta Saksasta käsin johdettiin Toyotan menestyksekästä taivalta rallin MM-sarjassa aina 1970-luvulta vuosituhannen vaihteeseen. Itse asiassa Toyotan uudenkin WRC-projektin ensiaskeleet otettiin Kölnissä, mutta suunnitelmat lyötiin jäihin kun vastuu siirrettiin Mäkiselle.

Mäkinen olisi tuskin saanut mittavaa roolia itselleen ilman Toyotan pääjohtajan Akio Toyodan luottamusta. Aikanaan vain harva uskoi siihen, että Puuppolan pelloille voisi saada pystyyn menestyvän MM-rallitallin. Saksalaisiin sen sijaan uskottiin: olihan Kölnissä kaikki valmiina tuulitunneleista ja tietotaidosta lähtien.

Oleellista oli, että Toyoda uskoi Mäkiseen. Tämän luottamuksen Mäkinen on palkinnut moninkertaisesti.

Jari-Matti Latvala nappasi Toyotalle avausvoiton jo tallin toisessa MM-rallissa. Kausi 2018 taas päättyi Toyotan voittoon valmistajien MM-sarjassa. Viime vuonna Toyota juhli Ott Tänakin henkilökohtaista maailmanmestaruutta. Kuluvalla kaudella Toyota johtaa niin kuljettajien kuin valmistajien MM-sarjaa.

Kun Jari-Matti Latvala tuli maaliin, niin Puuppolassa riemu repesi ylimmilleen.
Puuppolassa juhlittiin näin riemuikkaasti valmistajien maailmanmestaruuden ratkeamista kauden 2018 päätteeksi. Kuva: Lehtikuva/Aki Hietavala

Elävä rallilegenda on tehnyt roolissaan historiaa, sillä hän on ainoana lajin historiassa voittanut mestaruudet kuljettajana ja tallipäällikkönä. Menestys ei luonnollisesti ole ollut vain Mäkisestä kiinni, edes tallin johdon osalta. Teknisen puolen johtaja Tom Fowler ja urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström ovat tehtävissään MM-sarjan eliittiä.

Vahvan johtajan mittarina voi pitää sitä, että hän kokoaa ympärilleen oikeisiin rooleihin osaavia ihmisiä. Menestys osoittaa, että Mäkinen on tässä onnistunut. Toyotan päätös vastuun siirtämisestä Kölniin ei ole siis perusteltavissa menestyksellä. Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) Mäkinen kertoikin, että tahtotila muutokseen tuli Japanista.

Nykyisessä maailmankuvassa on täysin ymmärrettävää, että suuryhtiö haluaa ynnäillä toimintansa kuluja ja tuottoja samojen viivojen alla. Toyota on kärsinyt koronapandemiasta siinä missä kaikki muutkin autoyhtiöt.

WRC-projekti on euromäärällisesti vain pisara meressä Toyotan kaltaisen jättiläisen yhtälössä, mutta sitä se oli myös MM-sarjaa vuosikymmenen puolivälissä hallinneelle Volkswagenille. Yhtiötä ravistaneella päästöskandaalilla ei ollut mitään tekemistä rallin kanssa, mutta silti seuraukset vaikuttivat heti MM-rallitoimintaan. Ensin budjetti pieneni, sitten Volkswagen teki äkkilähdön.

Toyotan tilanne ei ole vastaava, mutta suuryhtiön lainalaisuudet ovat samat – päätöksenteon tueksi tarvitaan raakoja lukuja. Kulujen hallinnoiminen, ylös- tai alaspäin, ovat muutoksen ansiosta tehtävissä tarkemmin.

Ott Tänak Tommi Mäkinen 2019 Saksa.
Yksi Toyotan viime kauden kohokohdista osui Saksan MM-ralliin. Mäkisen poppoo vei kaikki kolme palkintokorokesijaa Saksassa majaansa pitävän Hyundain maaperällä. Kuva: AOP

Mäkinen on onnistunut WRC-tallin puitteiden rakentamisessa. Kulurakennekin on ollut kunnossa, sillä viivan alle on jäänyt myös voittoa. Onnistumisesta kertoo se, että Mäkisen yrityksen liiketoiminnan ostanut Toyota aikoo kertomansa mukaan jatkaa operatiivista toimintaa niin Jyväskylässä kuin Virossa tavalliseen tapaan.

Tämä on myös ymmärrettävää, mikäli Toyota haluaa jatkaa menestystä MM-tasolla. Toimivan konseptin, siis olemassa olevan osaamisen ja valmiiden puitteiden, hylkääminen olisi tässä vaiheessa järjetöntä.

Toimintojen keskittäminen kokonaan Saksaan voi tulla ajankohtaiseksi myöhemmin, mutta ainakin Keskisuomalaiselle (siirryt toiseen palveluun) Mäkinen mainitsi, että Japanista on tulossa uusien sääntöjen mukaisen auton kehittämiseen lisää väkeä – ja nimenomaan Jyväskylään.

Puuppola säilynee siis edelleen tallin pääpaikkana. Kukaan ei voi kiistää sitä etteikö "rallifarmilla" olisi tallessa kosolti henkistä pääomaa autojen kehittämisestä. Sillekään ei ole mitään syytä, miksi Toyota ei jatkaisi toimivaksi osoittautuneiden keskisuomalaisten testiteiden hyödyntämistä.

Mäkinen tekee Toyotan mukaan jatkossakin läheistä yhteistyötä WRC-projektin uusien vetäjien kanssa niin yrityksensä kuin uuden roolinsakin kautta. Neuvonantajana hän on edelleen yhtenä osapuolena päättämässä esimerkiksi kuljettajavalinnoista.

Kuluvalle kaudelle Mäkinen sai haalittua riveihinsä sarjan tasapainoisimman kuljettajakokoonpanon. Elfyn Evans ja Sebastien Ogier hallitsevat MM-pistetaulukkoa. Kalle Rovanperä taas on noussut kokeneempien vanavedessä jo tulokaskaudellaan sarjan kärkikuskien joukkoon.

Mikäli Mäkisen toiveet toteutuvat, jatkaa samainen kolmikko myös tulevan tallipäällikön alaisuudessa.

Lue myös:

Ralliasiantuntija Miikka Anttila pitää yllättävänä, että operatiivinen toiminta siirtyy Tommi Mäkisen yhtiöltä Toyotalle – "Yhtäkkiä avoin mandaatti lähtee pois"

Toyota osti Tommi Mäkinen Racingin liiketoiminnan – näin muhkeita osinkoja jyväskyläläinen on viime vuosina Suomen yrityksestään nostanut

Tommi Mäkinen ei jatka Toyotan tallipäällikkönä – siirtyy uuteen rooliin: "Ei se nyt eläkkeellejääntiä tarkoita"

Konkaritoimittaja Erkki Vanhanen Tomin nuoteista -podcastissa: ”Vieläkin kysytään, onko minulla vaimon kuva kojelaudassa?”

Suosittelemme sinulle