Hyppää sisältöön

Presidentti Tarja Halonen: Kouluväkivalta ja sosiaalinen media ovat pelottava yhdistelmä – "Vastuu on meidän kaikkien yhteinen"

Halonen toteaa kiusaamisen vähentyneen, mutta muuttaneen samalla huolestuttavasti muotoaan.

Tarja Halonen seisoo puistossa puun edessä.
Presidentti Tarja Halonen kehottaa myös aikuisia katsomaan peiliin some-käytöksensä kanssa. Kuva: Arttu Timonen / Yle
Jyrki Hara

Presidentti Tarja Halonen osallistui ajankohtaiseen keskusteluun kouluväkivallasta Ylen pyynnöstä keskiviikkona.

Halonen totesi, että ilmiössä on myös myönteistä kehitystä, sillä tutkijoiden mukaan koulukiusaaminen ja väkivalta ovat viime vuosina vähentyneet.

– Toisin sanoen KiVa Koulu -kampanjanjoilla (siirryt toiseen palveluun)ja muilla yhteisillä yrityksillä, joilla olemme koittaneet saada tämän ikävän ilmiön pois, on ollut vaikutusta, Halonen sanoi.

Mutta presidentti kiinnittää huomiota siihen, miten kiusaaminen on samalla vuosien myötä muuttanut muotoaan. Esimerkiksi huomiota herättäneestä väkivallanteosta Vantaan Kytöpuiston koululla otettiin myös video, joka on kiertänyt sosiaalisessa mediassa.

– Paikan päällä tapahtuva väkivalta ja sosiaalinen media näyttävät kyllä todella pelottavalta yhdistelmältä, Halonen sanoo.

"Aikuisillakin peiliin katsomisen paikka"

Presidentti toteaa, että sosiaalinen media tekee toisaalta kiusaamista näkyväksi myös kouluyhteisön ulkopuolisille, mikä voi olla hyväkin asia.

– Toisaalta sen tarkoituksenahan on ollut lisätä näiden uhrien tilanteen vaikeutta levittämällä sitä sosiaalisessa mediassa. Ja tässä mielessä kehottaisin ja toivon, että asiantuntijat yhdessä lasten vanhempien ja koulun kanssa puuttuvat päättäväisesti tämän tapaisen ilmiön lopettamiseen.

Koulukiusaamisen yhteydessä vastuullisia etsitään yleensä niin kiusaajista, vanhemmista kuin koulustakin. Presidentti Halonen toteaa, että vastuu on koko yhteiskunnalla.

– Se on meidän kaikkien yhteinen vastuu.

Sosiaalisesta mediasta on tullut paitsi koulukiusaamisen, myös muun väkivallan väline, presidentti toteaa.

– Aikuiset tekevät ihan samalla tavalla erilaista hyvin vaarallista väkivaltaa. Olkoon se sitten seksuaalista tai jotain muuta. Tässä mielessä on myöskin aikuisilla peiliin katsomisen paikkaa, että tämän tapainen käyttäytyminen ei ole hyväksyttävää.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan 24.9. klo 23.

Lue lisäksi:

Vanhemmat huolissaan Suomen kouluväkivallasta: "Kenelläkään koulun aikuisella ei ole lupa katsoa pois"

Poliisi Vantaan kouluväkivallasta: Koulujen syytä ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä

Kuudesluokkalaista lyötiin ja potkittiin vantaalaisessa alakoulussa – Opetusministeri Andersson: yhteiskunta on epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa

Suosittelemme sinulle