Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sami Itani nosti esiin arvoristiriidan suomalaisen urheilun rahoituksessa, Olympiakomitean toimitusjohtaja kommentoi vaikeaa aihetta – "Veikkaus toimii vastuullisesti"

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan keskustelua rahapelituottojen roolista urheilun rahoituksessa on käyty jo vuosia.

Mikko Salonen
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen suhtautuu varauksella Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itanin keskustelunavaukseen Veikkauksen rahoituksesta suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa.

Itani kertoo Urheilulehden haastattelussa, miten hän näkee urheilun julkisessa rahoituksessa valtavan sisäisen ristiriidan. Hänen mukaansa peliongelmat Suomessa ovat päihdeongelmiin verrattavia ja hän pitää ongelmallisena, että urheilu on riippuvainen ihmisten häviämistä rahoista.

Salosen mukaan Itanin avaus ei ole uusi, vaan asiasta on keskusteltu jo vuosia.

– Ei tämä ole mikään keskustelun starttipiste, vaan tätä on käyty hyvinkin laajasti siitä asti, kun liikuntapoliittisen selonteon valmistelu vuonna 2017 alkoi, Salonen muistuttaa.

Lokakuussa 2018 virallisesti valmistuneessa liikuntapoliittisessa selonteossa todettiin, että urheilu ja liikunta on täysin riippuvainen rahapelien tuotoista ja että rahoitus pitäisi jatkossa hakea yleisistä budjettivaroista.

Kuluvan vuosikymmenen alkuvuosille ehdotettiin 120 miljoonan euron kertainvestointia ja liikunnan osuuden lisäämistä budjetissa asteittain vuosikymmenen aikana.

Veikkauksen tukemien toimijoiden rahoitusta leikattiin jo viime vuonna, ja vaikka urheilu- ja liikuntajärjestöt selvisivät tästä säikähdyksellä, tulevaisuus on vähintääkin utuinen.

Olympiakomitean viime budjettikauden tuloista 66 prosenttia saatiin valtionavustuksina, jotka tulivat Veikkauksen rahapelituotoista.

Salonen ei halua suoraan kommentoida, onko nykymallissa Itanin esille tuomaa eettistä ristiriitaa.

– Tässä on monta tulokulmaa, josta sitä asiaa voidaan tarkastella. Ja en halua tässä lähteä detaljitasolla ottamaan kantaa siihen, että missä mitäkin tapahtuu, koska kysymys on isommasta kokonaisuudesta, Salonen sanoo.

– Veikkaus toimii vastuullisesti. Heillä on keskeisenä tehtävänä pelihaittojen vähentäminen ja ehkäiseminen ja sitä työtä on viime vuodet tehostettu.

Olympiakomitean omasta varainhankinnasta on keskusteltu jo pitkään. Viime vuoden 3,55 miljoonan euron osuus oli historian suurin. Sillä katettiin kolmannes noin 10,6 miljoonan euron budjetista.

Budjettiriihessä päätettiin, että järjestöt saavat täydet valtionavustukset, vaikka koronakriisi on vaikuttanut Veikkauksen tuloihin rajusti. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) korostikin, että tulevina vuosina kompensaatio ei tule olemaan yhtä laaja.

Tämä asettaa luonnollisesti paineita myös Olympiakomitean omalle varainhankinnalle. Salonen korostaa edellisen vuoden ennätystulosta, mutta ei halua kertoa julkisuuteen, millaisia tavoitteita on asetettu tuleville vuosille.

– En lähde niillä spekuloimaan, emme ole niitä julkisesti lähteneet käymään läpi. Toimintaympäristö on muuttunut ja se tulee vaikuttamaan tavoitteenasetteluun, jolla mennään läpi tulevat vuodet, Salonen sanoo.

Otsikkoa muokattu klo 20.39.

Lue myös:

Urheilulehti: SUL-pomo Sami Itani sanoo suorat sanat Veikkauksen roolista urheilun rahoittajana – "Huoneessa on elefantti, josta yksikään urheilun edustaja ei puhu mitään"

Suosittelemme sinulle