Hyppää sisältöön

Korona käy myös Pietarsaaren seudun kuntien kukkaroille: sosiaali- ja terveysmenot rutkasti yli budjetoidun

Alueella kurotaan kuilua umpeen ja etsitään myös pitkän tähtäimen säästökeinoja.

Kuva: Kalle Niskala / Yle
Sari Vähäsarja

Kustannukset kasvavat tänä vuonna rajusti myös Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastossa, sillä toimintasuunnitelmaa ei ole voitu toteuttaa suunnitellusti poikkeusolojen takia.

Kuntien osuudet näyttävät osavuosiraportin perusteella ylittävän budjetoidun 4,7 miljoonalla eurolla. Virasto vastaa Pietarsaaren, Luodon, Pedersören ja Uudenkaarlepyyn sote-palveluista.

Alueella pyritään kuitenkin kuromaan kuilua umpeen, ja samalla suunnitellaan muutoksia, joiden vaikutukset näkyvät vasta ensi vuodesta alkaen.

Erityisesti kasvua on tullut henkilöstökuluissa, jotka ylittävät talousarvion 3,2 miljoonalla. Lisäväkeä on tarvittu koronaepidemian vuoksi esimerkiksi puhelinneuvontaan ja näytteenottoon.

Myös ikääntyneiden hoitoa on pitänyt vahvistaa, koska omaiset eivät ole voineet osallistua hoitoon vierailurajoitusten vuoksi.

Tuotot taas jäävät arviolta miljoona euroa odotetusta, koska vuodeosastoilla on ollut tavallista vähemmän potilaita ja esimerkiksi hammashuoltoa ajettiin alas keväällä.

Säästöä haetaan monista lähteistä

Toisaalta myös säästöä kertyy siitä, ettei palveluja ole voitu tarjota. Esimerkiksi vammaispalveluissa, leikkauksissa ja jkuljetuksissa säästetään. Samoin täydennyskoulutusta on koronan takia karsittu.

Pieniä säästöpuroja tulee niin kalustokustannusten vähenemisestä kuin ylimääräisistä kiinnioloisra syksyllä ja joulunpyhinä.

Talousarviossa pysymiseen toivotaan valtion auttavan koronakustannuksissa. Lisäksi kaupunginhallituksen päättämä tiukka talouslinja pakottaa myös sote-puolen palkkaamaan vain välttämättömät sijaiset ja tekemään ainoastaan pakolliset hankinnat.

Pietarsaaren kaupunki tiukalle säästökuurille

Henkilöstölle tarjotaan mahdollisuutta kolmanteen säästövapaaviikkoon. Lisäksi työntekijöiltä toivotaan intranetissä ideoita siitä, miten toimintaa voisi tehostaa.

Pitkän tähtäimen muutoksia työn alla

Sosiaali- ja terveyslautakunta suunnittelee säästöpaineissa myös laajempia muutoksia, joiden vaikutukset alkaisivat tuntua ensi vuonna.

Valmistelussa on esimerkiksi kotihoidon kriteerien muuttaminen niin, että kaikkein vaativimmilla asiakkaille tarjottaisiin kotihoidon sijasta asumispaikka.

Kotihoidon suosimisesta ohi laitoshoidon palattaisiin siis takaisin päin joissain tapauksissa. Eikö kotihoidon ole nimenomaan sanottu olevan laitoshoitoa edullisempaa?

– Jossain raja tulee vastaan: jos asiakas tarvitsee 4–5 käyntiä päivässä ja ehkä jopa kaksi hoitajaa kerrallaan, sanoo johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström.

Ala-Ähtävän hammashoitolan sulkemista käsitellään lokakuussa, Pedersören ja Luodon oppilaiden ilmaiset kuljetuksen hammashuoltoon taas lopetettiin jo elokuussa.

Syynissä ovat myös esimerkiksi arviointikriteerit ehkäisevälle toimeentulotuelle ja toisaalta harkinnanvaraisiin virka- ja työvapaisiin.

Suosittelemme sinulle