Hyppää sisältöön

Yhdysvallat asetti suomalaismiehen pakotelistalle — syyttää yhteistyöstä Venäjän tiedustelun kanssa

Yhdysvallat ei kerro pakotepäätöksen tarkempia perusteluita. Suomalaismiehen nimi nousee esille myös Panaman papereiden tietovuodossa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön rakennus Washingtonissa.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriö valvoo maan asettamien talouspakotteiden toimintaa. Kuva: Matthew Cavannaugh / EPA
Jyri Hänninen

Yhdysvallat on asettanut pakotelistalle 41-vuotiaan suomalaismiehen. Pakotteet ovat kohdistettu myös neljään suomalaisyhtiöön, jonka johtotehtävissä mies toimii.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön päätöksessä ei kerrota mitään perusteluita pakotteiden asettamiselle.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi kertoi kuitenkin yhdysvaltalaiselle The Hill -verkkolehdelle, että suomalaismies ja hänen yrityksensä olivat rikkoneet Yhdysvaltain lakia hankkimalla "arkaluontoista merenkulkuun liittyvää teknologiaa".

FBI:n mukaan miehen johtama yhtiö ja sen viisi työntekijää olisivat myös auttaneet Yhdysvaltain talouspakotteiden kiertämisessä ja tehneet yhteistyötä Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n kanssa.

Lehden jutussa ei kerrota tarkemmin, minkälaisesta toiminnasta Yhdysvallat miestä syyttää.

Yhdysvallat on asettanut talouspakotteita useita yrityksiä ja henkilöitä kohtaan Venäjän miehitettyä laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Pakotteita on kohdistettu myös tahoihin, joiden Yhdysvallat väittää pyrkineen häiritsemään maan presidentinvaaleja.

Suomalaisia on vain hyvin harvoin Yhdysvaltain asettamien talouspakotteiden kohteena. Tällä hetkellä pakotelistalla on vain yksi henkilö.

Yle ei kerro suomalaismiehen nimeä, koska hän ei ole merkittävä vallankäyttäjä tai esiintynyt aiemmin julkisuudessa. Yle ei myöskään onnistunut tavoittamaan miestä kommenttia varten.

Yhtiö veroparatiisissa

Suomalaismies on kaupparekisterin mukaan johtotehtävissä neljässä suomalaisessa yhtiössä, jotka toimivat kuljetus-, huolinta-, ja agentuuribisneksessä.

Yhtiöt ovat kaikki edelleen toiminnassa. Miehellä on tyypillinen venäläinen nimi.

Miehen nimi nousee esille myös valtavassa tietovuodossa nimeltä Panaman paperit. Tietovuodon perusteella mies on ollut vuodesta 2013 asti yhtenä omistajana Brittiläisten Neitsytsaarten veroparatiisiin perustetussa yhtiössä.

Suomalaismiehen lisäksi yhtiössä on osakkaana kaksi muuta veroparatiisiyhtiötä. Asiakirjoista ei selviä, mitä tarkoitusta varten yhtiö on perustuttu.

Panaman papereilla tarkoitetaan yli 13 miljoonaa asiakirjaa, jotka vuodettiin panamalaisesta asianajotoimistosta. Tietovuoto paljasti laajamittaista veronkiertoa ja muuta rikollista toimintaa.

Ylen tiedossa ei ole, että suomalaismiehen veroparatiisiyhtiöön liittyen olisi käynnissä poliisi- tai muuta viranomaistutkintaa.

Suosittelemme sinulle