Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ilo Ruotsin ja Viron vapaasta matkailusta jäi lyhyeksi, hallitus palautti rajoitukset – korona-arvon alittavien maiden määrä hupenee

Enää kourallinen Euroopan maita alittaa Suomen 25:n koronatapauksen raja-arvon.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 18. syyskuuta 2020.
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä viime perjantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitus tiukentaa matkustusrajoituksia.

Matkustusrajoitukset palautetaan Viroon, Ruotsiin, Norjaan, Islantiin, Saksaan ja Slovakiaan heikentyneen koronatilanteen takia ensi maanantaina.

Esimerkiksi Ruotsin ja Viron sisärajaliikenteen valvonnasta luovuttiin vasta viime lauantaina.

Maanantaista alkaen suomalaiset voivat matkustaa ilman karanteenia enää kuuteen eurooppalaiseen maahan.

"Turvallisten maiden" listalla ovat Kypros, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Puola ja San Marino. Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista kaikkiin muihin maihin.

Uusia maahantulorajoituksia tuli voimaan myös Georgialle, Kanadalle ja Tunisialle.

Suomeen saa matkustaa vapaasti vain maista, joissa on ollut alle 25 koronatapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Riskimaista tulevat joutuvat Suomessa kahden viikon vapaaehtoiseen karanteeniin. Lisäksi terveysviranomaiset voivat määrätä ihmisiä velvoittavaan pakkokaranteeniin.

Työmatkaliikenne Ruotsin ja Viron välillä on sallittua 28. syyskuuta lähtien ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia.

Myös rajayhteisöjen päivittäinen liikenne pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä on sallittua samalla tavoin.

Euroopan ulkopuolisista maista Suomeen saa matkustaa vapaasti näistä maista: Australia, Japani, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Uusi-Seelanti ja Uruguay.

Tulijoilta vaaditaan kaksi negatiivista testiä

Hallitus teki periaatepäätöksen 25:n tartunnan raja-arvosta 11. syyskuuta ja kertoi samalla uuteen testaamiseen perustuvaan malliin siirtymisestä vaiheittain.

EU- ja Schengen-maiden maahantulorajoituksista luovutaan ja ne korvataan terveysturvallisuustoimilla eli testaamisella ja karanteeneilla.

Matkustusrajoituksia päivitetään viikoittain maiden koronatilanteen perusteella siihen asti, kunnes "Testaa ja tule" -malli astuu voimaan 23. marraskuuta.

Uudessa mallissa Suomeen tulijalta edellytetään kahta negatiivista testitulosta. Jos lähtömaassa on koronatartuntoja paljon, matkustajilla on oltava todistus alle kolme vuorokautta sitten otetusta negatiivisesta koronavirustestistä.

Tulijat asetetaan Suomessa karanteeniin, mutta siitä voi vapautua aikaisintaan kolme vuorokautta maahantulosta tehtävällä toisella testillä.

Mikäli maassa oleskelu kestää alle kolme vuorokautta, toista testiä ja karanteenia ei vaadita.

Siirtymäaikana 1. lokakuuta–22. marraskuuta karanteenia ei joko tarvita, tai sitä on mahdollista lyhentää, mikäli matka raja-arvot ylittävään maahan on kestänyt alle 72 tuntia tai jos matkustaja esittää kaksi negatiivista koronatestitulosta.

Korjattu 24.9. klo 21.13: Työmatkaliikenne Ruotsin ja Viron välillä on sallittua jo 28.9. lähtien ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia. Hallitus tiedotti aluksi, että päivämäärä olisi 1.10.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Norja rajoittaa matkustamista osasta Suomea, vaikka asiantuntijan mukaan ihmisten valvominen on todellisuudessa mahdotonta

Liisa Hakala riemuitsi Ruotsin-matkustamisen vapautumisesta: "En pystynyt odottamaan enää hetkeäkään" – ilo voi jäädä lyhytaikaiseksi

STM:n tiukka linja: kaikki riskimaista yli kolmeksi vuorokaudeksi tulevat pakkokaranteeniin – matkailuala: charter-matkat Lappiin menivät sen tien

Pääseekö suomalainen syyslomalle Viroon? – "Rajan auki pysyminen on kaikkien etu", vakuuttaa Viron korona-asiantuntija

Analyysi: Hallitus julkaisi matkustusmallin, joka hakee sekavuudessa vertaansa – Näinkö brittejä houkutellaan Lapin husky-safareille?

Suosittelemme sinulle