Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kansainvälinen energiajärjestö: Ilmastotavoitteita ei enää voida saavuttaa ilman valtavaa panostusta hiilidioksidin talteenottoon suoraan tehtaista

Hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin on määrä käyttää tällä vuosikymmenellä huikeita rahasummia.

CO2-säiliöllä varustettua kuorma-autoa täytetään pilottilaitoksen hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin tarkoitetulla tekniikalla.
Hiilidioksidisäiliöllä varustettu kuorma-auto saksalaisessa Schwarze Pumpe -koelaitoksessa. Kuva: AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen energia-alan yhteisjärjestö IEA arvioi, ettei maailma voi enää saavuttaa ilmastopäästöjen vähentämistavoitteita, ellei hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia kasvateta nopeasti.

IEA on julkaissut laajan raportin, jossa se kuvaa tarvetta hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin sekä mahdollisuuksia sen hyödyntämiseen teollisuudessa ja energiantuotannossa.

– Ilman sitä energia- ja ilmastotavoitteemme käyvät mahdottomiksi saavuttaa, totesi IEA:n johtaja Fatih Birol raportin yhteydessä julkaistussa tiedotteessa.

Monet maat, Suomi niiden joukossa, ovat asettaneet tavoitteekseen, että hiilidioksidin nettopäästöt painuisivat nollaan vuosisadan puoliväliin mennessä. Tavoite on Pariisin ilmastosopimuksen mukainen.

Lue myös: Presidentti Niinistön kunnianhimoinen viesti YK:n yleiskokouksessa: “Suomesta maailman ensimmäinen fossiilivapaa valtio”

Tavoitteen saavuttamiseksi on käynnistetty monenlaisia ilmastotoimia, mutta niiden teho ei ole ollut toivotulla tasolla. IEA arvioi, että päästötavoitteen saavuttaminen edellyttää hiilidioksidin talteenoton, hyötykäytön ja varastoinnin (Carbon capture, utilisation and storage, CCUS) 20-kertaistamista teollistuneissa maissa vuoteen 2030 mennessä.

IEA:n mukaan tällä hetkellä on toiminnassa noin 20 CCUS-laitosta, joiden kapasiteetti on yhteensä 40 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Järjestön mukaan vuosikymmenen lopussa talteen pitäisi saada vuosittain 800 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.

Fatih Birol
IEA:n johtaja Fatih Birol. Kuva: Marcel Bieri / EPA

Toimii jo nyt, mutta hinta hirvittää

Hiilidioksidia otetaan jo nyt talteen varsinkin maakaasun tuotannossa ja lannoiteteollisuudessa. Teknisesti talteenotto on mahdollista muuallakin, mutta esteenä on toiminnan korkea hinta.

IEA peräänkuuluttaa selkeitä poliittisia päätöksiä, joiden perusteella yritykset voisivat tehdä päätöksiä tutkimustoiminnan ja investointien suuntaamisesta. Järjestö vaatii myös varsinkin raskasta teollisuutta käynnistämään tarvittavat muutosprosessit, koska IEA:n mukaan ne ovat väistämättömiä.

IEA:n mukaan varsinkin öljy- ja kaasuyhtiöillä on teknologista osaamista sekä riittävät taloudelliset resurssit kustannustehokkaampien CCUS-laitteiden kehittämiseen ja käyttöönottoon.

Talteenottolaitteet olisi IEA:n mielestä tärkeää saada nopeasti suurimpiin päästölähteisiin, joita ovat esimerkiksi rauta-, teräs- ja sementtitehtaat.

Liiketoiminnalliset mahdollisuudet ovat suuret. IEA arvioi, että CCUS-toimintaan on investoitava tällä vuosikymmenellä maailmanlaajuisesti 160 miljardia dollaria.

Ensin imurit savupiippujen päihin, sitten suoraan ilmasta

Maailman energiajärjestön näkemys on, että hiilidioksidin talteenottolaitteistoja asennetaan aluksi olemassaoleviin teollisuuslaitoksiin.

Ensi vuosikymmenellä painopiste siirtyy hiilen talteenottoon bioenergialaitoksista. Myöhemmin hiilidioksidia poistettaisiin suoraan ilmasta. Näin ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta voitaisiin vähentää muiden ilmastotoimien ohella.

IEA uskoo, että vetyenergialla on tulevaisuudessa suuri rooli etenkin liikenteen polttoaineena. Esimerkiksi eteläkorealainen UNIST-insituutti ja Georgian teknillinen yliopisto Yhdysvalloissa ovat kehittäneet menetelmän tuottaa hiilidioksidista vetypolttoainetta ja sähköä.

Lue myös: VTT: Hiili ei olekaan pelkkää saastetta – hiilidioksidin uusiokäytöllä valmistetuilla tuotteilla ilmastonmuutoksen kannalta suotuisia vaikutuksia

Minne varastoida miljoonia tonneja hiiltä?

Talteenotettua hiilidioksidia voidaan varastoida esimerkiksi maaperään tai merenpohjaan. IEA:n raportissa todetaan, että teknistä kapasiteettia varastointiin maapallolla on runsaasti.

Varastoinnin hankaluus liittyy siihen, joudutaanko talteenotettua hiilidioksidia kuljettamaan pitkiä matkoja varastointipaikalle. IEA:n mukaan matka talteenottopaikasta varastointipaikalle ei pitäisi olla pitempi kuin sata kilometriä.

Yhdysvalloissa keskimääräinen hiilidioksidin kuljetusmatka on nykyään 180 kilometriä.

IEA esittää, että jatkossa CO2:n käsittelyyn muodostuisi keskuksia, joissa kuljetusmatkat olisivat mahdollisimman lyhyitä. Tämä vähentäisi infrastruktuurikuluja.

IEA julkisti raporttinsa tilaisuudessa, jonka avasi Norjan pääministeri Erna Solberg. Norja kertoi alkuviikosta suurista suunnitelmista hiilen talteenotto- ja varastointijärjestelmien rakentamiseksi. IEA:n johtaja Birol kehui Norjan nousseen Euroopan johtavaksi maaksi CCUS-teknologian edistämisessä.

Lue myös: Norjan hallitus kertoi jätti-investoinnista hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin – mukana myös suomalainen Fortum

Lue lisää hiilidioksidin talteenotosta ja varastoinnista täältä.

Suosittelemme