Kuljetusyrittäjä Marko Pohja sai myöhään keskiviikkoiltana sähköpostissa laskun Viking Linen Amorellan pelastustöistä vastanneen Alfons Håkansin asianajotoimistolta.
– Meiltä vaaditaan yhteensä 50 000 euron suoritusta asianajotoimiston tilille, ennen kuin kuljettaja pääsee noutamaan autoa Långnäsin satamasta, sanoo kuljetusyrittäjä Marko Pohja.
Kuljetusliike Marko Pohja Oy:llä oli M/S Amorellassa yksi rekka, joka on siirretty laivasta Långnäsin satamaan.
Viking Line on jakanut kuljettajille tiedotteen, jossa kerrotaan yrityksiltä vaadittavasta takauksesta pelastustöistä aiheutuvien kustannusten peittämiseksi. Vaatimus perustuu merilakiin, jossa määritellään kustannusten jaosta.
Korvauksia ei peritä aluksessa olleiden henkilöautojen omistajilta. Rekkoja oli laivassa nelisenkymmentä. Suomalaisten lisäksi maksuvaatimuksen ovat saaneet Postimees-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös virolaiset kuljetusyritykset.
– Varovaisestikin laskien kuljetusyrittäjät joutuisivat maksamaan parisen miljoonaa euroa.
Marko Pohjan mukaan varsinkin pienille kuljetusliikkeille maksuvaatimus on kohtuuton.
– Tämä on laillistettu ryöstö. Viking Line on ottanut kuljetuksen hoitaakseen, ja sen pitäisi hoitaa lasti myös kunniakkaasti määränpäähän ilman, että siitä ruvetaan lähettelemään laskuja ympäriinsä, jos sattuu jotain, sanoo kuljetusyrittäjä Marko Pohja.
Karille ajaneen M/S Amorellan pelastustöistä vastasi meripalveluihin erikoistunut Alfons Håkans, jonka hinaajat siirsivät laivan Järsöstä Långnäsin satamaan Ahvenanmaalla.
Torstaina ltapäivällä tilanne sai uuden käänteen. Viking Line päätti ottaa vastuun vakuuksista, joita pelastusyhtiö Alfons Håkans vaati kuljetusyrityksiltä.
Viking Line edellyttää nyt, että Alfons Håkans antaa välittömästi kuljettajille pääsyn ajoneuvoihinsa Långnäsin satamassa.
Lue myös:
Merilaki jakaa kustannuksia
Merilain mukaan meripelastuksen suorittajalla on oikeus pelastuspalkkioon kaikesta siitä omaisuudesta, mikä on pelastettu. Palkkio jakautuu laivan omistavan varustamon lisäksi kyydissä olleen lastin omistajien maksettavaksi.
– Kun alus on hinattu satamaan, niin siinä on pelastettu itse laiva sekä kyydissä ollut omaisuus, sanoo oikeustieteen tohtori Lauri Railas.
Railas ei ota suoraan kantaa M/S Amorellan pelastuskustannusten jakoon, vaan tulkitsee lakia yleisellä tasolla. Hän toimii myös Suomen merivahingonlaskijana, mutta Amorellan onnettomuus ei ole tullut vielä toimiston käsiteltäväksi.
– Kuljetusyrittäjien kuljettama lasti on pääasiassa huolintaliikkeen huolitsemaa tavaraa, ja tavaravakuutukset kattavat näitä vahinkoja, sanoo Railas.
Meripelastusyhtiö Alfons Håkans vetoaa merilakiin
Meripelastusyhtiö ja Viking Amorellan pelastustöistä vastannut Alfons Håkans vetoaa lähettämässään tiedotteessa juurikin merilakiin. Håkans ja Viking Line ovat aikaisemmin viikolla tehneet sopimuksen meripelastuksesta.
Håkansin mukaan pelastettavasta aluksesta ja sen lastista on asetettava merilain mukaan vakuus. Lasti voidaan vapauttaa vasta sitten, kun vakuus on asetettu esimerkiksi vakutuusyhtiön toimesta.
– Meripelastuksesta vastaavan Alfons Håkansin tahtotilana ja päämääränä on vapauttaa M/S Amorellan rahti mahdollisimman nopeasti, jotta aluksella olleet ajoneuvot pääsevät jatkamaan matkaansa. Yksikään taho ei kuitenkaan ole ottanut vastuuta M/S Amorellan kokonaislastin vakuuksien kattamisesta. Näin ollen Alfons Håkansin tehtäväksi on jäänyt kerätä vakuudet rahdin omistajilta yksitellen, mikä on väistämättä hidastanut rahdin vapauttamista. Suurena haasteena on ollut selvittää lastin omistajat, sillä rekat ja lasti eivät ole samassa omistuksessa, Alfons Håkans kertoo tiedotteessaan.
Yhtiö on ollut yhteydessä rahdin omistajiin. Yhtiön mukaan lukuisia vakuuksia on jo asetettu ja nämä rahdit ovat vapaita jatkamaan matkaansa Långnäsistä muualle. Alfons Håkans pyytää ajoneuvojen omistajia ottamaan yhteyttä vakuutusyhtiöihinsä, jotta vakuudet saadaan järjestettyä mahdollisimman pian.
Vakuutusyhtiöt alkaneet maksaa vakuuksia
Vakuutusyhtiöt ovat aamupäivän aikana perehtyneet huolintaliikkeiltä ja kuljetusyrityksiltä tulleisiin kyselyihin. Vastaavia tapauksia on tullut korvattavaksi viimeisten vuosikymmenien aikana harvakseltaan.
– Saimme vakuutusyhtiöltä ilmoituksen, että he ovat valmiit maksamaan vaaditun takuun, mutta viime kädessä mekin tietysti joudumme maksumieheksi, koska vakuutuksessamme on omavastuu, sanoo yrittäjä Timo Siipola kuljetusliike TJN-Transport Siipola Oy:sta.
Juttua täydennetty oikeustieteen tohtorin Lauri Railaksen, yrittäjä Timo Siipolan ja Alfons Håkansin kommenteilla.
Kello 16.51. Juttuun lisätty tieto siitä, että Viking Line ottaa vastuun vakuuksista, joita pelastusyhtiö Alfons Håkans vaati kuljetusyrityksiltä.