Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Aborttilain muutos -kansalaisaloite keräsi yli 50 000 nimeä: naiselle halutaan mahdollisuus keskeyttää raskaus ilman kahden lääkärin lausuntoa

Nykyinen laki on vuodelta 1970. OmaTahto2020 – Päivitetään Suomen aborttilaki 2020-luvulle! -kansalaisaloite haluaa nyt päivittää lakia.

Nainen tutkii aborttitietoa terveyskyla.fi/naistalo sivustolta.
Nainen tutkii aborttitietoa terveyskyla.fi/naistalo sivustolta. Suomen 50 vuotta vanha aborttilainsäädäntö on aloitteen allekirjoittaneiden mukaan aikansa elänyt ja vaatii päivitystä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisasialiitto Unioni on avannut yhteistyössä eri kansalaisjärjestöjen kanssa kansalaisaloitteen nykyisen aborttilain uudistamiseksi. OmaTahto2020 – Päivitetään Suomen aborttilaki 2020-luvulle! -kansalaisaloite keräsi yli 50 000 allekirjoitusta.

Lakialoitteen taustalla on Naisunionin lisäksi useita muita kansalaisjärjestöjä, kuten Väestöliitto, Ihmisoikeusliitto, Amnesty Internationalin Suomen osasto, Suomen kätilöliitto, Gynekologiyhdistys ja useita poliittisia nais- ja nuorisojärjestöjä. Lakialoitteelle on avattu myös omat verkkosivut.

– Tätä on pitkään työstetty. Itse olin mukana vuonna 2011 projektissa, jossa kerättiin abortin tehneiden kokemuksia. Niissä toistui se, että prosessi on niin pitkä, koska vaaditaan kahden lääkärin lausunto ja kaikki keskeytykset ohjataan synnytyssairaaloihin, vaikka nykyaikana yli 95 prosenttia raskauden keskeytyksistä tehdään lääkkeellisesti, sanoo pääsihteeri Milla Pyykkönen Naisunionista.

Pyykkösen mukaan sairaaloihin ohjaaminen kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmää sekä keskeytystä hakevaa tarpeettomasti ja lisäksi pitkittää koko prosessia, kun enemmistö keskeytyksistä ei nykyisin enää vaadi sairaalassa tehtäviä toimenpiteitä.

Lisäksi nykyinen laki, joka on vuodelta 1970, on jäänyt ajastaan jälkeen lakialoitteen tekijöiden mukaan: se ei kunnioita naisen omaa tahtoa.

Lakiehdotuksessa halutaan muutos erityisesti siihen, että enintään 12 viikkoa kestäneissä raskauksissa keskeytyksen saa omasta pyynnöstä, eikä sitä tarvitse perustella sosiaalisilla syillä. Muutos halutaan myös siihen, ettei keskeytyksen saaminen edellytä kahden lääkärin lausuntoa eli puoltoa keskeytykselle.

Nykyisen lain perusteluissa keskeytykselle ovat muun muassa sosiaalinen ja taloudellinen tilanne, terveydellinen uhka tai ikä eli nainen on alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias. Lakiesityksessä naisen oma tahto korvaisi nämä perustelut. Nykyinen laki raskauden keskeyttämisestä löytyy täältä.

Pyykkösen mukaan lakialoitetta on työstetty puolisen vuotta. Allekirjoitusten kerääminen oli tarkoitus aloittaa jo keväällä, mutta avaaminen siirrettiin koronatilanteen vuoksi syksyyn.

Lisää aiheesta:

20-vuotiaana abortin tehnyt Rittis Maria Ikola: "Mistä johtuu, että abortista pitää puhua siten, että se on hirveän raskasta ja vaikeaa?"

Takaisin Pasilaan -podcast: Aborttilain uudistus: Kaksi aborttia läpikäynyt kertoo, miksi se pitää remontoida

Raskaudenkeskeytysten määrän lasku pysähtyi viime vuonna – THL toivoo ilmaisen ehkäisyn kokeilun etenemistä

Seksiä harrastaneista yläkoululaisista viidesosa unohtaa ehkäisyn – Pohjois-Karjalassa ehkäisyä käytetään vähiten, aborttiluvut maan korkeimmat

Emmi-Liia Sjöholm oli äiti kolmatta kertaa kun sai esikoisensa: "Vanhemmuuteen liittyviä vahvoja tunteita ei nuorempana osannut ottaa vastaan"

50 000 nimeä ei pelkästään riitä – kansalaisaloite voi tyssätä, jos sitä ei ehditä vaalikauden aikana käsittelemään

Kuinka käy valkoposkihanhien metsästykselle tai kannabiksen laillistamiselle? Toistaiseksi vain kaksi kansalaisaloitetta on päätynyt laeiksi

Suosittelemme