Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

“En lisäisi koskaan someen muokkaamatonta kuvaa” – Poseeraukset ja filtterit ovat taidetta, sanoo Instagram-kaunotar Erika Vepsäläinen

Somepersoonat muokkaavat kuvistaan ammattimaisia. Filtteröidyn kauneuden virta huolettaa nuorisopsykiatria.

Somettaja Erika Vepsäläinen.
Erika Vepsäläinen on ex-bloggaaja ja kokenut somettaja. Hän arvostelee sovelluksia, joiden avulla esimerkiksi vyötärön kaventaminen tai lantion leventäminen on tullut mahdolliseksi. Vastuu on osittain sovellusten kehittäjillä. Kuva: Erika Vepsäläinen
Sanna Ihalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

– En voisi koskaan lisätä someen muokkaamatonta kuvaa. Siitä puuttuisi jotain. Puolustan ehdottomasti filttereitä ja poseerauksia, sanoo tamperelainen Erika Vepsäläinen.

27-vuotias Vepsäläinen on entinen bloggaaja, joka tunnetaan nykyään Instagramissa nimellä erikacaroliina. Hän lisää Instagramiin kuvia itsestään ja elämästään. Kuvavirta on käsitelty värimaailmaltaan yhtenäiseksi, feedi eli syöte näyttää harmoniselta.

Vepsäläinen esittelee kuvissa erilaisia asuja usein viimeisen päälle laittautuneena. Yhdessä kuvista hän poseeraa Finlaysonin palatsin historiallisessa portaikossa yllään säihkyvä glitter-mekko. Otos on dramaattinen, kuin maalaus.

Instagram on taidetta, kuva ja poseeraus performanssi.

Tuntuisi väärältä vain kököttää kuvassa.

Erika Vepsäläinen

Vepsäläinen poseeraa automaattisesti aina, kun kamera lähestyy. Se on hänen mielestään tyylikästä.

– Haluan tuoda muille inspiraatiota ja esitellä asuani. Tuntuisi väärältä vain kököttää kuvassa.

Onhan meikkikin tavallaan filtteri, Vepsäläinen keksii.

– Enhän minä näytä herätessäni samalta kuin Instagramissa. Kuvasta tulee laadukkaampi, kun sitä käsittelee – ja on meikannut.

Kun mikään ei ollut huoliteltua

Kymmenen vuotta sitten Vepsäläinen pani pystyyn lifestyle-blogin.

Silloin sosiaalinen media ei vielä ollut samanlaista hattaraa ja kiiltokuvaa kuin nyt. Blogi oli kuvallinen päiväkirja, jonka sisällöksi kelpasi kaikki asukuvista vastaleivottuihin mokkapaloihin. Kuvat eivät välttämättä sopineet yhteen tai olleet edes samankokoisia.

Nykyään kuva on monelle niin tärkeä, että sitä asetellessa ruoka ehtii jäähtyä.

– Se oli aivan erilaista kuin tämä nykyinen Instagramin filtteröity, valheellinen maailma. Silloin mikään ei ollut huoliteltua, Vepsäläinen sanoo ja nauraa.

Somettaja Erika Vepsäläinen.
Nykyisin Vepsäläisen Instagram-tili on yksityinen. Seuraajia on noin 9000. Kuva: Erika Vepsäläinen

Valokuvaaminen kehittyi nopeasti. Myös Vepsäläinen alkoi pian pohtia valotusta ja leikitellä syväterävyydellä. Ruokakuvaksi ei enää riittänyt räpsäisy mokkapalasta, vaan aamupalapöytä piti järjestellä kauniiksi.

Nykyään kuva on monelle niin tärkeä, että sitä asetellessa ruoka ehtii jäähtyä.

Instakuva, taideteos?

Blogista tuli lokaa niskaan. Vepsäläinen lopetti bloggaamisen vuonna 2014, koska hän ei halunnut enää jakaa kaikkia yksityiskohtia elämästään. Hän siirtyi Instagramiin, sillä siellä päivittäminen oli nopeaa ja helppoa. Blogissa kerrottuja asioita ruodittiin juorupalstoilla, mutta Instagramiin oli mukava päivitellä arkea.

Osa uskollisista seuraajista seurasi, ja siksi Vepsäläinen on ollut enemmän tai vähemmän näkyvä hahmo.

– Minusta on kirjoiteltu viestisovellus Jodelissa vaikka mitä. Kerran olin kahden viikon sometauolla. Sen jälkeen Jodelissa väitettiin, että olen eronnut poikaystävästäni, lähtenyt Temptation Island -ohjelmaan ja mitä vielä.

Kasvoissani on arpia, enkä häpeä kertoa siitä.

Erika Vepsäläinen

Sen jälkeen Vepsäläinen laittoi Instagram-tilinsä yksityiseksi. Hän kuitenkin päivittää yhä aktiivisesti miltei 9 000:lle seuraajalleen, sillä valokuvat ovat hänen mielestään taideteoksia.

– Ammattivalokuvaajakaan ei julkaise raakakuvaa, vaan käsittelee siitä lopullisen version.

Vepsäläinen säätää kuvissaan värejä, valoja ja kontrastia. Joskus jopa siloittaa ihoaan, jos siinä näkyy arpia. Arvet ovat tulleet lapsuuden onnettomuuksista ja mustapäiden puristelusta.

– En häpeä kertoa, että minulla on kasvoissa arpia. Silottelu on niin läpinäkyvää, että seuraajani kyllä huomaavat sen.

Arpia ja selluliittia, apua!

Instagramissa voi lisätä kuvia feediin eli syötteeseen, johon ne jäävät pysyvästi. Vaihtoehtoisesti kuvan tai videon voi julkaista tarinaksi, joka katoaa 24 tunnin kuluttua. Yleensä huolitellut kuvat lisätään syötteeseen ja huolettomat höpöttelyt tarinoihin.

Instagramin tarinoissa Vepsäläinen ei ole taideteos, ei täydellinen. Hän näyttää seuraajilleen kuvia selluliitista, vatsamakkaroista ja arvista.

– Tarinoiden puolella olen joskus ilman meikkiä tai filtteriä. Seuraajani tietävät, miltä näytän, kun olen juuri herännyt. En koe syyllisyyttä mistään, sillä muistutan heitä aina välillä siitä, ettei some ole todellisuutta.

Vepsäläinen myöntää syyllistyvänsä silotteluun, mutta toisaalta hän myös raottaa täydellisyyden verhoa.

– Ihmiset näkevät joka tapauksessa rannalla selluliittini, joten miksi yrittäisin piilottaa niitä? Onneksi kaikki sanovat, että näytän samalta kuin kuvissa.

Veera Virta kotonaan
Veera Virta kutsuu itseään somepersoonaksi tai sisällöntuottajaksi. Hänen mielestään influencerista eli somevaikuttajasta tulee mieleen kaupallisuus ja liian siloiteltu todellisuus, vaikka tosiasiassa Virta vaikuttaa asioihin enemmän kuin moni muu. Hän pitää esimerkiksi Venäjä-aiheista podcastia. Kuva: Marko Melto / Yle

Hymyn takana synkkiä ajatuksia

Tamperelainen somepersoona Veera Virta, 24, tekee somea päätyökseen. Hänellä on Instagramissa noin 51 000 seuraajaa.

Virta kokee, etteivät hänen kuvansa olisi ammattimaisia ilman filttereitä. Hänkin muokkaa värejä, valoja ja kontrastia, mutta ei kuitenkaan kehoaan tai kasvonpiirteitään.

– Somen vaaralliset puolet liittyvät siihen, että oman elämän ja itsensä muokkaaminen kuvanmuokkauksella on niin helppoa, Virta sanoo.

Virtakin on näyttänyt Instagram-tarinoissa, että naisella voi olla selluliittia, vaikka olisi kuinka urheilullinen.

Ammattimainen somettaminen ei kuitenkaan tarkoita täydellisyyttä tai sitä, että somettaja näyttäisi elämästään vain hyvät puolet.

Veera Virta meikkaa
Veera Virran mielestä on huolestuttavaa, jos ei voi näyttää somessa naamaa ilman meikkiä. Kuva: Marko Melto / Yle

– Minunkin feedini (syötteeni) saattaa näyttää täydelliseltä, koska kuvat ovat huoliteltuja ja sopivat yhteen. Some ei kuitenkaan ole totta. Jos lukee tarkasti kuvatekstejä tai on kuunnellut tarinoitani, huomaa, että käyn läpi rankkoja asioita elämässä.

Hän on puhunut esimerkiksi mielenterveysongelmista ja läheisensä kuolemasta.

Erika Vepsäläinen puolestaan on törmännyt keskustelupalstoilla ikäviin spekulaatioihin omasta painonnousustaan.

– Ihmiset eivät tiedä, mitä kaikkea käyn läpi elämässä. Sairastan ajoittain masennusta ja minulla on lääkitys siihen. Aina ei ole voimavaroja miettiä treenaamista tai sitä, kuinka syön.

Katso Veera Virran reaktio, kun hän facetunettaa kuvansa

Ulkonäköpaineiden paradoksi

Ulkonäköpaineita on ollut aina, se ei ole sosiaalisen median vika. Ero on siinä, että ennen paineet tulivat julkisuuden henkilöiltä, kuuluisilta kaunottarilta tai komistuksilta punaiselta matolta. Hollywoodiin on pitkä matka suomalaisesta kodista.

Nyt ulkonäköpaineet voivat tulla vaikka naapurin tytöltä, sillä Instagram on koonnut kaikki maailman kaunottaret yhteen. Filtteröidyn kauneuden tai komeuden virta on loputon.

Taysin nuorisopsykiatrian ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala on huolissaan somemaailmasta, jossa nuoret elävät. Puberteetista varhaisaikuisuuteen ihminen on erityisen herkässä kehitysvaiheessa ja altis ympäristön vaikutuksille. Ulkonäköpaineet saattavat johtaa itsetunto-ongelmiin ja edesauttaa mielenterveysongelmien kehittymistä.

– Nykyinen kauneusihanne on karannut täysin saavuttamattomiin. On pyöristetty sieltä, kavennettu täältä, Kaltiala sanoo.

Veera Virta sanoo, ettei ole koskaan tuntenut syyllisyyttä siitä, että hän aiheuttaisi muille ulkonäköpaineita. Virta kertoo olevansa somessa täysin oma itsensä, ja jos joku saa siitä paineita, hän ei voi vaikuttaa asiaan.

Erika Vepsäläinen hämmästyy, sillä asia ei ole koskaan käynyt hänen mielessään.

– Onhan se periaatteessa mahdollista, koska minäkin olen Instassa laittautuneena ja poseeraan. Samalla kuitenkin koen, etten ole vastuussa muiden tunteista. Olen somessa oma itseni, ja tuntuisi väärältä kokea siitä syyllisyyttä.

Jos Vepsäläinen kokee jostain toisesta tilistä ulkonäköpaineita, hänellä on yksinkertainen ratkaisu.

Hän lopettaa seuraamisen.

Suosittelemme sinulle