Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sotkamon Jymy lähtee mestaruustaistoon ennakkoluuttomasti nuoruuden innolla ja iän tuomalla kokemuksella: "Ei tämän hienompaa paikkaa voi pesäpallossa oikeastaan olla"

Sotkamon Jymy taistelee miesten Superpesiksen mestaruudesta Kouvolan Pallonlyöjien kanssa ratkaisevassa finaaliottelussa lauantaina.

Aapo Komulainen
Aapo Komulainen (keskellä) aikoo nauttia finaaliotelun tunnelmasta. Kuva: All Over Press
Ella Rantalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miesten Superpesiksen Suomen mestaruus ratkaistaan tänään lauantaina Sotkamossa, kun paremmuutta ratkovat Sotkamon Jymy ja Kouvolan Pallonlyöjät.

Voit kuunnella lähetystä ratkaisevasta finaalista Yle Puheella kello 13.30 alkaen.

Superpesiksen kestomenestyjäjoukkue Sotkamon Jymy voitti vuodesta 2011 vuoteen 2015 viisi mestaruutta peräjälkeen, mutta viime vuosina joukkue on joutunut tyytymään finaalipeleissä hopeamitaliin.

Sotkamon Jymyllä on lauantaina mahdollisuus nousta mestariksi joukkueella, jossa on nippu nuoria, alle 20-vuotiaita pelaajia.

Jymyn 17-vuotias lukkari Aapo Komulainen on valmis astumaan haastavaan paikkaan kotikentällä käytävässä finaalipelissä.

– Ei hirvitä, se on väärä sana. Ennemminkin uskomattoman hieno paikka ja suuri mahdollisuus. Ei voi muuta kuin nauttia ja pelata niin hyvin kuin pystyy, Komulainen sanoo rauhallisesti.

– Tuntuu todella hienolta, ei tämän hienompaa paikkaa voi pesäpallossa oikeastaan olla: pääsee pelaamaan Sotkamon Jymyssä ja tavoittelemaan Suomen mestaruutta. Se on hieno juttu, että jo tässä vaiheessa päästään tuonne kovimpiin peleihin, Komulainen kertoo.

Torstaina Jymyn edustusjoukkueen nuoret pelaajat Komulainen, Kalle Kuosmanen, Konsta Kurikka, Aatu Saastamoinen ja Niko Tuikka pääsivät juhlimaan poikien Superpesiksen Suomen mestaruutta, mutta nälkää riittää vielä edelleen.

– Se oli iso välitavoite ja se saavutettiin. Nyt lauantaina on tulossa se hienoin peli mitä kaudelta voi odottaa. Kyllä me lähdemme Suomen mestaruutta voittamaan, Komulainen sanoo.

Nuorten esiinmarssi

Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen kiittelee joukkueen nuorempaa kaartia, jotka ovat olleet paljon vartijoina tiukoissa paikoissa matkalla finaalipeliin.

– Ei tässä muuta voi kun kehua näitä nuoria miehiä, miten kypsiä pelureita he ovat ja ovat paikkansa ottaneet tuosta hommasta, Komulainen suitsuttaa.

– Se on tietenkin ollut myös Jymyn strategian mukaista toimintaa, että ollaan ajettu tätä lahjakasta nuorisokaartia sisään. On hienoa, että jätkät ovat pelanneet niin hienosti, että ollaan tänne asti päästy.

Komulaisen mukaan finaalipeliin tulee saada tasapainoinen sekoitus nuoremman ja vanhemman pelaajiston otteita ja asennetta.

– Jos otetaan siitä vanhemmasta kaartista sen verran mallia, että lopetetaan se hätäily ja tehdään se mitä osataan. Tehdään sellainen hyvä kombo.

"Tulevaisuushan tässä näyttää ennen kaikkea hyvältä"

Sotkamon Jymyn toimitusjohtaja Mikko Kuosmasen mukaan edustusjoukkueen sukupolven vaihdos tapahtui lopulta ennakoitua nopeammin ja melkoisella rytinällä.

– Tässä on tullut loukkaantumisia ja ollut sairastumisia, eihän tämä ollut hallittua, että pojat tulevat tähän tällä tavalla mukaan. 18-vuotiaita kavereita ja pelaavat finaalissa, Kuosmanen hämmästelee.

– Kun miettii seuraa ja valmentajia niin kyllähän se yleensä yritetään ajattaa sillä tavalla, että ollaan varmoja, että pojat siellä onnistuvat.

Kuosmasen oma poika Kalle Kuosmanen pelaa miesten edutusjoukkueessa, mikä on isän mukaan hämmentänyt soppaa toisinaan ammatillisessa mielessä.

– Tuo tunteita eri tavalla ammatillisessa mielessä. Häiritsevä tekijä se myöskin omalta osaltaan on. Kyllä näitä asioita osataan myös hyväksi käyttää, jos miettii vastustajia ja seuroja. Yritetään ehkä mennä ihon alle asioissa.

Sotkamon Jymyllä on mahdollisuus nostaa mestaruuspokaali ilmaan lauantaisen ottelun päätteeksi, mutta Kuosmanen haluaa myös katsoa pitkälle tulevaisuuteen riippumatta siitä, mikä on finaalipelin lopputulos.

– Johtavia pelaajia on nyt kasvamassa tuolla joukkueen sisällä. Nyt viikonloppuna jokaisella pelaajalla on mahdollisuus kasvaa, tulevaisuushan tässä näyttää ennen kaikkea hyvältä.

– Ei se yksittäisestä pelaajsta tai joukkueesta tee sen parempaa tai huonompaa pesäpalloilijaa mikä se lauantain lopputulos on, Kuosmanen päättää.

Lue myös:

Kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija siirtyy Manse PP:n riveihin – "Pyritään rakentamaan tästä nyt pesäpallokaupunki"

Pelinjohtajavelho Nalle Viljasella ei ole pokaaleita tai mitaleita kotonaan, mutta jokainen voitto löytyy muistista – "Meillä oli hieno matka"

Kirittäret kesti henkisesti raskaan neljän päivän finaaliputken – "Erikoinen kausi sai ihan parhaan päätöksen"

Miesten pesisfinaaleja ovat leimanneet ulkopelivirheet ja juoksujuhlat – lepoviikko ennen ratkaisufinaalia raastaa hermoja: "Kuka pystyy pitämään järjen aisoissa on vahvoilla"

Aapo Komulainen, 17, loistaa pelipaikalla, joka on yleensä kokeneiden tähtien valtakunta – lukiopoika nousi vaivihkaa mahtiseuran avainpelaajaksi

Suosittelemme sinulle