Nyt alkaa näkyä merkkejä siitä, mitä pelättiin jo aiemmin: eläinten kaltoinkohtelu lisääntyy koronakevään lemmikkibuumin myötä.
Suomen eläinsuojelu SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist kertoo, että eläinsuojeluilmoitusten määrä on lisääntynyt selvästi tänä vuonna. Alkuvuodesta ilmoitusten määrä on kasvanut kymmeniä prosentteja.
Ilmoitusten määrän kasvulle voi olla monta syytä. Ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa kotona, jolloin on ollut aikaa seurata naapureita: kuunnella, kun naapurin koira haukkuu päivisin ja katsoa, kuinka paljon se saa liikuntaa.
Toisaalta ihmisten tietoisuus ja eläinsuojelujärjestöjen tunnettuus lisääntyvät, jolloin apua osataan hakea entistä paremmin.
Lindqvist kuitenkin uskoo, että osasyy piilee myös koronassa. Vakavien ilmoitusten määrä on kasvussa, samoin suoranainen julmuus eläimiä kohtaan.
Monen ihmisen elämäntilanne on muuttunut niin, että lemmikeistä voi olla entistä vaikeampi pitää huolta. Vanhemmatkin lemmikit saattavat joissain kodeissa voida aiempaa huonommin.
– Ihmisillä on hermot tiukalla, päihteidenkäyttö lisääntyy, huonontunut taloudellinen tilanne painaa, Lindqvist luettelee.
"Luopumiskynnys on hyvin pieni"
Keväällä puhuttiin paljon lemmikkibuumista: kun työt siirtyivät kotiin, yhtäkkiä monella koirasta tai kissasta haaveilleella olikin juuri sopiva sauma uuden lemmikin ottamiseen. Myös SEY:n jäsenjärjestöille tuli keväällä valtavasti kyselyitä kotia etsivistä eläimistä.
Kaikki eivät kuitenkaan ehkä miettineet lemmikin ottamista loppuun saakka.
– Niistä kyselyistä läheskään kaikki eivät olleet harkittuja, ei ollut oikeasti valmiuksia pitää eläintä, Lindqvist sanoo.
Eläinoikeusjärjestöt ilmaisivat jo keväällä huolensa siitä, että eläinten kaltoinkohtelu saattaa lisääntyä vastuuttomien lemmikkihankintojen myötä.
– Meidän pelkomme ovat osittain jo alkaneet realisoitumaan. On tullut yhteydenottoja, että palasin töihin ja kissa hajottaa paikat, tai koira ei pärjääkään yksin.
Esimerkiksi Pohjois-Savon paikallisyhdistyksessä kodittomien eläinten määrä on kasvanut keväästä lähtien.
– Luopumiskynnys on hyvin pieni, kun eläin on otettu harkitsematta, sanoo Savon eläinsuojelun eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen.
Kissojen kysyntä ollut valtava
Tilanne kuitenkin vaihtelee eri puolilla Suomea. Joillakin alueilla eläinsuojeluilmoitusten määrä on kasvanut valtavasti, mutta toisilla on ollut jopa tavallista hiljaisempaa.
Esimerkiksi Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen tietoon ei ole tullut sen enempää eläinsuojelutapauksia kuin aiemminkaan. Myöskään Pohjois-Karjalan valvontaeläinlääkärin mukaan tehtäviä ei ole ollut tavallista enempää.
– Odotimme, että silloin koronan ensimmäisen aallon aikaan olisi tullut paljon yhteydenottoja, mutta olikin hyvin hiljaista. Pahimmat skenaariot eivät ole onneksi toteutuneet ainakaan tähän mennessä, sanoo Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Heimonen.
Eläinten kysyntä sen sijaan oli keväällä kova.
– Kissanpentujen kysyntä on ollut ihan valtavaa. Välillä en juuri muuta ehtinytkään tehdä kuin kertoa puhelimessa, että ei ole kissoja.
Heimosen mukaan ilmoitusten vähyys saattaa johtua myös siitä, että valvontaeläinlääkärit eivät käyneet keväällä tavalliseen tapaan ihmisten kotona koronavirusepidemian takia. Eläinten kaltoinkohteluja on siis saattanut jäädä myös piiloon.
Pahin tilanne saattaa tulla keväällä
Yhdistyksissä pelätään, että pahin on vielä edessä. Kevään aikana otetut eläimet ovat vielä pieniä ja söpöjä eivätkä vielä sukukypsiä.
Kesäkissoja hylätään usein vasta sitten, kun ne alkavat olla sukukypsiä. Koirat taas ovat monesti vaikeimmillaan "murrosikäisinä" noin vuoden iässä.
– Kesäkissailmiö näkyy seuraavana keväänä, kun nartut tulevat kiimaan eikä niitä ole viitsitty leikata. Ne pamahtavat paksuksi ja sitten ne saavat kenkää, Heimonen sanoo.
Savon eläinsuojelun Pellinen arvelee, että tällä hetkellä on vielä päällä vaihe, jossa uusia lemmikkejä vasta otetaan.
Hylättyjä "koronaeläimiä" saattaakin ilmestyä kaikkein eniten vasta vuodenvaihteen jälkeen tai ensi keväänä.
Osallistu keskusteluun aiheesta. Keskustelu suljetaan 28.9. klo 23.
Lue lisää:
Lemmikkien suosio kasvoi koronan aikaan – Mittens-kissa on ehdolla vuoden uusiseelantilaiseksi