Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Selvitys: USA:n ulkoministeriö perui palkinnon Ylen toimittajalta Jessikka Arolta Trumpia kritisoivien tviittien takia

Selvityksen mukaan ulkoministeriö on aiemmin valehdellut palkinnon perumisen syistä.

Jessikka Aro
Jessikka Aro Kuva: Laura Pohjavirta / Yle
Anu Kerttula,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimittaja-kirjailija Jessikka Arolle myönnetyn palkinnon perumisen taustalla olivat Aron tviitit, joissa hän kritisoi presidentti Donald Trumpia. Asia selviää Yhdysvaltain ulkoministeriön sisäisestä selvityksestä.

Vuoden 2019 International Women of Courage -palkinto myönnettiin Arolle hänen työstään venäläisten disinformaatiokampanjoiden paljastamiseksi.

Ulkoministeriö sai kuitenkin tietää Aron tviiteistä ennen palkinnon jakamista ja päätti perua sen myöntämisen.

Asiassa ei sisäisen tutkinnan perusteella ole tehty rikosta, mutta USA:n ulkoministeriö on valehdellut sekä toimittajille että Yhdysvaltain kongressille perumisen oikeista syistä.

International Women of Courage -palkinto myönnetään vuosittain rohkeille naiselle maailmassa esimerkiksi naisten oikeuksien edistämisestä tai muusta hyvästä teosta.

Palkinnon saajat ovat pääosin kehittyvistä maista. Vuonna 2019 myönnettiin lopulta 10 palkintoa.

– Alun perin palkinto myönnettiin minulle, joten koen itseni kansainväliseksi rohkeaksi naiseksi. Siihen Trumpin hallinnolla ei ole mitään sanomista, Aro kommentoi Ylelle.

Aro kertoi maaliskuussa 2019 Ylen haastattelussa, että hän ei ole saanut perusteluja tapahtuneesta.

Senaattori: Ulkoministeriö anteeksipyynnön velkaa Arolle

Demokraatti Robert Menendez oli yksi senaattoreista, jotka olivat vaatineet sisäisen tutkinnan aloittamista. Hänen mukaansa ulkoministeri Mike Pompeon olisi pitänyt kunnioittaa rohkeaa toimittajaa, joka oli valmis nousemaan Kremlin propagandaa vastaan.

– Pompeon ministeriö pyrki sen sijaan vaimentamaan toisinajattelijoita, jotta he eivät ärsyttäisi presidenttiä, joka päivä toisensa jälkeen yrittää matkia (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin toimintatapoja. Ulkoministeriö on Arolle anteeksipyynnön velkaa, senaatin ulkoasiainvaliokunnan jäsen Menendez kertoo.

Sisäisessä tutkinnassa esille nousseet tviitit käsittelivät muun muassa Boston Globe -lehden toimittajien saamia tappouhkauksia. Aro oli uudelleentviitannut raportin, jossa uhkauksia käsiteltiin, huomauttaen samalla, miten Trump puhuu jatkuvasti "valeuutisista".

Ei haluttu samaan tilaisuuteen Melania Trumpin kanssa

Selvityksessä arvioidaan myös, että Aroa ei haluttu samalle lavalle palkintogaalassa Yhdysvaltojen ensimmäisen naisen Melania Trumpin kanssa. Aron pelättiin uutistoimisto AP:n mukaan käyttävän gaalatilaisuutta poliittisten lausuntojen tekemiseen.

Jessikka Aro on Venäjään ja informaatiosotaan erikoistunut toimittaja. Hän on tullut tunnetuksi Venäjän trollitehtaita koskevasta uutisoinnistaan. Sen takia hän on joutunut myös venäläisten ja kansainvälisten valeuutisten, vihakampanjoiden ja suoranaisen uhkailun kohteeksi.

Lue lisää:

Yhdysvaltain ulkoministeriö perui palkinnon Ylen toimittajalta Jessikka Arolta – "Sanattomaksi tämä vetää"

Suosittelemme sinulle