Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jymy meni menojaan finaalissa – 17-vuotias lukkari nousi järjestysmiehestä mestariksi: "Uskomaton tarina"

Sotkamon Jymy varmisti seurahistorian 19:nnnen Suomen mestaruuden Hiukan pesäpallostadionilla.

Kimmo Rauatmaa / STT Lehtikuva 26.9.2020
Jymy juhli mestaruutta lauantaina Hiukan pesäpallostadionilla. Kuva: Kimmo Rauatmaa / STT Lehtikuva
Kimmo Porttila,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotkamon Jymy on voittanut pesäpallon miesten Suomen mestaruuden viiden vuoden tauon jälkeen. Jymy varmisti mestaruuden kolmannessa ja ratkaisevassa loppuottelussa 2–0 (3–2, 12–5).

Ottelussa ratkaisevaan rooliin nousi läpilyönnit, sillä Jymy kiersi molemmilla jaksoilla kunniaa kerran. Ensimmäisellä jaksolla Niko Korhonen löi 1+1 juoksua kolmosluukusta ja toisella jaksolla Antti Korhonen (1+1)puhkaisi samasta paikasta pallon maisemiin, mikä vei Jymyn 3–2-johtoon.

Jymy pääsi pyörittämään Korhosen läpilyönnin jälkeen toista vuoroparia näyttävästi. Ensin Korhonen kipitti Aapo Komulaisen lyönnillä tuplajuoksun, minkä jälkeen Roope Korhonen, Antti Korhonen ja Lauri Rönkkö löivät juoksut mieheen ja veivät Sotkamon vastustamattomasti 7–2-johtoon.

KPL aloitti jakson vahvasti, mutta Jymyn toisen vuoroparin lyöntiralli lamaannutti kouvolalaiset, eivätkä vieraat saaneet kunnollista kiriä aikaiseksi. Jymyn lyönnit puolestaan osuivat jatkuvasti keskikeppiin ja jakson loppulukemat kirjattiin lopulta kotijoukkueelle selvästi 12–5.

– OIimme hävinneet pari kertaa isossa johdossa, ja sain nyt itseni lopussa aika hyvään mielentilaan, lukkari Aapo Komulainen kommentoi tuoreeltaan ottelun viimeisiä hetkiä Yle Urheilulle.

Komulaisen matka Jymyn pelaavaksi lukkariksi on ollut erittäin mielenkiintoinen, sillä nuorukainen aloitti kauden kotiotteluissa järjestysmiehinä, mutta nousi loppukauden aikana Ville Väliahon ohi pelaavaksi lukkariksi.

– Tämä on aika uskomaton tarina, mutta niin on myös lopetus. Ei voi tätä huikeampaa fiilistä olla, Komulainen sanoi.

Kimmo Rauatmaa / STT Lehtikuva 26.9.2020
Niko Korhonen tuuletti kunnariaan tähän tyyliin avausjaksolla. Kuva: Kimmo Rauatmaa / STT Lehtikuva

Jymy yllätti avausjaksolla

Jymy aloitti ottelun sisäpelinsä yllättävällä lyönnillä, kun Niko Korhonen käänsi ykköstilanteessa pomppuasennosta kovan lyönnin kolmosluukusta läpi. Korhonen kiersi kunniaa, mutta tämän jälkeen KPL kesti kotijoukkueen yritykset.

Kunnari oli jaksovoiton kannalta kuitenkin erittäin tärkeä, sillä Jymyllä oli vaikeuksia vaihtotilanteissa. Kolmannen vuoroparin tasoittavalla Jymy sai kolmospesälle Niko Korhosen, joka toi Lauri Rönkön saumalyönnillä lukemiksi 3–0.

KPL:n sisäpeli oli avausjaksolla pitkän aikaa vaisua, mutta myös Jymyn 17-vuotias lukkariAapo Komulainen pystyi rikkomaan kouvolalaisten sisäpeliä syöttämällä taktista väärää etutilanteessa.

Neljännen vuoroparin aloittavalla KPL nousi taistelemaan jaksovoitosta, kun Jere Dahlström kotiutti Sasu Toikan ja Matti Latvala Tommi Mäentaustan. KPL oli myös lähellä tasoitusjuoksua, mutta Juho Hacklin ei ehtinyt kolmospesältä kotipesään, vaikka Toikan kumura painui kakkosjatkeelle.

KPL:n konkarikoppari Hacklin oli ottelun jälkeen silminnähden pettynyt.

– En osaa tällä hetkellä oikein sanoa. Tänään se oli niin kaukana. Olimme ensimmäisen jakson läpärin jälkeen koko ajan takaa-ajossa. Tänään ei ollut asiaa, Hacklin harmitteli.

Ottelun jälkeen pudotuspelien arvokkaimman pelaajan titteli jaettiin Sotkamon Jymyn Niko Korhoselle. Korhonen voitti pudotuspelien kärkilyöntitilaston 58 pisteellä ja osoitti arvonsa myös ulkopelissä.

Lauantaina voitettu Suomen mestaruus on Jymylle seurahistorian 19.

Juttua päivitetty 26.9.2020 klo 17.16 ja 19.01: lisätty kommentteja ja päivitetty otsikkoa. Täydennetty tieto Niko Korhosen palkinnosta.

Lue myös:

Sotkamon Jymyn pinteestä nostanut Roope Korhonen pidätteli itkua mestaruuden ratkettua: "Olen niin iloinen"

Pelinjohtaja Komulaisen tunteet nousivat pintaan Aapo-pojan Suomen mestaruudesta: "Aika kova jätkä"

Sotkamon Jymy lähtee mestaruustaistoon ennakkoluuttomasti nuoruuden innolla ja iän tuomalla kokemuksella: "Ei tämän hienompaa paikkaa voi pesäpallossa oikeastaan olla"

Pesisfinaalin katsojalla todettu koronatartunta – lähes 2600 katsojaa istui tiiviissä sumpussa

Suosittelemme