Hyppää sisältöön

Liittovaltion tuomari esti Trumpin hallinnon ajaman Tiktok-latauskiellon Yhdysvalloissa

Ilman tuomarin tuoretta päätöstä Googlen ja Applen verkkokaupoista ei olisi enää Yhdysvalloissa saanut ladattua Tiktok-videopalvelua.

Tiktokin logo rakennuksessa
Yhdysvallat on perustellut Tiktokia koskevia rajoituksiaan kansallisella turvallisuudella. Kuva: Mario Tama / AFP
Yle–STT

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari jäädytti myöhään sunnuntai-iltana presidentti Donald Trumpin Tiktok-latauskiellon. Tuomari Carl Nichols päätti asiasta vain muutamia tunteja ennen kuin poliittisesti latautuneen kiellon oli määrä astua voimaan.

Ilman tuomarin antamaa väliaikaista määräystä Yhdysvalloissa ei olisi saanut ladattua enää Tiktok-videopalvelua Googlen ja Applen verkkokaupoista.

Trumpin hallinto halusi kieltää sovelluksen latauksen maanantaista lähtien. Sovelluksen käyttö on kuitenkin sallittu marraskuun 12. päivään saakka. Tuomari kumosi Tiktokin pyynnön jäädyttää marraskuinen kielto.

Yhdysvallat on perustellut Tiktokia koskevia rajoituksiaan kansallisella turvallisuudella, sillä se on epäillyt Kiinan hallinnon vakoilevan esimerkiksi Yhdysvaltain teollisuutta sovelluksen avulla.

Yhdysvaltain hallinto on myös epäillyt, että Tiktokin omistava ByteDance-yhtiö tekee yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa. Yhtiö on kiistänyt väitteet.

Yhdysvaltain ja Kiinan Tiktok-nokittelussa on kuitenkin kyse myös politiikasta. Tiktok-kiista on linjassa presidentti Trumpin yrityksissä haastaa Kiinan taloutta ja yrityksiä.

Lue myös:

Mitä minun Tiktokilleni tapahtuu? Tässä lyhyet vastaukset neljään kysymykseen liittyen Yhdysvaltain Tiktok-rajoituksiin

Suosittelemme sinulle