Hyppää sisältöön

"Isänmaallinen yrityskauppa" sai uuden käänteen: Ruotsalaisten ostoaikeet vastatuulessa – Valmet ehdottaa sulautumista Neleksen kanssa

Ruotsalainen Alfa-Laval teki Neleksestä ostotarjouksen heinäkuussa.

Neleksen pääkonttori Vantaalla. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomi-Ruotsi -maaottelun piirteitä saanut kilpailu teollisuudelle venttiileitä valmistavan Neleksen omistuksesta on saanut uuden käänteen. Neleksen suurin omistaja, Valmet ehdottaa Neleksen ja Valmetin sulauttamista.

Valmet on kasvattanut kesän aikana omistustaan Neleksestä vajaasta 15 prosentista lähes 30 prosenttiin.

Se perustelee ehdotustaan sillä, että kahden yhtiön yhdistäminen "loisi erinomaista arvoa Valmetin ja Neleksen osakkeenomistajille pitkällä aikavälillä".

Ruotsalainen Alfa-Laval teki kesällä ostotarjouksen Neleksestä.

Alfa Laval tarjosi osakkeista noin 30 prosenttia silloista hintaa enemmän. Ennen ostotarjousta osakkeen hinta liikkui enimmäkseen 8,60 euron tuntumissa.

Sijoittajat jäivät kuitenkin odottamaan joko tarjouksen nostamista tai uutta ostajaehdokasta, sillä ruotsalaisyhtiön tekemän 11,50 euron ostotarjouksen jälkeen hinta pörssissä nousi yli tarjouksen.

Osake jo selvästi yli ruotsalaistarjouksen, Valmetin tarjouksen arvo ei tiedossa

Neleksestä käytävän kisan koventuminen nostaa myös yhtiön markkina-arvoa.

Valmetin tänään julkistaman ehdotuksen jälkeen Neleksen kurssi on jatkanut nousuaan ja pörssin avautumisen jälkeen kurssi oli runsaan neljän prosentin nousussa ja kävi yli 12 eurossa.

Sen sijaan Valmetin omistajia yhtiön tekemä tarjous ei näytä riemastuttavan, sillä yhtiön kurssi on ollut yli viiden prosentin laskussa. Toki osakkeen hintaan vaikuttavat muutkin tekijät kuin tänään julkistettu sulautumistarjous.

Alfa Laval teki heinäkuussa ostotarjouksensa, kun Neles oli ollut pörssissä vasta kaksi viikkoa. Neles tuli itsenäisenä yhtiönä pörssiin, kun se itsenäistyi Metsosta samassa yhteydessä, jossa Metso ja Outotec yhdistyivät.

Neles valmistaa pieniä, suuria ja erittäin suuria venttiileitä teollisuuden käyttöön. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

– Valmetilla ja Neleksellä on suurelta osin samanlainen asiakaskunta, yhteistä historiaa ja niitä tukevat pitkän aikavälin megatrendit, Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine sanoo yhtiön tiedotteessa.

Hänen mukaansa yhteensulautuminen loisi globaalisti johtavan yhtiön, jolla olisi hyvät mahdollisuudet kannattavaan kasvuun. Neleksen tavoin myös Valmetin asiakkaina ovat öljy- ja metsäteollisuuden tuotantolaitokset. Yhteensulautuneella yhtiöillä olisi yli 16 000 työntekijää ja yli 4 miljardin euron liikevaihto.

Valmetin osake vauhdilla alas

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laineen ja talousjohtaja Kari Saarisen sijoittajille pitämässä tiedotustilaisuudessa ei kerrottu mikä on tarjouksen rahallinen arvo on.

– Nyt sulautumista on vasta ehdotettu Neleksen hallitukselle ja tarkemmista ehdoista neuvotellaan pian. Tällä hetkellä asiasta ei voi sanoa muuta.

Saarinen myös huomautti, että kyse on sulautumisesta, jollaisissa tavallisesti ei käytetä rahaa.

Myös kysymys aikataulusta jäi auki.

– Neleksen hallitusta on nyt lähestytty ja odotamme heidän vastaustaan. Etenemisen aikataulu riippuu siitä. Meillä ei ole erityistä aikataulutavoitetta, Laine sanoi.

Osakeanalyytikot kysyivät myös millaisia ajatuksia Valmetin johdossa herättää se, että yhtiön osake on ollut tänään ehdotuksen julkistamisen jälkeen jopa seitsemän prosentin laskussa.

Saarinen muistutti, että osakkeen arvon päivittäisiin liikkeisiin ei pidä kiinnittää liian suurta huomiota. Aiemmin Valmetin osake on pudonnut kun se kertonut omistuksensa kasvattamisesta Neleksessä.

Laineen mukaan Valmetin omistajien kanssa on käyty "jonkin verran" keskusteluja, mutta toistaiseksi ei ole havaittu suurempaa huolta.

Lue myös:

Yritykset koronakriisissä: Ruotsalaisten Neles-tarjous ei riitä – Asiantuntija: Markkinat uskovat kuitenkin enemmän Alfa-Lavaliin kuin Valmetiin

Ruotsalaisten nopea miljarditarjous ei ehkä ollutkaan niin hyvä miltä näytti – Neles-kisaan odotetaan uusia pelureita ja kovempaa hintaa

Ruotsalainen Alfa Laval ostamassa Metso Outotecin ulkopuolelle jääneen Nelesin – kauppahinta miljardiluokassa

Suosittelemme sinulle