Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Alaikäisten välillä jälleen rajua väkivaltaa Vantaan Koivukylässä: yläkoululainen hakattiin tajuttomaksi – poliisi selvittää liittyvätkö koulujen tapahtumat toisiinsa

Uusimmassa Vantaalla sattuneessa nuorten väkivaltatapauksessa yli 15-vuotias poika pahoinpiteli toisen pojan kouluajan ulkopuolella. Kyseessä on toinen tapaus lyhyen ajan sisällä.

Nuoria.
Vantaalla on tapahtunut kaksi nuorten väkivaltatapausta lyhyen ajan sisällä. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi tutkii Vantaalla Koivukylän kaupunginosassa tapahtunutta kahden pojan yhteenottoa törkeänä pahoinpitelynä. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV3.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta vahvistaa Ylelle, että yli 15-vuotias poika pahoinpiteli yläkouluikäisen pojan Koivukylässä Havukosken koulun pihalla perjantaina 11. syyskuuta iltapäivällä.

MTV3:n tietojen mukaan yli 15-vuotias toisen koulun oppilas oli lyönyt 14-vuotiasta poikaa kasvoihin kouluajan ulkopuolella. Poika oli kaatunut iskun voimasta maahan, minkä jälkeen tekijä oli potkinut häntä. 14-vuotias oli menettänyt tilanteessa hetkeksi tajuntansa.

Sivulliset olivat hakeneet koulun opettajan paikalle, mutta tilanteeseen ei ollut hälytetty poliisia tai ambulanssia. Pahoinpidelty poika oli lähtenyt paikalta kotiinsa.

Poliisi ei vahvistanut Ylelle uhrin eikä epäillyn tarkkaa ikää tai tapahtumien yksityiskohtia rikostutkinnan keskeneräisyyden vuoksi. Poliisi ei kertonut myöskään sitä, minkä koulun oppilas epäilty on. Liiat yksityiskohdat julkisuudessa voisivat mahdollistaa epäillyn tunnistamisen.

– Sen verran voin kuvailla, että tämä on ollut nopea tapahtuma, jossa yksi alaikäinen yli 15-vuotias henkilö on pahoinpidellyt toista alaikäistä. Julkisuuslaki rajoittaa poliisin tiedottamista rikoksen uhrin terveydentilasta tai vammoista, kommentoi Luoto Ylelle.

Poliisin mukaan tapahtumasta on olemassa kuvallista materiaalia. Väkivallanteon rikosnimike on tässä vaiheessa törkeä pahoinpitely, mutta se saattaa muuttua vielä esitutkinnan edetessä.

– Teossa ei ole käytetty mitään astaloa tai muuta välinettä. Tekoa voidaan tutkia törkeänä tekomuotona myös muusta syystä, mutta esitutkinnan tässä vaiheessa en avaa tekotapaa, Luoto kertoo.

Vantaan Koivukylän koulujen alueella on tapahtunut syyskuun aikana kaksi väkivallan tekoa, joissa osalliset ovat alaikäisiä. Kuvassa 1. on Kytöpuiston koulu, jonka pihalla pahoinpideltiin 11-vuotias poika ja 2. on Havukosken koulu, jonka pihalla pahoinpideltiin 14-vuotias poika.
Kuvassa 1. on Kytöpuiston koulu, jonka pihalla pahoinpideltiin 11-vuotias poika, ja 2. on Havukosken koulu, jonka pihalla pahoinpideltiin 14-vuotias poika. Kuva: Yle/ Katri Kirsi

Tekijä joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen

Aiemmin julkisuudessa ollut 11-vuotiaan pojan pahoinpitely Kytöpuiston koulun pihalla Vantaan Koivukylässä on nostanut nuorten välisen väkivallan yhteiskunnalliseksi huolenaiheeksi.

Poliisi selvittää nyt myös sitä, liittyvätkö pahoinpitelyt tai niistä epäillyt henkilöt toisiinsa. Havukoski on yksi Koivukylän suuralueen kerrostalolähiö Vantaalla. Pahoinpitely Kytöpuiston koulun pihalla tapahtui tiistaina 15. syyskuuta eli Havukosken koulun tapahtumien jälkeen.

– Kuulusteluja on vielä suorittamatta, mutta esitutkinnassa pyritään tietenkin selvittämään motiivit sekä liittymät, Luoto toteaa.

Havukosken koululla tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä epäilty on yli 15-vuotias, joten hän on teostaan rikosoikeudellisesti vastuussa. Tekijää voi siis odottaa syyte ja käräjäoikeuden tuomio.

Törkeän pahoinpitelyn rangaistusasteikko on 1–10 vuotta vankeutta.

– Jos tekijä on alle 18-vuotias hän voi saada noin yhden neljäsosan niin sanottua ikävähennystä. Jos epäilty tuomitaan törkeästä pahoinpitelystä, sanoisin että vuosi vankeutta on siinä tapauksessa tulossa, Luoto arvioi.

Perusmuotoisen pahoinpitelyn rangaistusasteikko on sakosta kahteen vuotta vankeutta. "Ikävähennystä" ei huomioida rangaistusasteikon minimirangaistuksessa.

Myös lastensuojelu on tehnyt omat toimenpiteensä tapaukseen liittyen.

Lisää aiheesta:

Tilastot todistavat: ilmoitukset alle 15-vuotiaiden tekemistä pahoinpitelyistä lisääntyneet – poliisilla jälleen uusi tutkinta, yläkoululaiset ottivat yhteen Espoossa

Harvinainen väkivallanteko Vantaan Kytöpuiston koulussa – yksi alakoululainen loukkaantui välitunnilla

Kuudesluokkalaista lyötiin ja potkittiin vantaalaisessa alakoulussa – Opetusministeri Andersson: yhteiskunta on epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa

Poliisi Vantaan kouluväkivallasta: Koulujen syytä ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä

Vanhemmat huolissaan Suomen kouluväkivallasta: "Kenelläkään koulun aikuisella ei ole lupa katsoa pois"

Väkivaltatapauksen vuoksi vantaalaista koulua rauhoitetaan vartioinnilla – muissa kouluissa vartiointia ei olla huhuista huolimatta lisäämässä

Presidentti Niinistö otti kantaa Vantaan väkivaltatapaukseen – muistutti kotien ja nuorten omasta vastuusta kiusaamisen torjunnassa

Pahoinpitely vantaalaiskoulussa kuohuttaa somessa, perusopetuksen johtaja tyrmää väitteet: "Mitään etnisiin motiiveihin viittaavaa ei ole havaittu"

Rehtori avaa podcastissa sitä, miten kiusaamiseen pitäisi puuttua kouluissa

Jos aikuisia kiusattaisiin työpaikoilla yhtä väkivaltaisesti kuin lapsia kouluissa, lakeja olisi jo muutettu, uskoo koulukiusaamista tutkinut Niina Mäntylä

Korjattu 30.9.2020 kello 8.53: Korjattu poliisin viimeistä sitaattia. Alle 18-vuotias voi saada ns. ikävähennystä yksi neljäsosan, ei kolme neljäsosaa.

Suosittelemme sinulle