Hyppää sisältöön

Valtio muuttaa maitaan luonnonsuojelualueiksi, ja välillä vastassa on kova vastarinta – Merenkurkkuun suunnitellun alueen asukas: "Tämä on meidän mielestä turha"

Suojeluhanke on puolivälissä ja ministeriön mukaan kommentteja ja palautetta on tullut. Pohjanmaalla vastustus on ollut kovaa.

Riskilöitä Storkallanissa. Kuva: Ari Isosalo

Pohjanmaalla vastustetaan ankarasti Merenkurkun saaristoon vireillä olevaa luonnonsuojelualuetta. Niin ankarasti, että maakuntaliittokin on ärähtänyt ettei suojelualueita tarvita lisää.

Vaasalainen Ari Isosalo liikkuu merellä ja saaristossa paljon. Huolia on monia.

– Vielähän päätöksiä ei ole tehty, mutta vaikutuksia muun muassa metsästykseen ja kalastukseen on todennäköisesti tulossa. Pelkona on, että saaristolainen tapa elää häviää, sanoo Isosalo.

Hän on Mustasaaren Raippaluodon osakaskunnan puheenjohtaja ja hallituksen jäsen saaristotyöryhmässä. Työryhmässä pohditaan, miten luonnonsuojelualueen perustaminen vaikuttaisi.

– Tämä on meidän mielestä turha. Ei tuo mitään muuta uutta kuin sen, että se tekee jäykemmäksi tämän systeemin. Päätösvalta pitäisi jättää paikallisille. Kuntien pitäisi saada vaikuttaa enemmän.

Vastustus heräsi

Merenkurkussa suojelualue ulottuu kuuden kunnan alueelle. Ne ovat Vaasa, Mustasaari, Korsnäs, Maalahti, Uusikaarlepyy ja Vöyri. Pinta-alaa sillä olisi alustavasti ollut noin 100 000 hehtaaria.

Pinta-ala tarkentunut kuitenkin, ja Metsähallituksen ilmoituksen mukaan se on 59 000 hehtaaria. Siitä suurin osa on merta. Maa-aluetta olisi noin 3000 hehtaaria.

Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Leila Suvantola tarkentaa, ettei nyt ole tulossa lisää aluetta suojeluun.

– Merenkurkussa on tehty rantojen suojeluohjelma aikanaan 80-luvulla ja myöskin Mikkelinsaarten suojelupäätös, jonka valtio on hyväksynyt. Alueet, joita tässä tarkastellaan sisältyvät suurelta osin valtioneuvoston päättämään suojelukokonaisuuteen. Ne sisältyvät myös Natura 2000 -verkostoon. Ei tule sinänsä uutta suojelualuetta, vaan nämä ovat jo aiemmin päätettyjä suojeluohjelmia.

Merinäkymä Rönnskäristä. Kuva: Ari Isosalo

Pohjanmaalla vasta keväällä tullutta ilmoitusta valmistelun aloittamisesta ei katsottu hyvällä. Pohjanmaan liitto ärähti ministeriölle, koska valmistelusta ei ollut tullut aikaisemmin tietoa. Ilmoitus oli yllätys, sanoo maakuntajohtaja Kaj Suomela.

– Reagoitiin aika voimakkaasti valmisteluprosessiin. Meillä on ollut maakuntakaava monta vuotta käsittelyssä ja merialuesuunnitelma myös, emmekä tienneet tästä valmistelun aloittamisesta, ja tämä yllätti meidät. Selvästikään tieto ei ole kulkenut laajemmin.

Suojelualueista tulee Suvantolan mukaan kommentteja ja palautetta. Paikallisia huolettaa usein se, miten suojelu vaikuttaa ihmisen omaan toimintaympäristöön. Esimerkkinä Suvantola mainitsee metsästyksen, jonka kohdalla paikalliset miettivät, voiko metsästys jatkua samalla tavalla kuin aiemmin.

Sekä Suomela että ympäristöministeriön Suvantola vakuuttavat, että keskusteluyhteys on Merenkurkun suojelualueella nyt hyvä. Yhteydenpito on tiivistä ja Suvantola on kesällä myös vieraillut alueella.

Mahdollisuuteen poiketa säännöistä ei uskota

Ympäristöministeriöstä sanotaan, että luonnonsuojelualueilla on mahdollista myös poiketa perussäännöstöstä, jos se ei ole ristiriidassa suojelupäätösten kanssa.

– Kun perustetaan suojelualue, siinä huomioidaan poikkeukset tietyistä perussäännöistä. Mietitään missä voitaisiin sallia metsästystä, ja minkälaisia varauksia pitää tehdä tuleville toimenpiteille, kertoo Suvantola.

Näkymä merelle Storkallanilla Kuva: Ari Isosalo

Isosaloa tämä ei vakuuta. Hänen mielestään Merenkurkussa on jo monta suojelualuetta päällekkäin. Niiden pitäisi riittää.

Maakuntajohtaja Kaj Suomela muistuttaa niin ikään jo olemassaolevista suojelualueista.

– Mehän ei olla mitään vastaan, ja me ajetaan Pohjanmaan etua. Mutta jos tämä tulee niin kuin on tullakseen, niin haluamme, että saaristolaiset saavat jatkaa elämäänsä niin kuin ennen.

Kuntakierrokselle lokakuussa

Kuntalaiset halutaan osallistaa keskusteluun järjestämällä lokakuussa kuntatapaamisia. Niitä järjestetään jokaisella kuudella paikkakunnalla, jonka sisällä uusi luonnonsuojelualue on.

Valmistelun arvellaan kestävän syksyn ajan ja säädösluonnos olisi valmis vuodenvaihteessa. Tämän jälkeen on luvassa lausuntokierros ja sen jälkeen käydään läpi mahdolliset esille tulleet muutokset. Tämän jälkeen luonnos etenee valtioneuvostoon. Uusi alue voisi olla perustettuna ensi vuonna.

Saaristolaistyöryhmän jäsen Isosalo olisi valmis siirtämään hankkeen valmistelua kunnolla eteenpäin.

– Ainakin vuodella voisi siirtää. Tässä on liian vähän aikaa kertoa ja käydä läpi kaikkea sitä mihin asioihin luonnonsuojelualueen perustaminen vaikuttaa.

Lisätty kello 8.00 Metsähallituksen tiedot pinta-alasta.

Suosittelemme sinulle