Hyppää sisältöön

Turkistarhaus, sirkuseläinten kiertueet ja delfiinien vangitseminen loppumassa Ranskassa – ministeri: asenteet ovat muuttuneet

Ranskassa on kolme delfinaariota ja noin 500 sirkuseläintä. Kiellon voimaantulo saattaa viedä jopa kymmenen vuotta.

Delfiinien vangittuna pitäminen loppuu Ranskassa. Kaakkois-Ranskan Juan-les-Pinsin Marineland on toiminut vuodesta 1970 lähtien. Arkistokuva. Kuva: Rex Features / AOP
Jussi Nurminen

Ranska aikoo kieltää turkistarhauksen, kiertävien sirkusten villieläimet sekä delfiinien ja miekkavalaiden pitämisen vankeudessa.

Ranskan kolme delfinaariota eivät saa enää hankkia uusia eläimiä, eivätkä kasvattaa uusia poikasia. Uusia delfinaarioita ei Ranskaan saa enää perustaa.

Sirkuseläinten ja turkistarhojen osalta kieltojen suunnitellaan astuvan voimaan vähitellen, kertoo uutistoimisto AFP. Tarkkaa aikataulua ei ole kuitenkaan julkistettu, vaan kieltosuunnitelmat esitelleen ympäristöministeri Barbara Pompilin mukaan tämä tapahtuu lähivuosien aikana. Ministerin mukaan aikaa voi kulua seitsemästä kymmeneen vuotta.

Pompili perustelee kieltoja sillä, että asenteet villieläimiä kohtaan ovat muuttuneet. Ranskan hallitus suunnittelee enimmillään kahdeksan miljoonan euron tukipakettia, jonka avulla sirkukset ja delfinaariot voivat sopeuttaa toimintaansa vastaamaan uusia määräyksiä.

Ranskalaissirkuksissa on tällä hetkellä noin 500 villieläintä. Jo aiemmin useat ranskalaiskunnat ovat kieltäneet villieläinten käyttämisen viihdepalveluissa.

Yli 20 Euroopan maata on rajoittanut villieläinten käyttöä ihmisten viihdyttämisessä tai kieltänyt sen kokonaan.

Ranskan turkisteollisuuden odotetaan reagoivan tarhojen kieltämiseen voimakkaasti, sillä ala on jo menettänyt runsaasti tulojaan yhä useampien muotitalojen lopetettua aitojen turkisten käyttämisen.

Lue myös:

Puolan hallitus rakoilee – pienemmät puolueet vastustivat turkistarhauksen kieltämistä

Norja kieltää turkistarhauksen – Eläinsuojelujärjestön johtaja: "Iso voitto eläinten hyvinvoinnille"

Independent-lehti paheksuu turkistarhauksen "ulkoistamista" Britanniasta Suomeen, julkaisi kuvia

Kanada kieltää valaiden ja delfiinien pitämisen vangittuina

Särkänniemen delfiinien ensimmäinen vuosi Kreikassa – Iloa ja surua

Meksiko kielsi sirkuseläimet koko maassa

Suosittelemme sinulle